Mutatjuk, hogy juthat ki a magyar válogatott a világbajnokságra!

2024. október 15. 08:38

Az elmúlt évek jó szereplése miatt könnyebb a dolgunk, mint eddig, de így is hosszú az út.

2024. október 15. 08:38
null

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Mint a Mandiner olvasói is emlékezhetnek: a magyar válogatott hétfő este Szoboszlai Dominik két góljával 2-0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovina csapatát a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában, így bebiztosította harmadik helyét, sőt megőrizte esélyét a továbbjutásra is. 

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar csapat esélyeiről

Komoly tétje lesz a magyar válogatott novemberi, amszterdami mérkőzésének, hiszen egy esetleges győzelemmel akár még a továbbjutást érő második hely is meglehet – mutat rá az Origo.

Reális esély van rá, hogy a harmadik pozícióban fog zárni a magyar válogatott. 

– teszik hozzá. A lap ugyanakkor emlékeztet: ebben az esetben Marco Rossi együttesének jövő márciusban osztályozót kell játszania az A divízióban maradásért.

Mint ismert: ha most zárulna a Nemzetek Ligája, akkor a magyar csapat a Grúzia, Anglia, Ausztria és Wales négyesből kapna ellenfelet, noha fontos megjegyezni, hogy a hátralévő két fordulóban még rengeteget változhat a sorrend a B divízió csoportmeccseinek alakulása miatt. Anglia például valószínű, hogy megnyeri a csoportját, így elkerüljük majd, az osztrákok helyett pedig Norvégiát (álomsorsolás – a szerk.), vagy Szlovéniát is kaphatjuk ellenfélként.

A 2026-os focivébével kapcsolatban a legnagyobb változás, hogy már nem 32, hanem 48 csapattal rendezik meg – mutat rá a lap. Noha Magyarország szempontjából a legfontosabb változás, hogy 

Európából már nem 13, hanem 16 csapat jut ki a vb-re. 

A magyarok esélyeit ugyan javítja a hárommal több európai hely, de így is bravúr kellene a negyven év utáni vb-szerepléshez, teszik hozzá.

A vb-selejtezők európai csoportjainak sorsolását decemberben tartják majd, vagyis az ellenfelek még nem ismertek, azt viszont már tudni lehet, hogy az őszi NL-meccsek eredményei befolyásolják az év végi ranglistát.

Magyarország a 18. legerősebb európai együttesként a második kalapból várhatná jelenleg a sorsolást. Szinte kizárt, hogy annyit rontson Marco Rossi együttese, hogy hét másik nemzet megelőzze – írják.

A magyar csapat útja a vb-re

Az első kalap legalacsonyabb pontszámával rendelkező Ausztriával szemben 69,31 pont a hátrányunk, míg a harmadik kalap legjobb pontszámával rendelkező Szlovéniával szemben 48,08 pont az előnyünk.

Mindkét irányban tehát akkora a különbség, hogy decemberig ez már sem eltüntethető, sem megfordítható, vagyis 

nincs esély arra, hogy első kalapos legyen a magyar válogatott, de gyakorlatilag arra sincs, hogy a harmadikba lecsússzon 

– derül ki.

Jelen állás szerint így nézne ki a 2026-os európai vb-selejtezők kalapbeosztása:

1.kalap: Franciaország, Spanyolország, Anglia, Belgium, Hollandia, Portugália, Olaszország, Horvátország, Németország, Svájc, Dánia, Ausztria
 

2. kalap: Ukrajna, Törökország, Svédország, Wales, Lengyelország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Románia, Csehország, Norvégia, Görögország

3. kalap: Szlovénia, Skócia, Írország, Finnország, Grúzia, Albánia, Izland, Észak-Macedónia, Észak-Írország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Izrael
4. kalap: Bulgária, Luxemburg, Örményország, Fehéroroszország, Koszovó, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Feröer-szigetek
5. kalap: Moldova, Andorra, Málta, Gibraltár, Liechtenstein, San Marino

A selejtezőből két út vezet a világbajnokságra. Először is a világranglista alapján 12 négyes vagy ötös csoportra osztják majd az 54 résztvevőt, ahonnan 

a csoportgyőztesek automatikusan kijutnak  az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezendő világbajnokságra. 

