A levelező tagozat

2012. február 20. 19:51

A politikusok többségénél a fogalmazási készség – a szocializáció korai szakaszától fogva – alacsony szinten stabilizálódott.

2012. február 20. 19:51
Kálmán C. György
Magyar Narancs

„Ha a kormánypárti politikusok és publicisták azon háborognak, hogy az ellenzék itthon és az európai politika fórumain »hazájuk ellen fordulnak« (itt számos megfogalmazás lehetséges, van is mindenféle), rossz hírét keltik az országnak (vagyis: a kormánynak) – akkor talán jobban tennék, ha mindenekelőtt levélíróikat próbálnák rövidebb pórázra fogni.

Magyarán: kéne már szólni azoknak, akiknek a legutóbbi időben hirtelen nagy levelezhetnékjük támadt (Szapáry nagykövet, Szalay-Bobrovniczky nagykövet, Kovács Zoltán államtitkár, Szájer József, Lipták Béla, stb.), hogy nem kéne.

Nem kéne, mert egyrészt a gombnyomogatás a levélíráshoz képest összemérhetetlenül kevésbé artikulált jelrendszer – ezért ha valaki így vagy úgy szavaz, az sokféleképpen interpretálható ugyan, de senki nem kapható rajta csúsztatáson, hazugságon, ellentmondáson vagy elhallgatáson, amíg meg nem szólal.

Nem kéne, mert a politikusok többségénél a fogalmazási készség – a szocializáció korai szakaszától fogva – alacsony szinten stabilizálódott, és ha összejön is a hibátlan mondatszerkesztés (nem úgy, mint a batthyányprofesszoroknak), a gondolatmenet kristályos tisztaságához férhet olykor kétség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Panzergeneral
2012. február 21. 13:22
"kéne már szólni azoknak" - hát igen, igy fogalmaz egy nyelvész!
csenge
2012. február 20. 21:39
Egyszer veszek már egy Magyar Narancsot - még sohse láttam az újságosnál sem - és megnézem, hogy van-e szerkesztője. Mert ha igen, nem volna szabad ilyen slendrián fogalmazványt javítatlanul közölnie.
anaphylaxiás sokk
2012. február 20. 21:38
Nyelvtannáci.
Szonja
2012. február 20. 21:31
Gőzöm sincs ki ez, de nem egy Kazinczy.Különben nem egy szennylapba írogatna.Az értelmi fejlődése elakadhatott a szocializáció korai szintjén. A többi elvtárs sem okosabb, lsd útegálazásöööö
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!