Beigazolódott Marco Rossi félelme Lisztes Krisztiánnal kapcsolatban

2024. szeptember 05. 10:25

Négy magyar futballista klubváltása is küszöbön állt Németországban a nyáron, ám egyelőre mindannyian maradtak a jelenlegi csapatuknál.

2024. szeptember 05. 10:25
null

Nyitókép: Eintracht Frankfurt Facebook-oldala

A nyári átigazolási időszak során több magyar futballista helyzete is kérdésessé vált Németországban. Sallai Roland, Szalai Attila, Dárdai Márton és ifjabb Lisztes Krisztián esetében különböző kihívások jelentkeztek, mégis hasonló kérdésekkel néznek szembe: merre tovább? A Magyar Nemzet elemezte a játékosok helyzetét, és összefoglalta, hogy mi várhat rájuk a közeljövőben.

Football 1. Bundesliga FC Bayern Munich – SC Freiburg 2-0.
Thomas Müller párharca Sallai Roland ellen az FC Bayern München – SC Freiburg mérkőzésen, a Bundesliga 2. fordulójában, 2024. szeptember 1-jén. Fotó: Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Sallai Roland, aki megrekedt a szintlépés előtt

Magyar szempontból talán Sallai Roland helyzete okozhatja a legnagyobb csalódást. Marco Rossi szövetségi kapitány korábbi nyilatkozata szerint Sallai a válogatott egyik legtehetségesebb játékosa, aki megérett arra, hogy egy topklubhoz igazoljon. A Premier League, a La Liga és a Serie A is szóba került Sallai esetében, de végül egyelőre egyik sem vált valóra. A 27 éves játékos, aki 138 Bundesliga-meccsen 20 gólt és 19 gólpasszt szerzett, még mindig a Freiburg játékosa, annak ellenére, hogy szerződése jövő nyáron lejár, így a német klub idén nyáron kaphatott volna utoljára érte komolyabb összeget. Noha a Leeds United érdeklődött a támadó iránt, az angol másodosztály nem volt vonzó opció Sallai számára, és a német klubok sem jelentkeztek konkrét ajánlattal. Jelenleg a Galatasaray tűnik a legvalószínűbb következő állomásnak Sallai számára, de az isztambuli csapat sem topligás, és a Bundesligához képest aligha lenne előrelépés számára. A török bajnokság átigazolási időszaka szeptember 13-ig tart, így még van esély a váltásra, de kérdéses, hogy ez lenne-e a legjobb lépés a játékos karrierje szempontjából.

GER, 1.FBL, TSG 1899 Hoffenheim vs VfL Bochum
Szalai Attila a TSG 1899 Hoffenheim – VfL Bochum Bundesliga mérkőzésen 2023. december 18-án. Fotó: Hasan Bratic / Hasan Bratic / dpa Picture-Alliance via AFP

Szalai Attila: visszatérés Törökországba?

Szalai Attila helyzete szintén bizonytalan. Az előző szezonban két német klubban, a Hoffenheimben és a Freiburgban sem tudott meghatározó játékossá válni, ami jelentős visszalépést jelentett számára. Marco Rossi a játékpercek hiánya miatt ki is hagyta a Nemzetek Ligájára készülő magyar válogatott keretéből a bal lábas belsővédőt. Szalai számára a Süper Lig lehet a reális célpont, különösen, hogy korábban a Fenerbahce egyik alapembereként szerepelt a török bajnokságban. Németországban az Augsburg érdeklődése jelenthetett volna újabb lehetőséget Szalai számára, de végül nem valósult meg az átigazolás. A visszatérés a török ligába lehetne most a leglogikusabb lépés Szalai karrierjének szempontjából, különösen, ha szeretne újra stabil kezdőjátékossá válni.

