Gáspár Tamás paraíjász a továbbjutás után a Mandinernek: Párizsban aranyérem a cél

2024. augusztus 29. 14:54

A tokiói paralimpián 5. helyen végzett sportoló 20 éve él Angliában, de számára egyértelmű volt, hogy amikor évekkel ezelőtt választania kellett, magyarként a mi válogatottunkat erősíti majd.

2024. augusztus 29. 14:54

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Vámos Tamás/Párizs

Gáspár Tamás a párizsi paralimpia első, csütörtök délelőtti rangsoroló versenyét a negyedik helyen zárta a paraíjászok között, de bevallotta: úgy tervezte, hogy az első helyen végez, ám ebből a szempontból kicsit balszerencsés, hiszen az első három helyezett versenyző a következő körben erőnyerő, így éppen lemaradt arról, hogy párharc nélkül jusson tovább, de így sem lehet elégedetlen: 655 ponttal zárt, úgy, hogy nem kevesebb mint 25 darab tízest lőtt!

Honfitársunknak a 13., utolsó helyen végző Damien Letulle-lal kell majd megküzdenie a továbbjutásért, amellyel kapcsolatban csak annyit mondott: 

„biztos, hogy megverem, hiszen akkora pontszámkülönbség van közöttünk, hogy ehhez nem férhet kétség! 

Annak pedig külön örülök, hogy egy gyengébb ellenféllel kerültem szembe, mert így legalább a pálya adottságait felmérhetem”.

Tamás azt is elárulta: a tokiói 5. hely után Párizsban egyértelműen az aranyéremre hajt, és a karján lévő Tokió 2020-as tetoválása mellé még bőven elfér Los Angeles 2028-at és Brisbane 2032 is! Ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hosszú távra tervez!

S hogy miért a paraíjászat lett a nagy kedvenc?

„Miután 34 évesen egy gerincvelő-gyulladás után a mellemtől kezdve lebénultam és még a bal kezem is érintett, a labdajátékok nem jöhettek szóba, bár épen is inkább az egyéni sportágakat preferáltam: úsztam, futottam, kerékpároztam. Adtak egy íjat a kezembe, és egyből megtetszett, hogy folytathatom kedvenc sportágamat. Ép versenyzőként 1993-tól, 14 éves korom óta íjásztam, és visszajöttek azok az izmok, azokon a testrészeimen – a hátamon, a vállamon – amelyeket nem én irányítok” – mondta a Mandinernek.

Tamás azt is elárulta:

 nagyon örülne annak, ha Magyarországon szélesedne a paraíjászat bázisa, még több női versenyző érne el kimagasló nemzetközi eredményeket, 

hiszen akkor vegyespárosban is lehetne szerepelni a paralimpiákon.

A párizsi paralimpián a paraíjászat következő fordulóira szeptember 1-én, vasárnap kerül sor, a nap végén pedig paralimpiai bajnokot is hirdetnek!

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2024. augusztus 29. 16:52
Hajrá Gáspár Tamás! Hősök vagytok!
counter-revolution
2024. augusztus 29. 14:58 Szerkesztve
"Magyar zászló lobog büszkén a nevadai Smith Creekben, az Amerikai Egyesült Államokban rendezett világrekordlövő versenyen. Mónus József, a Fehér Farkas 1031,54 métert lőtt íjjal, ez lett a hitelesített távolság a világ legnagyobb világszervezeténél, a Wolrd Archery és a USA Archery rendezésében." magyarnemzet.hu/kultura/2024/08/monus-jozsef-a-feher-farkas-nevadaban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!