Boszniában megmutattuk, hogy azok vagyunk, akik voltunk – és ez jó

2024. október 15. 09:41

Kijöttünk a gödörből, és célba vettük a világbajnokságot. Minden jogunk és képességünk megvan a kijutáshoz.

2024. október 15. 09:41
SZOBOSZLAI Dominik
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Négy meccs után öt pontunk van a Nemzetek Ligájának A divíziójában, Európa legjobb 16 csapata között, csoportunkban a világklasszisokkal zsúfolt Németországgal és Hollandiával, valamint Boszniával. A harmadik helyen állunk, a bosnyákok előtt, ami megfelel a papírformának. Ha megőrizzük a harmadik helyet – ami nagyon valószínűnek tűnik kettő fordulóval a vége előtt – akkor 

jó pozícióból várhatjuk a világbajnoki selejtezők sorsolását, 

ami a legfőbb célunk volt a sorozat kezdete előtt. 

Az Eb után a németektől csúnyán kikaptunk – hagyjuk most az elméretezett meccstervet, az 5:0 magáért beszél –, aztán a bosnyákok ellen pár nappal később már totális dominanciát alakítottunk ki a Puskásban. Bár nyerni nem sikerült, a hollandok ellen szervezettséggel és csupaszív játékkal csodálatos ikszet értünk el, a bosnyákokat pedig érett játékkal, simán lenyomtuk balkáni fészkükben. Egyszer kaptunk ki négy meccsből.

Túl a tényeken: 

megmutattuk, kik vagyunk, kijöttünk a gödörből, ami lényegében az Európa-bajnokság „svájci meccsét” és a németek elleni idegenbeli zakót jelenti,

vagyis kettő meccset és kettő elhibázott taktikát, és a magyar foci minden problémájával együtt – szűk a merítés, gyenge az utánpótlás, ily módon az utánpótlásnevelés is, satöbbi, satöbbi – fénysebességgel tértünk vissza az igaz ösvényre. Ezért most talán leírhatom: azok vagyunk, akik voltunk. És ez jó.

Jó, hogy az NB1 is piacképes játékosokat ad, bár fájóan keveset. Nikitscher Tamás talán a legnagyobb öröm, reméljük, viszik hamarosan topbajnokságba. És jó, hogy Szoboszlai Dominik újra a hátára vette a csapatot, amikor kellett. Néha árad belőle a klasszis, néha kiegyensúlyozatlan, és kétségtelenül több gólt, gólpasszt vár tőle nagyjából mindenki, de szögezzük le: megint olyan statisztikát tett le az asztalra, hogy azt a Liverpoolban is megkönnyezik. 

Ha Szoboszlai a gólokat is rendszeresen szállítja, világklasszis lesz belőle,

 tovább húzva a válogatottat fölfelé.

Elfogadom, ha az lesz a közeli jövő képe, amit a közeli múlt hozott: kúszós-mászós, pályán meghalós játék,

a kicsik és közepesek elleni menetrendszerű győzelmek, a nagyok elleni véres szájú vagányság, ahol nem nekünk, hanem nekik van félni- és veszítenivalójuk, aztán pár villanás a kiemelkedő képességű spílereinktől a biztos csapatjátékra alapozva. 

Bebizonyosodott, hogy 

az alapjátékunk az egyetlen verzió, ami mindig, minden körülmény között működik:

ez Hollandia ellen a hősies helytálláshoz, Bosznia ellen a magabiztos győzelemhez elég. Egészen egyszerűen nem vagyunk azon a szinten, hogy komplett mérkőzéseket rendszeresen domináljunk, leszámítva Európa alsó osztályát. Ez nem baj, ez tény.

Aztán, talán nagyon rövid időn belül jöhet a világklasszissá érett Szoboszlai, 

jöhetnek a feljebb lépkedő többiek, Kerkez, Balogh, Dárdai Márton, Nikitscher, jöhetnek a friss tehetségek, Dárdai Bence, Vancsa Zalán, 

és jöhetnének végre valahára a magyar utánpótlás gyöngyszemei – ha mind jönnek, akkor további Európa-bajnokságokra és világbajnokságra fogunk menni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. október 15. 11:54
Na ugye..
Squalline
2024. október 15. 11:44
Túl optimista. A bosnyákok már csak akkor előzhetnek meg, ha megnyerik a következő meccseiket, ez valószínűtlen. Azt nem tudom, hogy kedvezőbb kalapbeosztás önmagában következik - e a 3. helyből, vagy csak, ha az osztályozót is megnyerjük és az A ligában maradunk. Osztályozós helyeken jelen állás szerint inkább kicsit erősebb csapatok vannak, mint a bosnyákok, sőt az angolokat is kikaphatjuk. Még simán lehet B liga. Ami nem gond, csak hogy ez jó sorsolást ad-e, ezen most örömködni előre, az kétséges nekem. A hollandok ellen kijött a lépés ami a taktikai fegyelmet és annak kimaxolását illeti. A bosnyákok ellen elég sok labdavesztés, rossz passz, megoldás volt a támadó és középpályás harmadban. 67% passzpontosság gyatra. Az oké, hogy megtartottuk az eredményt, de arra se voltunk képesek, hogy dominálva elpasszolgassunk a középpályán. Én kivárok, hogy ennyit tudunk vagy csak már nem akartunk másképp játszani a 2. félidőben. Hiába az eredmény, a játék képe csak a védekezésben győzött meg.
monoriistvan
2024. október 15. 11:28
Milyen szánalmas azt látni, hogy egy leszakadt ország elleni kínkeserves győzelemnek is így tapsikolnak a hazai panel-nyugdíjasok. Nagyon vicces látni azt, ahogy le lett tolva az ingerküszöbötök kedves komcsik. Bosnyák, litván, bulgár meg egyéb szarcsapatok ellen nagy nehezen nyerünk és ti tapsikoltok. Mi hülyék lehettek a való életben?
Monus_Anita
2024. október 15. 11:22
...azok vagyunk, akik voltunk... igen, egy szar csapat akik már csak azokat tudják megverni, akik a 70-től felfelé kullognak a ranglistán. Tapsoljatok bolsevikok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!