Trianon és Holokauszt – a múlt jövője

2012. augusztus 28. 16:17

Ha egy holokauszt-túlélő zsidó traumatikus neurózisa nem magától értetődően a magyar történelem és kultúra része, akkor a történelemfogalmat kell lecserélni, nem a zsidókat.

2012. augusztus 28. 16:17
György Péter
Élet és Irodalom

„Olyan világokat kellene interiorizálnunk, amelyek alkalmasak a mentalitástörténetben rögzült idegenség, kettősség múzeumba helyezésére. Csak határon innen elképzelhetetlen, hogy a Trianon óta eltelt majd’ száz év alatt a kisebbségi helyzetben élő magyarok nemzedékei számára idegen és jelentés nélküli a mi Trianon-mítoszunk, ugyanis alapvetően más szemszögből látják, élték meg azt, ami velük, elődeikkel történt. 1920 után Trianon itthon ideológia volt, de ami történt, az személyes sorsesemények sorozatát jelentette a Felvidéktől Kolozsvárig. Elsősorban nem a Csonka-Magyarországon éltek a trauma áldozatai, hanem Újvidéktől Stószig, s mi máig csak saját szempontjaink szerint kívánjuk értelmezni mindazt, ami Erdélyben, Vajdaságban, Felvidéken, Ruszinszkón történt 1918/1920 óta. Akik a Trianon-mítosz fenntartásában érdekeltek, azoknak több mint felesleges tudniuk a valóságról, különös tekintettel arra, hogy hosszú évtizedek kulturális öröksége abban a bizonyosságban keletkezett, hogy a revízióról való gondolkozás értelmetlen. (...)

Ha végre tudomásul vesszük a kisebbségi világok Trianon-szindrómán túli kortárs magyar kultúrájának jelenlétét, akkor ez az új paradigma marginalizálni fogja a mítosz követőit, s pillanatnyi egyeduralmukat bizonyosan megbontja. Nem pusztán az igazságérzetünkről van s kell, hogy szó legyen: bár ez sem lebecsülendő. Ellenben önző érdekünk, hogy a kortárs világban való helytállásunknak megfelelő hagyományok mentén alakítsuk ki nemzeti önképünket. A mai Magyarország teljes szellemi zűrzavarában, a kormány által is támogatott Kurultáj és a nemzeti Disneylandként működő Ópusztaszer, a kísérteties neonacionalizmus olykor hibbant, máskor unalmas világában, a sérelmi politika kultúrává változtatásának periódusában, a határokon kívüli magyar kultúrák radikális emancipációja olyan párbeszédet kínál, amelyben a Trianon Társaság már nem versenyképes. (...)

A Trianon-sértettség feloldása automatikusan historizálja a Horthy-korszakot, s nyilvánvalóvá teszi, hogy annak normál állapotként való leírása, genealógiája: igen veszélyes tévedés. A modern, etnikai nemzetfogalmon túli magyar nemzettudat illúzió marad mindaddig, amíg hol a nagy sérelem mítoszának hódolunk, hol a zsidók idegenségéről, különbözőségéről folyik a vita. Két egymást éltető hazugságtól kell és lehet egyszerre megszabadulnunk. A Trianon-sérelemtől és a történelmi felelősség fel nem ismerésétől. Nem elismerésről beszélek, nem a múlttal való szembenézés untig ismételt, kiüresedett retorikai alakzatáról. A felelősség felismerése: a szabadsághoz való hozzáférés kezdete. A múltunk arra való, hogy megértsük a jövőnket, s nem arra, hogy elmeneküljünk abból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feyszáll
2012. augusztus 29. 00:08
Igénytelen tulok.
ciseaux
2012. augusztus 28. 23:26
Aki egy kicsit ismeri pl. a belga államszerkezetet, törénelmet és jelent, gyorsan képet csinálhat magának Magyarország közeljövőjéről. 2050-re, az ország lakosságának 35% cigány lesz, a 10 éves általános iskolás gyerekek 50 % lesz cigány....Magyarországot valószínűleg fölosztják majd 3-4-5 részre, szlovák-román-szerb-vegyes tagállamokra/kantonokra (?), Budapesten lesz kb. 60-65% magyar....és még mindíg a zsidók kárpótlása lesz a napirend 1. pontja, meg a nem tudunk semmit a Holokausztról....mert ők sosem felejtenek, és nem bocsátanak meg az ellenük vétkezőknek. Kifizetődőbb, mint önérzetes (irredenta-neonáci-xenofób-antgiszemita-retrográd-paraszt...) magyarnak lenni. És eljő a György Péterek nagy álma, bár, akkor már valami sokkal vadabb álmuk lesz, mert csak ők tudhatják, hogy a pusztításuknak mi is a valós célja.
magnamater
2012. augusztus 28. 23:16
A vén tudálékost bele kell préselni egy idegen szavak szótárába, az Élet és irodalom meg közölje le A KIRÁLY TANÍTÁSA című remekművet folytatásban, az sokkal érdekesebb.
Braun Gábor
2012. augusztus 28. 22:56
Sajnos a magyar nép többsége antiszemita és ezt mindenféle okkal igazolja.Minden népnek, minden embernek vannak hibái, egyéneként. A magyarok sem mind szentek. Nagy kár, hogy a magyar nép, amely sokirányú tehetségét többízben megmutatta, tele van gyülölettel. Sajnálatos Gaga
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!