Élet és Ákos

2024. augusztus 22. 05:37

Ha valaki 1999 nyarán azt mondja nekem, hogy negyedszázaddal később Ákossal beszélgetünk majd az ő meghatározó emlékeiről és álmairól, biztosan nem hiszem el.

2024. augusztus 22. 05:37
null
Mandiner

Nyitókép és fotók: Mandiner / Földházi Árpád

 

Őszinte leszek: sosem voltam ákosos, talán mert a Bonanza idején még leginkább a vasárnapi Walt Disney-sorozatokért rajongtam, a szólókarrierje kezdeti szakaszában pedig az ifjúkori lázadásaim egészen más zenei utakra vittek. Az akkori legjobb barátnőm viszont igazi Ákos-fanként képes volt végtelenítve hallgatni bizonyos számokat, több másik dal mellett a Dúdolni halkan szövegét emiatt ma is gyakorlatilag kívülről tudom. És történt egy nyár is, ami mindezek ellenére éppen Ákos miatt – vagy miatta is – lett felejthetetlen az életemben. Érettségi után a legjobb bulinak az tűnt, hogy bizonyítva a hirtelen jött felnőttségemet lehúzzak egy nyarat a siófoki vendéglátásban; talán azóta sem pucoltam meg összesen annyi hagymát és krumplit, mint abban a szűk három hónapban. Persze nem ezért lett felejthetetlen ez a nyár, bár kétségtelen tény, hogy a fizikai munka becsületét ott tanultam meg, és ma is nagyon tudom értékelni, ha valaki a két kezével teremt valamit az ideák felesleges kergetése helyett. Hanem amiatt a két, nálam csak néhány évvel idősebb debreceni szakács srác miatt, akiknek a keze alá dolgoztam minden egyes nap déltől éjfélig. És akik még az említett barátnőmnél is jobban szerették Ákost. Idestova huszonöt éve, hogy nem találkoztunk, de a fejemet merném tenni rá, hogy azóta is minden koncerten ott vannak. A lényeg, hogy a sétány végi étterem hátsó konyhájában soha nem szólt más, mint Ákos, az én repertoárom meg szépen kiegészült a Beavatás meg az Indiántánc összes számával, emlékszem, az Ilyenek voltunk-ot könnyes szemmel énekeltük el végül hárman a szezon végi búcsúbulin. 

És hogy megtörtént-e tényleg, vagy csak a nosztalgia mossa már össze bennem a dolgokat, és ez később és máshol és nem is így esett, nem tudom, de rémlik egy Balaton-parti gigantikus Ákos-buli is, ahol a homokban tomboló közönség részeként megértettem valamit az azóta is tartó jelenségből. És az sem biztos, hogy megtörtént, de jólesik így visszagondolni rá, hogy mintha ez a koncert éppen egybeesett volna a teljes napfogyatkozással, ami 1999. augusztus 11-én következett be, napra pontosan huszonöt évvel e sorok írása előtt. Ha akkor valaki azt mondja nekem, hogy negyedszázaddal később éppen Ákossal beszélgetünk majd egy nagyon emberit az ő meghatározó emlékeiről és álmairól, biztosan nem hiszem el. De hát ettől szép a nyár és az élet: tele van meglepetéssel.

 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nobleman 74
2024. augusztus 26. 20:57 Szerkesztve
Nagyon jó írás! Függetlenül attól, hogy az egyik “debreceni szakács” én vagyok😄 Tényleg ha tehetem mai napig elmegyek a koncertekre, mert ez egy “ kegyetlen szerelem” Minden úgy történt ahogy leírtad Anita. Felejthetetlen nyár. Ja, és nagyon ügyes voltál a konyhán!
Patika
2024. augusztus 22. 09:43
Énekes, dalszerző, a magyar kulturális élet meghatározó alakja --- nem rossz egy mondaton belül 3 hazugság. Nagyon toljátok ezt a szerencsétlen énekhangtól igencsak hangmentes agyamentet.. (Induljon a banzáj essen szét a T. ház, Ákos dalnok legyen az aktuális láz---nekem mindegy csak haljatok már bele)
Búvár Kund
2024. augusztus 22. 07:26
Szép írás. Sosem voltam Ákos rajongó. A Bonanzát meg kimondottan rühelltem. Viszont haverom nagy rajongó volt. Kigyűjtötte a dalszövegeit, majd egy könybeszerkesztve bekötette őket. Úgy zene nélkül olvasva a dalait, nagyon tetszettek. Azóta is csak olvasom Ákost.
Lakat1983
2024. augusztus 15. 08:21
Nagyon-nagyon jó cikk, elképesztő képanyaggal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!