Thierry Henry mennybe megy a párizsi olimpián, vagy Spanyolország az Eb után ezt is megnyeri?

2024. augusztus 06. 11:03

A korábbi világbajnok klasszis csapatával egy lépésre került az aranytól, pedig a 82. percben még kiesésre állt.

2024. augusztus 06. 11:03

Fotó: Olivier Chassignole/AFP

Miközben a legnagyobb figyelemmel kísért medencés úszás véget ért, az atlétika pedig elkezdődött, továbbra is zajlanak a labdarúgó-mérkőzések az olimpián. Mint ismert, az olimpián a nemzetek 23 éven aluli válogatottjai indulhatnak, három túlkorossal kiegészülve.

Ahogy az lenni szokott, már a hivatalos megnyitó előtt is rendeztek csoportmeccseket, a torna pedig mostanra a végső szakaszába érkezett:

a döntőbe a házigazda francia válogatott és a spanyol nemzeti csapat jutott.

Ezt is ajánljuk a témában

A francia legenda, Thierry Henry által vezetett franciáknál az „idősebb” korosztályból a Sevilla védője, Loic Bade, a Crystal Palace támadója, Jean-Philippe Mateta és a lyoni csatár Alexandre Lacazette került be a keretbe a fiatalok mellé. A legnagyobb név viszont a mindössze 22 éves Michael Olise, aki két gólnál és négy gólpassznál jár az olimpián, néhány hete a Bayern München nem is sajnált érte 53 millió eurót leperkálni a Palace-nak.

A franciák kapott gól nélkül meneteltek egészen az elődöntőig, a csoportban az Egyesült Államok, Guinea és Új-Zéland trióból egyik sem tudta bevenni a gallok hálóját, de a negyeddöntőben Argentína számára is nagy falatnak bizonyult a házigazda (1–0). Először Egyiptomnak sikerült megzörgetnie a francia hálót, a 83. percig úgy tűnt, ez elég is lesz a továbbjutáshoz, de Mateta ekkor egyenlített, majd a hosszabbításban Henry csapata 3–1-es sikerével bebiztosította a döntős szereplést.

Mateta már négy gólnál jár a tornán, sokat köszönheti neki a kispadon ülő korábbi Arsenal-legenda, aki a hazai szurkolókkal a háta mögött a fináléban is nagyot alkotna az övéivel.

Ezt is ajánljuk a témában

A rendező ellenfele az a spanyol válogatott lesz, amely alapvetően a Barca-nevelésekre építette a keretét. Mindössze két túlkorosra tartott igényt Santiago Denia, a Bolognával pazar idényt futó Juan Miranda, illetve a Gironával hasonlóan kiemelkedően teljesítő Abel Ruiz tagja a csapatnak.

Egyelőre Fermin Lopez viszi a hátán az övéit, a Barca 21 éves csillaga négyszer talált be egy gólpassz mellett.

A spanyolok a csoportból egy vereséggel léptek tovább, aztán előbb Japánt (3–0), majd Marokkót (2–1) fektették két vállra. A felnőttek Berlinben egy hónappal ezelőtt Eb-t nyertek, nagy kérdés, hogy az ország fiataljai meg tudják-e fejelni ezt a bravúrt egy olimpiai aranyéremmel! Komoly fegyvertény lenne a telt házas Parc des Princes-ben.

A döntőt pénteken 18 órától rendezik a francia fővárosban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fater0921
2024. augusztus 06. 11:55
Nagyon remélem, nem a csigazabálók nyernek...........
Mich99
2024. augusztus 06. 11:24
Mateta, Franciaország reménysége...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!