Martinek János állítja, nem Gulyás Michelle miatt távozik

2024. augusztus 14. 09:30

Az öttusázók szövetségi kapitánya már márciusban eldöntötte, nem hosszabbítja meg az év végén lejáró szerződését.

2024. augusztus 14. 09:30

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

 

A nyári olimpiai utolsó napján, vasárnap Gulyás Michelle-t ünnepelte az ország. Az Újpest öttusázója aranyérmes lett Párizsban, Guzi Blanka pedig a negyedik helyen végzett a döntőben. A hatalmas siker után bombameglepetés volt, hogy az öttusázók szövetségi kapitánya, a kétszeres olimpiai bajnok Martinek János bejelentette a távozását. A Párizsból való hazatérés után Martinek János az Origónak nyilatkozott a távozásáról, és arról is beszélt, hogy ennek van-e köze ahhoz, hogy eredetileg nem akarta kivinni a játékokra a végül aranyérmes Gulyást.

Az év végén távozó kapitány elárulta, az olimpia előtt voltak vitái a Magyar Öttusa Szövetség vezetőivel, hogy mi legyen a csapat összeállítása, de a lányok sikere igazolta, hogy jó döntés született. A döntést viszont nem ő hozta meg, hanem az elnökség, amely megvétózta a kapitány döntését. Sokatmondó volt, hogy Gulyás Michelle a döntőben, centikre a céltól és az olimpia bajnoki címtől Balogh Gábornak, a szövetség elnökének intett ki a lelátóra, nem pedig az edzőjének.

„Tökéletesen sikerült elérni azt a célkitűzést, amit előterjesztettünk. Bár egy pici hiányérzet van bennem, mert a fiúkban is ott volt a lehetőség, de ők nem tudták megcsinálni. A lányok mindketten szenzációsak voltak” 

– kezdte Martinek János a lapnak, majd azzal folytatta, hogy ő nem lemondott Párizsban, hiszen már márciusban az egész nemzeti csapattal tudatta, hogy csak az olimpiáig marad. Pontosabban az év végéig, ameddig a szerződése szól. A hátralévő fél évben az utódja megtalálása lesz a feladata.

Ezt is ajánljuk a témában

 

„Decemberig érvényes a szerződésem és nem akartam meghosszabbítani, mert szeretnék a családdal foglalkozni, többet itthon lenni. Nem is pályáztam újra. A döntés már nagyon régóta megvolt, már a válogatási rendszer megkezdése előtt tudható volt, hogy én így vágok neki ennek az évnek” – folytatta Martinek, aki az 1988-as szöuli olimpián nyert aranyérmet egyéniben és csapatban is.

Az aranyérmes Gulyás Michelle a női öttusázók eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kapitány bejelentése kapcsán sokakban felvetődött, hogy azért távozik, mert az olimpia előtt ő volt az, aki nem favorizálta Gulyás Michelle-t, aki végül aranyérmes lett. Köztudott, A szakember Guzi és Erdős Rita indulását támogatta, a Balogh Gábor vezette elnökség viszont úgy döntött, hogy Gulyás Michelle és Guzi Blanka indulhat az olimpián.

„Aki ezt gondolja, az nagyon nagy barom. Ennek semmi köze a Michelle-ügyhöz, Michelle-lel nagyon jó kapcsolatot ápolok.

 Akkor is elmondtam, hogy nincs rossz döntés. Nekem volt egy objektív válogatásom, abba belehelyeztem az eredményeket, és ez alapján tettem egy javaslatot. Azért van a szakmai bizottság és az elnökség, hogy ha vannak olyan esetek, mint ez is, amikor úgy érzik, hogy át kell gondolni a dolgokat vagy felül kell bírálni, akkor azt megtegyék. Ha ezt megteszik, akkor a szakmáé a felelősség. Ők ezt felvállalták és jó döntés született, hiszen egy aranyérmet nem kell megmagyarázni” – tette hozzá Martinek János, az öttusázók szövetségi kapitánya.

Gulyás Michelle Vörös Zsuzsanna 2004-es athéni győzelme után nyert ismét Magyarországnak aranyat öttusában, egyben a sportág tizedik olimpiai diadalát aratta.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 14. 13:44 Szerkesztve
Látatlanban ez egy sokkal tisztességesebb történet, mint ahogy pl. Kozák Danutával vagy Székely Zójával bántak. Talán nem véletlen, hogy eredményesebb is.
makrancos-kata
2024. augusztus 14. 11:33
Sportszerű nyilatkozat. Nem kell támadni Janit. Egyrészt nem tudjuk, mi lett volna, ha nem Michelle indul, másrészt elfogadta a kollektív bölcsességet, mint döntési módot. Jó pihenést és köszönjük, amit a magyar sportért tettél.
Atti bá
2024. augusztus 14. 11:21
„Aki ezt gondolja, az nagyon nagy barom. Ennek semmi köze a Michelle-ügyhöz, Michelle-lel nagyon jó kapcsolatot ápolok." El tudom képzelni azt a jó kapcsolatot.
kata56
2024. augusztus 14. 10:38
Hm..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!