Van-e „eltolási” pont a történelemben?

2011. július 07. 11:14

Sokaknak kedvencei a hanyatlástörténetek: az eltolási ponttól kezdve a történelem lefelé gördülő spirál, nincs megállás.

2011. július 07. 11:14
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Jobbklikk

„Az elszúrási periódus civilizációs cezúra. Általában az ilyen elbeszélések azzal a feltevéssel párosulnak, hogy az adott pontig volt egy fejlődés, majd bukás és hanyatlás következett. Ezért sokaknak kedvencei a hanyatlástörténetek: az eltolási ponttól kezdve a történelem lefelé gördülő spirál, nincs megállás. Ezek az elbeszélések afféle negatív evolúciók vagy »inverz progressziók«. És épp ezzel van a probléma: ha már sok reakciós kineveti a progresszíveket (joggal), amiért azok folyamatos előrehaladást és fejlődést látnak a történelemben, ennek fordítottját miért kedvelik annyira? Nem ugyanannyira elvont azt gondolni, hogy Szókratész, a nominalisták, a reneszánsz pápák vagy a Habsburgok uralma óta folyamatosan hanyatlunk? Nem lehetséges inkább, hogy birodalmak jönnek-mennek, hogy vannak sikeresebb és kevésbé sikeres korszakok? Hogy a látható történelemnek nincs »iránya« - sem pozitív, sem negatív értelemben?

Sok múlik rajtunk. Mármint azon, hogyan cselekszünk. Aztán sok múlik az ún. »véletlenen« is, illetve a nem szándékolt következményeken. Ezért fontos iránytű a hagyomány, de az sem egyfajta »kumulatív" folyamat, mert a tradíció is folyamatosan változik, alakul. Nincs egy csúcsa, nem ideológia, nem tudnánk azt mondani, hogy most »elértük a hagyományt«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. július 07. 20:34
Eltolási pont? Hogyne lenne az MSZP-nek ez a nyolc év ilyen eltolási pont volt, eltolták. Gyurcsány úr kifejezése szakszerűbb volt, és pontosabban lefedte az eseményt " ....azért mert elkúrtuk, nem kicsit, nagyon!" viszont nem elég szalonképes. Persze egy MSZP-s kuplerájban ezt a nyelvezetet jobban értik, mint az eltolási pont elvont fogalmat.
jzan
2011. július 07. 16:10
Azért ez eléggé bornírt gondolat. Azt még a legelvakultabb haladár is elismeri, hogy régen szorosabb volt a kapcsolat ember és természet, ember és Isten között; vagyis ha metafizikai értelemben nézzük, akkor igenis felfedezhető egyfajta hanyatlás a történelemben. Az emberiség figyelme a "nagy", "dicső", "elérhetetlen" dolgok helyett mindinkább a körülötte lévő matériára és saját vágyainak kielégítésére irányul. A szabad akarat és Isten akarata(sors) pedig nem nem kizárja, hanem kiegészíti egymást, Gábor. Ha olyan jó katolikusként nem csak ateista görög filozófiát meg Voegelin-t olvasnál, akkor tudnád.
magnamater
2011. július 07. 15:28
Rossz lépések, kihagyott lépések , akár a sakkban, a politikában is sok van, egyetlen hibának hosszú utóhatása lehet. Összefüggéseiben kell látni a dolgokat: ami egyiknek rossz, a másiknak nagy haszon az. Nem mindíg őszintén mondják meg a szándékukat - nem a libákat, romákat, demokráciánkat féltik, csak akarnak tőlünk valamit,ami még a mienk. Úgy működik a világ, mint az Univerzum: egyik csillag éppen születik, a másik meg most süllyed bele a fekete lyukba. Egyik népet irtják, a másikat szaporítják, az emberiség mégis szaporodik, de ha eltévesztik, kit kellene irtani, kit szaporítani arra az összes ráfizethet.
NoCsak
2011. július 07. 13:39
"eltolási pont"- mihez képest? "a történelem lefelé gördülő spirál" - eddig lineáris volt. "nincs megállás" - még jó! . Ja, és a faház fából van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!