Tanulságos lista: így jutalmazzák a különböző országokban a paralimpiai érmeseket

2024. szeptember 03. 12:34

Az Egyesült Királyságban nem kapnak pénzt, de van olyan ország is, ahol annyit fizetnek nekik, mint az ép sportolóknak.

2024. szeptember 03. 12:34
SZÕLLÕSI István; SZVITACS Alexa; KERTÉSZ Róbert; FONYÓDI Ildikó; ILLÉS Fanni; SZÁRAZ Evelin; ARLÓY Zsófia; EKLER Luca; WERMESER Zsombor; D. KISS Zoltán; PAP Bianka; LENGYEL Zsófi; CSURI Ferenc; ROUSSEL, Sedric; SZABÓ László

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A szerző a Világgazdaság munkatársa.

 

Zajlanak a paralimpiai játékok Párizsban, ahol sok dobogós máris remekül keresett a sikerrel. Az ép sportolókhoz hasonlóan ugyan a nemzeti és a Nemzetközi Olimpia Bizottság nem fizet az érmeseknek, sok ország azonban anyagilag is honorálja a sikert.

Ezt is ajánljuk a témában

Mekkora jutalomra számíthatnak az élsportolók?

A legnagyvonalúbb nemzetek listáját Szingapúr vezeti, ahol 380 ezer amerikai dollárnak, azaz közel 135 millió forintnak megfelelő összeget fizetnek az arany-, 230 ezer az ezüst- és 115 ezer a bronzéremért (egy dollár 354,2 forint) – írja összeállításában a CNBC.

Ezen a téren Izrael áll a második helyen 273 ezer, 192 ezer, illetve 137 ezer dollárral, a harmadik pedig Malajzia 230 ezer, 70 ezer és 23 ezer dollárral. A magyar paralimpikon jutalma ettől elmarad, bár az idén 43 százalékkal megemelte a kormány.

Az aranyérmesek hazánkban 25, az ezüstérmesek 17,85, a bronzérmesek pedig 14,25 millió forintot kapnak.

Vannak olyan országok, ahol a jutalmazásban nem tesznek különbséget az olimpiai és paralimpiai érmesek között. Ilyen ország Kanada, Spanyolország, Malajzia, Ausztrália, Izrael, Dél-Korea és a vendéglátó Franciaország.

Ezt is ajánljuk a témában

A CNBC összeállítása szerint van olyan ország is – Japán –, ahol az azonos elbírálás csak az ezüst- és a bronzérmesekre igaz, az aranyért viszont jóval kevesebbet, csak hárommillió jent 7,3 millió forintot) kapnak a paralimpikonok, míg az ép sportolók ötmilliót (12,2 millió forintot).

Hongkongban és Szingapúrban teszik a legnagyobb különbséget az olimpikonok és paralimpikonok között. Hongkongban hiába emelték az elmúlt években majdnem a duplájára a paralimpikonok jutalmát, az aranyérmesek így is csak 1,5 millió hongkongi dollárt (68,1 millió forintot) kapnak, míg ép sportolók ennek a négyszeresét, hatmillió dollárt. Hasonló a helyzet a többi érem esetében is.

Szingapúrban is csak fele annyi jutalmat kapnak a paralimpiai győztesek, mint az épek, a legrosszabbul azonban a brit paralimpiai érmesek járnak,

mert ők egyáltalán nem kapnak pénzbeli jutalmat, csak éves ösztöndíjat az edzésekhez.

Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora jutalmat kapnak a paralimpia kínai győztesei, mert ez régiótól és eseménytől függ. Pedig Kína küldte a legnagyobb, 282 sportolóból álló küldöttséget a párizsi eseményre, és egyelőre kiemelkedően vezetik az az éremtáblázatot 36 arannyal, 28 ezüsttel és 13 bronzzal – Nagy-Britannia és az Egyesült Államok előtt.

A házigazda Franciaországot 237, Magyarországot 39 sportoló képviseli Párizsban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 03. 17:20
Koldusvircsaft. A nyomorék koldus pedig pofátlan, olimpikonként, élsportolóként hazudozik magáról. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest lószart se. Rendezzenek elmebetegeknek sakkbajnokságot és dicsekedjenek azzal is! Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
aacius
2024. szeptember 03. 13:53
A pénzzel és profizmussal már részben tönkre tették az olimpiát. A paralimpikonokat az edzés lehetőségében és a kijutásban (repjegy, szállás) kell segíteni (mint a britek), amúgy az egész amatőr kellene, hogy legyen, mert nem más, mint egy kiállás az emberi akarat mellett, és hogy sérülten se adják fel az emberek. A milliós jutalmak értelmezhetetlenek számomra. Azt jutalmazzuk, hogy ki a legkevésbé sérült, vagy azt, hogy az emberiség elenyésző részhalmazából és annak még elenyészőbb adott sportot űző részhalmazából ő a legjobb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!