SC Paderborn 07 - Hertha BSC
Dárdai Márton a SC Paderborn 07 – Hertha BSC Bundesliga 2-es meccs lefújását követően a Home Deluxe Arenában 2024. április 5-én. Fotó: David Inderlied / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dárdai Márton kivárhat a Herthánál

Dárdai Márton, a Hertha Berlin játékosa, szintén érdekes helyzetben van. Szerződése jövő nyáron lejár, és a hírek szerint a télig nem kíván hosszabbítani, várva, hogy a csapata milyen esélyekkel juthat fel az első osztályba. Az elmúlt hónapokban csak csere volt a másodosztályú csapatban, de az átigazolási időszak után visszakerült a kezdőbe. Dárdai számára a kulcskérdés az, hogy a Hertha képes lesz-e kiharcolni a visszajutást a Bundesligába. Ha nem, akkor a védő minden bizonnyal új klub után néz, hiszen célja az, hogy a legmagasabb szinten folytassa pályafutását.

Lisztes Krisztián a negyedosztályban debütált tétmeccsen Németországban. Fotó: nachwuchs.eintracht.de

Ifjabb Lisztes Krisztián: beigazolódott Marco Rossi félelme

A 19 éves Lisztes Krisztián a nyáron a Ferencvárosból igazolt az Eintracht Frankfurt csapatához, de eddig nem sikerült meggyőznie a német klub szakmai stábját. Marco Rossi szövetségi kapitány már előre figyelmeztette őt, hogy a túlzott önbizalom és a türelem hiánya a tartalékcsapatban ragadáshoz vezethet. A korábbi hírekkel ellentétben a Franfurt nem adta kölcsön Lisztest, a támadó egyelőre a Regionalligában, az Eintracht tartalékcsapatában kap szerepet, ami nem igazán segíti a fejlődését. Lisztes szerződése 2029-ig szól, de az idő szorítja: már ebben a szezonban szüksége lenne arra, hogy legalább a negyedosztálynál magasabb szinten is bizonyíthasson. A jövője szempontjából kulcsfontosságú lesz, hogy el tud-e indulni felfelé a ranglétrán, különben könnyen beragadhat egy olyan helyzetbe, amiből nehéz lesz kitörnie.

Mind a négy játékos komoly döntések előtt áll a karrierjüket illetően, és mindegyikük esetében kérdéses, hogy a jelenlegi klubjuk vagy egy új lehetőség biztosíthatja számukra a várt fejlődést. A következő hónapok kulcsfontosságúak lehetnek, hiszen az egyéni célok és a klubok érdekei gyakran nem esnek egybe. Míg Sallai és Szalai esetében a nemzetközi szereplés fenntartása a cél, Dárdai és Lisztes számára az, hogy a lehető legmagasabb szinten játsszanak és fejlődjenek.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. szeptember 05. 21:20
Aki látta a kupadöntőt, az nem lepődik meg ezen! Egy jó megmozdulása sem volt! Persze a zűdek Sztankovicsot szidták, ideális bűnbak volt!
Dunhill67
2024. szeptember 05. 17:36
Szalai Attila sosem volt válogatott szint...a kis Lisztesért meg leperkáltak asszem 10 millát....erre leküldik a fakóba...hah...van ott pénz lóvéra:)
Reszelő Aladár
2024. szeptember 05. 15:19
Lisztes tavaly szezonja kuka volt. Csercseszov távozásával, Sztankovics érkezésével és a sérülésével mindenképpen. Pont az az egy év ment a levesbe, amikor a Frankfurt itthagyta, hogy itt szedje össze azt a meccspercet, amit most a német négyben kell. Ahol viszont illene villognia, mert mégiscsak a negyedosztály. Esetleg opció lehetett volna, hogy visszajöjjön a Fradiba, nem tudom, hogy ez felmerült-e, de gondolom a németek sem bíztak abban, hogy itt tartósan kezdő lesz. Szalainak ha még összejöhet egy török kölcsön, akkor jobban jár. A mostani edzője jobban megbízik a szertárosban, mint benne és még akkor sem biztos hogy beállítaná a 95. percben, ha ő lenne az egyetlen ember a padon. Nem tudom miért adtak érte 12+ milliót, ha aztán pontosan 1 esélyt kapott. Lehetetlen helyzetbe került, ha csapata eladná nyomott áron akkor fizetéssel együtt 10+ milliós veszteség érné 1év után, amit nyilván nem akar. Ha mázlija van, akkor az edző repül és kap egy rendes esélyt.
Phm045
2024. szeptember 05. 12:36
Rossi Mester nagyon diplomatikus volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!