Kleinék esete Horthy Miklóssal

2012. május 26. 12:24

Nálunk, Bátkában két zsidó család volt: Kleinék és Ungárék. Bátkiak voltak ők is, s egyben magyarok is, csak épp a református templomot nem látogatták.

2012. május 26. 12:24
Simon Attila
Új Szó

„Nálunk, Bátkában két zsidó család volt: Kleinék és Ungárék. Bátkiak voltak ők is, s egyben magyarok is, csak épp a református templomot nem látogatták. Ám a két család ugyanolyan elfogadott és elismert része volt a falu közösségének, mint mások, hiszen élményeik, mindaz, amit egy gömöri magyarnak a 20. század első felében át kellett élnie, azonosak voltak.

1938 azonban új helyzetet teremtett. Ungárékat már közvetlenül az első bécsi döntés után elűzte az új hatalom (a visszacsatolás örömteli napjára emlékező öregek mindig keserűen idézték fel, milyen megalázóan bánt a bevonuló honvédek parancsnoka Ungárral), Kleinéket pedig 1944 kora nyarán vitték el – először a rimaszécsi gettóba, majd Auschwitzba. S bár a család két lánya túlélte a túlélhetetlent, s szép kort ért meg, a faluba már sohasem költöztek vissza. Ungárékkal és Kleinékkel együtt a falum történetének, lelkének egy szelete is visszahozhatatlanul eltűnt. Mint ahogy ugyanezekben az években mintegy félmillió magyar zsidó – kis nemzetünk nem is olyan kis hányada – tűnt el falvainkból és városainkból, s lett az emberiség máig legszörnyűbb bűntettének áldozata.

Hogy miért jutott ez eszembe. Talán azért, mert a minap egy magyarországi községben szobrot állítottak Horthy Miklósnak, a debreceni református kollégium falán emléktáblát helyeztek el tiszteletére, egy másik településen parkot neveznek el róla.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tényfeltáró
2012. június 01. 09:03
Hagy osszak meg veletek egy kis szösszenetet a családi kalendáriumból...nem győzködés,befolyásolás képpen...egyszerű tényként közölve a valót. Mondom, írom ezt mindenféle vallási,politikai,ideológiai befolyásoltság nélkül...egyszerű magyar emberként. Elegem van a sok pro és kontrából...ez tény...ebbe nem lehet belekötni,belemagyarázni semmit...akkor sem lehetett...most mégis aktuálisabb mint nagyanyám idejében volt. Dédnagyanyám és nagyanyám is cselédként dolgozott a Horthy családnál összesen 50 évig, egészen a család elűzetéséig. Véleményük a családról több volt mint pozitív...kizárólag mint magánemberekről..ezt azért fontos leszögezni.Nagyanyám jelen volt Horthy István születésénél is a bába mellett maga is állapotosan már édesapámmal. Mint azt a Csengetett Mylord óta tudjuk a házi személyzet többet tud a családról mint az saját magáról, de ne szólj szám nem fáj fejem alapon jobb volt diszkréten csöndben maradni. Sokan szidták vagy éppen dicsőítették Horthy-t...kérdem én milyen tényekre hivatkozva? "Nyílván" tökéletesen ismerve a döntések kiváltó okát,mozgató rugóit...vagy talán mégsem? Én sem vagyok több, jobb, okosabb...talán csak egy ténnyel gazdagabb: Nagyanyámék bújtattak egy zsidó anyát 2 gyermekével (római katolikus családként!) abban az időben...Horthy Miklós kérésére és támogatásával!!! Ez nem mese...hiszitek avagy sem...
történelem
2012. május 27. 14:12
Még egy problémám van az 1944-es eseményekkel kapcsolatban. Először csak a zsidó lakásokba lehetett bántatlanul belülni, majd a svábokéba, akiket 20 kg dobáltak ki az országból -- miért. 1948-tól pedig bárkit ki lehetett tenni az ingatlanából, mivel azt kinézte valaki maga számára!
Krupp Skya
2012. május 27. 00:29
Az Ungárn Klára esete az Eű pénztárral, kiürült. Bokros esete a nyugdíjpénztárral az is kiürült. Gyurcsány esete az adóssság pénztárral na az viszont tele lett.
Papuska
2012. május 26. 22:15
Ez a legnagyobb csúsztatás, és sajnos általános. Nem hiszem, hogy Hortinak bármi köze, vagy szándéka lett volna egyetlen zsidó megöléséhez. Ez az a logika, ami minden nem zsidó Magyart bűnösnek próbál kikiáltani a zsidók ellen elkövetett szerintem is kegyetlen bűnökért. Durva csúsztatás, ráadásul ebben az esetben bizonyos hálátlanság is van a dologban. Tény, hogy Horti bizonyos zsidó családokkal pozitív kapcsolatokat ápolt. Őket segítette a menekülésben. Persze ezek az akkori arisztokráciához sok kapoccsal kötődő nagytőkés családok voltak. A vidéki deportálások megakadályozásához már sem ereje, sem hatalma nem volt, és sokáig nem is hitte el, hogy meggyilkolni viszik a zsidókat. Ez lehetett hiba, de nem bűn! Az igazi és minden szempontból bizonyító tette Hortinak az volt, hogy bár a fia német fogságban volt, mégis megakadályozta, és ezzel egyetlen volt, aki katonai úton szembe mert szállni a németekkel, a budapesti zsidók deportálását. Addig, amig most sunnyogó szomszédos országok önként és saját erővel hajtották végre a deportálásokat, Magyarország még menekülési ország volt. Nagyon kevés túlélő magyar zsidó lenne, szinte a teljes ma élő budapesti zsidóság, ha Horti a fia életét is kockáztatva nem akadályozza meg, és ezzel nem odázza el a pesti zsidók kitelepítését! Ezt sokan elfelejtik. Valahogy azt is elfelejtik, hogy számos keresztény magyar család, pap, lelkész és számos jóérzésű ember próbált segíteni, bújtatni stb. zsidókat. Köztük van aki az életét, van aki csak a testi épségét kockáztatta! Ezt most egyes érdekek miatt el lehet felejteni? Lehet egy országot érdekes sugalmazásra kollektív bűnösnek kikiáltani? Hát nem! Nem voltunk, és ma még inkább nem vagyunk kollektív bűnösök! Nem a torzított álltörténelmi demagógia, hanem az egyének tettei alapján kell ítélni! Önök nem tudják, hogy nincs bűnös nemzet? Hát ez szomorú! Tessék a körülmények figyelembevételével (minden körülmény!) ítélni, és nem a győztesek által kreált "igazságok" alapján! Ha meg, nem tudják az igazságot, ne fröcsögjenek tudatosan félrevezető sztereotípiák alapján!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!