„Elárulom, ezért nem jött össze az aranyérem!" Gáspár Tamás paraíjász a Mandinernek

2024. szeptember 01. 15:48

Az Angliában élő íjász nem is próbálta leplezni csalódottságát, miután csupán az 5. helyen végzett a francia főváros egyik legszebb helyszínén, az Invalidusok temploma előtti téren lebonyolított versenyen.

2024. szeptember 01. 15:48
GÁSPÁR Tamás

Nyitókép, fotó: MPB/Víg Johanna

***

Vámos Tamás/Párizs

Mint arról a Mandiner is beszámolt, a Mindenki Egyért Sport Egyesület (MESE) kitűnősége remekül mutatkozott be a párizsi paralimpia íjászversenyén (W1-es kategória), hiszen a legelső, úgynevezett rangsoroló versenyen 655 ponttal a negyedik helyen zárt úgy, hogy nem kevesebb, mint 25 darab tízest lőtt, és önbizalommal telve jelentette ki: az arnyéremért jött Párizsba!

Ezt is ajánljuk a témában

Tudni kell: e rangsoroló versenyen tizenhárman vettek részt, mely után az első három helyezett automatikusan a következő körbe jutott, ám honfitársunknak az utolsó helyezett Damien Letulle-t kellett legyőznie a következő körbe lépéshez.

Tamás a meccs előtt rendkívül magabiztosan nyilatkozott („biztos, hogy megverem, ehhez nem férhet kétség”), ám helyzetét nehezítette, hogy a mobillelátókat teljesen megtöltő hazai szurkolók remek hangulatot teremtve drukkoltak honfitársuknak.

Végül nem kellett aggódnunk, hiszen Gáspár Tamás beváltotta ígéretét, az öt sorozatban magabiztosan győzte le Damien Letulle-t (136-120), ám ami ezután következett, igazán megható volt: a hazai közönség önfeledten ünnepelte a francia fiút, majd Tamás erre is rátett: magasra emelte riválisa kezét, és így folytatódott az üdvrivalgás.

GÁSPÁR Tamás
Hiába a legjobb taktika, Gáspár Tamás nem jutott a legjobb négy közé a párizsi paralimpián Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A negyeddöntően paraíjászunkra a második számú kínai versenyző, Han Csüi-fei várt, aki már egyértelműen keményebb diónak tűnt, és ez be is bizonyosodott a mérkőzésen. Az első kör után ugyan Gáspár Tamás jutott előnyhöz (27-26), de aztán a kínai fiú fokoztosan felőrölte ellenállását, leginkább azoka 10-esek hiányoztak, amelyek a csütörtöki rangsoroló versenyen még honfitársunk erősségének számított. A negyeddöntő elvesztése (134-137) egyben azt jelentette, hogy Gáspár (csakúgy, mint a három évvel ezelőtti, tokiói olimpián), ezúttal is az ötödik helyen végzett, nem csoda, hogy csalódottan értékelte a teljesítményét:

„Amióta íjászkodom, soha nem versenyeztem ennyire impozáns körülmények között, és főleg ennyi néző előtt! Hiszen Tokióban a Covid-járvány miatt üres lelátók előtt szerepeltünk, most pedig 1000-nél is több szurkoló üdvrivalgása, ovációja és tapsa kísérte minden lövésünket. Egy íjásznak a tomboló arénához nem lehet hozzászoknia, ezt nem lehet modellezni! Aztán a kínai fiú ellen is sikerült előnyhöz jutnom, de bevallom, éppen a körülmények miatt a kelletténél jobban izgultam, és ez rányomta a bélyegét a teljesítményemre. 

A későbbiekben ez csak fokozódott, a drukk vette át a főszerepet, 

és emiatt voltak mellé lövéseim, amely miatt az aranydöntőbe jutás csak álom maradt”...  

Amikor emlékeztettük rá, hogy a rangsoroló versenyen bemutatott 25 darab 10-esnél ezúttal jóval kevesebb jött össze (egészen pontosan 7...), erre Magyarország első számú férfi paraíjásza csak így felelt:

„A rangsoroló versenyeken nincsenek nézők, jól elvagyunk a mi kis buborékunkban, 

körülbelül olyan szintű nyugalom vesz körbe minket, mint az edzésen vagy egy átlagos verenyen. Ehhez szoktam hozzá! Ezt a hihetetlen körítést most tapasztaltam meg először...”

Felvetettük neki, hogy korábban azt mondta, egyértelműen az aranyéremért jött Párizsba, ehelyett egy dicséretes ötössel mehet haza – de a kettő azért nem ugyanaz...

„Ezúttal jobb volt az ellenfelem, de persze, hogy csalódott vagyok. Úgy tervezem, hogy a Los Angeles-i és a brisbane-i paralimpián is megvalósítom az álmaimat!”

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 01. 20:03
Koldusvircsaft. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest lószart se. Rendezzenek elmebetegeknek sakkbajnokságot és dicsekedjenek azzal is! Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
wwoman-2
2024. szeptember 01. 18:35
Tiszteletreméltó versenyzők, ez a lényeg.
békalepcse2.0
2024. szeptember 01. 18:06
A valamikori magyar íjak sokkal jobbak voltak a mostani csigás íjaknál. Ezáltal pontosabbak is. Na meg feljegyzések szerint simán átlőtték a boszporuszt! Hol vannak ehhez képest a mostani csudás csúcstechnológiás vackok? Kutatásaim szerint a valamikori ijak nem voltak hetven fontnál erősebbek, csak a fizikájuk volt alapvetően más. Az ideg rá hajlott a karokra és az ideg is rugalmasan nyúlott. Az ideg ahogy ráhajlik a karokra, értelemszerűen a rövidebb odeg miatt sokkal nagyobb erő kell a meghúzáshoz. A nyúlós ideg pedig a sebesség egyenletes fokozásában játszott nagyon fontos szerepet. Az utolsó megtolás volt a legerősebb és a sebesség is akkor érte el a csúcspontját. Aztán az ideg rugalmasság folytán a karok előre lendültak és magát az íjat taszították meg még a végső fázisban, ezért nevezték visszacsapó íjnak. Amit ma ismerünk az halvány mása az erdetinek! Tudnék némi kísérletezés után csinálni de erre már végkép nincs életem, ismerem és megértettem a fizikáját.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 01. 18:06
Ha majd a vakoknak rendeznek ijasz versenyt, akkor azt talan nevezhetjuk paralimpianak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!