Megérdemeljük-e Nyirő Józsefet? Kellemetlen gondolatok egy félházas előadás ürügyén

2012. november 06. 12:20

Amikor hosszú évtizedek után először mutatnak be Budapesten Nyirő darabot – akkor a nézőtér csaknem fele üresen marad.

2012. november 06. 12:20
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Jobbegyenes

„Amikor az »antifasiszták« az Új Színház előtt őrjöngtek, több ezer magyar ember érezte úgy, hogy kötelessége odamenni, és megmutatni, hogy ez a maroknyi hisztériás kisebbség nem egyenlő a magyar, de még a fővárosi közvéleménnyel sem. Jól tették. Nyirő József újratemetésének megakadályozása ellen rengetegen tiltakoztak a legkülönfélébb internetes és sajtófórumokon. Tízezrek osztották meg a Facebook-on a székely apostol fényképét, vagy egy-egy sorát, szolidaritást vállalva a haló porában is űzött íróval. Jól tették.

És mégis, amikor az Új Színház jóvoltából hosszú évtizedek után először mutatnak be Budapesten Nyirő darabot - akkor a nézőtér csaknem fele üresen marad. Tudom, sokaknak elérhetetlen luxus manapság a teátrum. De tegyük szívünkre a kezünket: hát tényleg nincs pár száz ember abból a sok ezerből, akinek van 2600 forintja erre? Sem a - teljes joggal - piedesztálra emelt, a harcosan védett írózseni, sem az olyannyira várt fővárosi valóban nemzeti színház nem éri meg egy könnyű esti sörözés árát? Nem, ez nem pénz kérdése - hanem igényé.

Ha csak egyedi eset volna, ha nem látnám e rettenetes szellemi-lelki restség jeleit nap, mint nap a nemzeti oldalon, becsszóra nem pazarolnám a karaktert erre az ügyre. De látom. És a magamfajta billentyűzetkoptató embernek csak egyetlen alibije lehet arra, hogy egyszerű földi halandóként véleményt, sőt ítéletet mondjon ama »másik oldal« felett - ha a sajátjaival szemben sem helyezi lejjebb a mércét.

Alföldi Róberték színpadra rémálmodott perverzióit többnyire az a sokat emlegetett »liberális szürkeállomány« sem érti. De azért rendre megveszik a jegyet a Nemzetibe, ahol majd' minden előadás telt házzal megy. Mert nekik a saját mocskukra is van igényük - nekünk meg a saját értékeinkre sincsen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
székely
2012. november 06. 17:36
Az Új színház Dörner előtt a magyar és világirodalom remekeit telt házzal játszotta.
Zokni
2012. november 06. 16:57
"Jól tették" - írja Szerző, mármint hogy tiltakoztak a Nyíró úratemetésének megakadályozása ellen. Mit keveri a dolgokat!? Oda temetik Nyírő Jószef hamvait, ahová akarják, vagy ahova ő akarta egykor! De mi köze hozzá az államnak!? Dobják össze a pénzt, menjenek el Erdélybe, rendezzenek ünnepélyes újratemetést, vegyen rajta részt minden Fideszes/Jobbikos, aki olvasni tud (sokat mondtam volna?), tőlem - de magánemberként! Könyörgöm! "...színpadra rémálmodott perverzióit..." teszi hozzá Szerző, meg nem értik. Ez hazugság, és tévedés. Nincsenek "perverziók", és természetesen érthetőek a darabok. Elégtelen. Menjen a helyére, de NE küldje be a szüleit!
tóth mária
2012. november 06. 15:33
Az un.bal-oldalon Carlos az etalon! elképesztó mocskos szája van, de majd valaki arcon kapja és ő fog a legjkobban csodálkozni. Maradjatok a Kertészek színvonalán, nem érdemeltek jobbat!
kjkj945
2012. november 06. 15:25
Mennyi reklám volt róla???? Én egyet sem láttam!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!