Már maga Imane Helif sem tudja, fiú-e vagy lány

2024. augusztus 13. 17:19

Az afrikai olimpiai bajnok edzője, Georges Cazorla megerősítette, hogy a tesztek hormonális problémákat, magas tesztoszteronszintet és férfi kromoszómákat mutattak ki algériai tanítványánál.

2024. augusztus 13. 17:19

Nyitókép: Mauro PIMENTEL/AFP

Az olimpia után sem ért véget az a kutyakomédia, ami a nyári játékok alatt folyt Imane Helif körül. Azt továbbra sem tudjuk, hogy férfi-e vagy hölgy a női ökölvívás 66 kg-os súlycsoportjában olimpiai aranyérmet szerző algériai bokszoló. A magyar Hámori Lucát a negyeddöntőben legyőző Helif persze nőnek tartja magát, bár ezt bizonyítani nem akarta Párizsban, még egy szimpla vérvétellel sem. A hullámok odáig csaptak, az afrikai „úrhölgy” a világverseny végén feljelentést tett a párizsi ügyészségen „online morális zaklatás” miatt, mindenekelőtt az X (korábbi nevén Twitter) ellen. Stábja állítása szerint „nőgyűlölő, rasszista és szexista kampány” indult a sportolójuk ellen. Az iratban kifogásolják többek között, hogy csak az X-en több mint százmillióan tekintették meg a Helifet célzó bejegyzéseket. Közben az Algériai Olimpiai Szövetség is lendületbe jött, s etikai eljárást indított még Hámori Luca ellen is az egyik kijelentése miatt, miszerint „én sem tartom fairnek azt, hogy ez a versenyző a nők között indulhat, de nem foglalkozhatok ezzel most, változtatni nem tudok, ezt hozta az élet, ezt kell megoldani”.

Ezt is ajánljuk a témában

Ne felejtsük, 

a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) hivatalos vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy Imane Helif biológiailag férfi, a tajvani Lin Ju-tinggel egyetemben ezért zárták ki őt a 2023-as világbajnokságról! 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a bokszszövetség közötti feszültségek miatt Párizsban nem az utóbbi szabályai voltak érvényben, a két ökölvívó emiatt az olimpián így elindulhatott, sőt, mindketten a súlycsoportjaik legjobbjai lettek. Ugyanakkor az IBA a történtek miatti felháborodás és a követelések ellenére sem osztotta meg a tesztek eredményeit, mivel az érintettek jóváhagyása nélkül nem hozhatja nyilvánosságra az érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumokat, ezzel személyiségi jogaikat sértene.

Most megszólalt Helif edzője, és Georges Cazorla a Le Point magazinnak megerősítette, hogy a tesztek hormonális problémákat, magas tesztoszteronszintet és férfi kromoszómákat mutattak ki.

„Ez a szegény, fiatal lány meg volt döbbenve, és hirtelen rájött, hogy talán nem is lány”

 – idézte Cazorlát a francia magazinra hivatkozva a Magyar Nemzet

Közben a spanyol válogatott szakvezetője is megszólalt a párizsi olimpia talán legvitatottabb indulójáról. Rafa Lozano elmondta, tanítványai Heliffel együtt készültek az ötkarikás játékokra, illetve csak készültek volna, mivel az algériai túl erős volt ahhoz, hogy nőkkel csapjon össze.

„Senkivel nem tudtunk összehozni egy edzőmeccset. Először Jennifer Fernándezzel lépett szorítóba, aki azonban megsérült az ütéseitől. Akárcsak a többi lány, aki ideig, óráig megpróbálta felvenni vele a harcot. Olyan ütéseket kaptak, hogy nem tudták folytatni. Végül a férfi Eb-n ezüstérmes José Quilesszel öklözött, ott már kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Mindenki azt gondol, amit akar, de szerintem ekkora előny nem igazán fair” – vélekedett Lozano.

Ezen őszinte mondatok után a spanyol válogatott irányítója is – Hámori Lucához hasonlóan – számíthat arra, hogy az Algériai Olimpiai Szövetségetikai eljárást indít ellene.

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. augusztus 13. 20:36
Mióta, mióta zigóta?!
balbako_
2024. augusztus 13. 19:23
Képek igazolják, hogy herevédővel bokszolt.
karakter-2
2024. augusztus 13. 19:02
„Ez a szegény, fiatal lány meg volt döbbenve, és hirtelen rájött, hogy talán nem is lány” --- Büdös nagy hazugság. XY kromoszómával, ezzel a férfias alkattal, semmiféle pubertáskori havi vérzése nem lehetett. Ezt a 'fiatal lány't legkésőbb 15-16 éves korban el kell (volna) vinni a nőgyógyászhoz és megkérdezni, hogy miért nem menstruál. És akkor a nőgyógyász elmagyarázta volna a családnak, hogy azért mert genetikailag és biológiailag fiú. Nyilván szörnyű egy ilyet megélni a családnak és a tinédzsernek, de sajnos vannak ilyen szomorú sorsok. Biztos, hogy nem a 2 évvel ezelőtti tesztből döbbent rá, hogy nem nő, de ha igen, akkor azután kellett volna elmennie és mindenféle vizsgálattal tisztázni a dolgot.
2024. augusztus 13. 18:52 Szerkesztve
Ha nő lenne akkor az éremátadáskor minimum egy hidzsábban lett volna, meg aztán a muszlimok mióta ültetnek nőket a nyakukba..? Simán visszaéltek ezzel a nyugati "kultúra" adta lehetőséggel és vitték vele az aranyat..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!