Lágy vonalak, gyengéd formák

2012. szeptember 05. 19:18

Az építészképzésből hiányzik a szent, a gazdaglelkű többség elvérzik a racionális matematikai és mechanikai feladatokon. Aki nem integrál, nem lehet építész.

2012. szeptember 05. 19:18
Őrfi József
Égigérő

„Egy ideális világban mindenre van pénz és persze idő. Ha szembejön egy építészeti feladat, annak megoldása legalább fél évet vesz igénybe. Annyi mindent ki lehet bontani, nem szükséges mindig megállni a legszükségesebbeknél. Akár egy családi háznál is, a megrendelő család karakterén kívül ott a környezet építészeti kultúrája, vagy kulturálatlansága, amire reflektálni lehet. Ott a hely, a genius loci, ami beszél hozzánk, ha érzékenyek vagyunk, és van rá fülünk, értjük, amit mond. A tervezés során ideát keresünk, egy eszményített, tökéletes megoldást, és ehhez viszonyítjuk az éppen aktuális tervezett állapotot. Á, ez nem jó még, csak részeket értünk az egészből –mondjuk, és gondolkozunk tovább. A végeredmény jó esetben erősen ráközelít erre a sok szempont által szült eszményképre, ami a folyamat elején még igencsak ködösen lebegett a szemünk előtt. Megszületik az alkotás, ami mérete és térbelisége folytán százszor izgalmasabb lehet bármilyen festménynél.

Körülbelül ez az, ami miatt olyan sokan mennek építésznek, és ami miatt irigykedve pillantanak az emberre, mikor kérdésre válaszolva kiderül, hogy ő is e nemes szakma képviselője.

A valóság aztán mennyire más tud lenni… Világválság, leállt építőipar, kiváró, óvatos megrendelők, a szükséges minimumra való törekvés. Az építészképzésből hiányzik a szent, a gazdaglelkű többség elvérzik a racionális matematikai és mechanikai feladatokon. Aki nem integrál, nem lehet építész, éljen a bal agyfélteke hűvös, elemző természete, ez a túlélés záloga, ezt a nyelvet beszéli mindenki, ettől jön a pénz. Aztán mikor már a pénz sem jön, nem marad más, csak az álmok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2012. szeptember 05. 23:03
Statika nélkül nincs építészet, matika nélkül nincs statika. Akinek ez nem tetszik, menjen formatervezőnek. Egy ismerős építész rendkívüli művet alkotott: kocka épületet tervezett, de a sarkára állítva. Természetes, hogy egy statikus sem válalta el a statikát, beleértve egyetemi tanárokat is. Személye elleni elfogultságnak tartotta, hogy az alkalmazója elbosátotta: a zseniket üldözik.
atatürk
2012. szeptember 05. 19:55
Kedves Égigérő! Ez igen jól esett.(és tényleg izgalmas az épület, biztosan lehet vitatkozni rajta, de beveszem az utiprogimba, mert a kép az csökkenti az élményt). Én csak egy bal agyféltekés statikus vagyok (bocsi a bökölődéséert) de nagyon sok éve hat órát ültem egy gyenge motor hátsó ülésén, hogy lássam a hollóházi templomot. Volt egy zseniális mérnök (Robert Mailardt, elegendő így keresni) a Salginatobel híd és az Általad bemutatott között érzek kis rokonságot (ahhoz is elmentem...)szerintem lesz még oly idő, amikor a szépről kiderül, hogy rentabilis is ( a Salgina biztosan az volt az építésekor, korábban faltartókat csinált az ívből sokszorosan nagyobb betonfelhasználással, de ráérzett arra, amit évtizedek után a fotoelasztikus vizsgálatok is mutattak, hogy a magas szerkezetben alig van feszültség, tehát felesleges (és sokkal szebb...) Szóval én a bal féltekémmel is reménykedek...sok évesen. Köszi
kjkj945
2012. szeptember 05. 19:44
http://www.oerfi.eu/bemutatkozas.html álmodik a nyomor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!