Kedves Victorné Erdős Eszter!

2012. február 25. 11:12

Olvastuk nyilatkozatát a Mandiner írásában. Engedje meg, hogy most néhány dologra, ami minket szorosabban érint, mi is nyilvánosan reagáljunk.

2012. február 25. 11:12
Papp Éva Mária
Addictus

„Olvastuk nyilatkozatát a Mandiner »Eltorzult Drogszakma« c . írásában, amelyben utalt ránk, mint »olyan híres fővárosi, alacsony küszöbű« szervezetre, »ahol tavaly 1200 kliensből egyetlen egyet továbbítottak leszoktató kezelésre«. Engedje meg, hogy most néhány dologra, ami minket szorosabban érint, mi is nyilvánosan reagáljunk, a »holisztikus zsíroskenyér« fogalmi értelmezéséről talán majd máskor...!

Szerénytelenségnek tűnne, ha a fenti idézetben a híres jelzőből ismertünk volna magunkra, mert nem kérdés, hogy a tavaly nálunk megfordult 1200 (hivatalosan 1214) fős kliensszámú adat csak ránk vonatkozhat, a Kék Pont Alapítvány Kontakt ártalomcsökkentő programjára. Tehát bármennyire is hízelgő a híres jelző, inkább talán jelentősnek mondható a program, mint a messze legnagyobb kliensforgalmat  bonyolító országos tűcsere program, vagy esetleg ismertnek, mint egykori alacsonyköszöbű referencia intézmény (a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal megbízásának jóvoltából). A nálunk regisztrált  magas kliensszám először is inkább a valós igények kiszolgálásáról szól, mint sem szervezetünk egyéb érdemeiről, amennyiben ott működik a program, ahol egy nagyon jelentős, szociokulturálisan is óriási hendikeppel élő drogfogyasztói csoport él.

Ön azt mondja, hogy egyetlen egy embert juttattunk leszoktató kezelésre. Ezen a ponton sajnos meg kell nyugtatnunk a nálunk megforduló klienseket és egyben szakmai partnereinket, sőt a szakhatóságokat is, hogy programunk továbbra is anonim, azaz név és taj kártya nélkül vehető igénybe, klienseinkről nem vezetünk olyan nyilvántartást, amelyből  további útjaik nyomon követhetőek, ellenőrizhetők lennének! Adatszolgáltatási kötelezettségünk van természetesen a Nemzeti Drog Fókuszpont felé,  ahova, mint minden tűcsere szolgáltató aggregált (összevont, egyénre nem bontható) forgalmi adatot jelentünk, amelyet a saját kódolási rendszerünk (pl: becenév/nem/szül. év) alapján gyűjtünk  és egyesítünk az év végén. Egyéb adatjelentés még az Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) felé történik, ők  biztosítják az alacsonyküszöbű  programok finanszírozását,  de  ott sincs esetalapú jelentési kötelezettség. Természetesen nem közölt, nem hivatalos információink a klienseinkről bőven vannak, hiszen 2006 óta  segítőinknek sok esetben sikerült egy bizalmi kapcsolatot kiépíteni velük.”


az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rettenetes
2012. február 25. 14:34
Ha rajtam múlna, egy fillért sem költenék az adófizetők pénzéből a drogosokra, ha csak nem tudja bebizonyítani, hogy akarata ellenére és a tudta nélkül drogozott, illetve vált drogossá... Egyébként börtönbe velük vagy a lecsóba...
bsandor
2012. február 25. 11:55
Nem értem,egy analfébétától több nem telik,remélem a mandineres társaim felvilágositanak...
Antigoné
2012. február 25. 11:43
Bő lére eresztett " Nesze semmi, fogd meg jól!" Továbbra sem tudjuk, hány embert küldenek rehabilitációra, vagy csupán a " létező igények" kielégítése a cél?
Honfi-fi
2012. február 25. 11:23
ez nekem elég ködös
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!