A másik lehetséges út a pótselejtező, ahol a 12 vb-csoportmásodik mellé csatlakozik a Nemzetek Ligájából majd azon négy csapat, amely az összesített rangsorban a legjobban végzett, viszont nem sikerült az első két hely valamelyikét megszereznie a vb-selejtezőn.

Így a 2026-os európai pótselejtezőn összesen 16 válogatott fog még harcba szállni a fennmaradó négy vb-kvótáért – írja a portál. Hozzáteszik: ami a pótselejtezők lebonyolítását illeti, ugyanaz a rendszer lesz érvényben, ami az Európa-bajnokságnál is volt. Vagyis 

ha a magyar válogatott második helyen végez a vb-selejtezős csoportjában, akkor bejut a 16 csapatos rájátszásba,

 ahol mind a négy ágon négy-négy együttes fog szerepel, az elődöntők és a döntők pedig egy meccsen dőlnek el, vagyis összesen két párharcot kell majd nyerni a kijutáshoz.

2020-ban a magyar együttes a harmadik kalapból várta a sorsolást, akkor Anglia, Lengyelország és Albánia mögött a negyedik helyen zárt. Azt megelőzően harmadikként, de esélye sem volt a második helyre, míg tíz éve két ponttal maradt le a pótselejtezős románok mögött.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Squalline
2024. október 15. 12:22
Leegyszerűsíteném. Az első kalapból nyilván kapunk egy vadállatot, akitől bravúr kell pontot is csenni. Ami persze nagyon kellene a végelszámolásnál. Láttuk már, hogy 0-5-től 1-1-ig bármi lehet. A 3. kalapból kaphatunk egy velünk hasonszőrűt. Láttuk már, hogy odavissza tudunk szerbeket verni, de pontokat hullajtani Albánia ellen. Azért hozom fel az albánokat, mert kicsi és változó különbség van tudásban, és lehet pár olyan csaknem olyan jó csapat a 3. kalapban is. Szóval ez is élet halál harc. Azután ott vannak a kisebbek, akik ellen tudunk hullámozni, lásd bolgárok, baltiak. Itt se vehetünk tutira semmit, noha itt már mi vagyunk az esélyesek. Azután vannak a minik, azokat már évek óta tutira hozzuk. Aztán ebben az összetett rendszerben bemákolhatunk egy futottak még esélyt, ahol "this is Sparta" -at játszhatunk, ebben jók vagyunk. Tehát ugyanott tartunk. Hacsaknem végre szíveskedünk felfejlődni pl egy Dánia, Ausztria, Svájc szintre. Én ezt egyelőre nem látom jönni. De reménykedek.
Monus_Anita
2024. október 15. 11:16
Ki fogunk jutni, hiszen bővítették a kijutásra szánt helyeket. Az eb-re is ezért jutottunk ki, nem azért mert jobb a foci. A focink épp olyan szar mint 30 éve volt. Megvertük a vr. 78.-ik helyezetjét gratula..tapsoljatok birkák.
Nünü
2024. október 15. 11:16
Én kérek elnézést a Mandiner olvasóitól. Az egész cikk hülyeség, vagy írhatnám hazugság. Itt van a helyes (bár ez sem teljesen biztos ,de ez benne van a cikkben) kalapbeosztási szisztéma. www.nemzetisport.hu/magyar-valogatott/2024/10/vb-sorsolas-ha-megelozzuk-a-hollandokat-1-kalap-ha-nem-akkor-2-johet A Mandi az elmúlt időszak általam látott második kapitális tévedését írja meg. (Az első Musk trilliomos lehet "vicce" volt) Kérem valami minimális odafigyelést tanúsítsanak.
rugbista
2024. október 15. 11:15
A kalap jó, elkerüljük a 43 éve ellenünk veretlen Romániát és a még soha le nem győzött Szlovákiát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!