Iron Lady for president! Kiderítettük, mi áll Hosszú Katinka támadásának hátterében

2024. augusztus 07. 05:37

Rió háromszoros olimpiai bajnoka nyílt levélben szólította fel lemondásra az úszószövetség elnökét. A háttérben azonban nem szakmai indokok állnak...

2024. augusztus 07. 05:37
HOSSZÚ Katinka; WLADÁR Sándor
Kiss B. László

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A vívás után az úszás a legeredményesebb olimpiai sportágunk, s ezt bizonyították versenyzőink is eddig Párizsban, ahol a nyíltvízi versenyek még hátra vannak. Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Ahogy azt lapunk is megírta, Hosszú Katinka hétfőn lemondásra szólította fel a Magyar Úszószövetség vezetőségét.

Ilyen alattomos, gerinctelen viselkedés után az egyetlen tisztességes lépés a teljes vezérkar lemondása lenne”

 – írta közösségi oldalán a háromszoros olimpiai bajnok úszó. Hosszú Milák Kristóf kapcsán megemlítette, hogy nem volt még olyan MÚSZ-vezetés, amelyik szerinte ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését. „Vissza kell vonulniuk a hadszíntérről. De ezúttal nemcsak egy előrehozott választással, amit megfélemlítést és zsarolást alkalmazva újra választással semmivé tesznek, hanem véglegesen” – tette hozzá Hosszú Katinka, aki azt is leírta, hogy Bob Bowman a MÚSZ-tól kapott információkból már az olimpia előtt hónapokkal tudta, hogy tanítványát a 200 méter pillangó utolsó 50 méterére kell készítse fizikálisan, de leginkább mentálisan. Párizsban Bowman-nak csak annyit kellett Léon Marchandnak mondania: „Te edzettél a világon a legkeményebben, az utolsó 50-en utol fogod érni Milákot, aki alig edzett idén, Te érdemled meg az aranyat” – fogalmazott a nyílt levélben Hosszú Katinka, aki azt is megjegyezte, Milák csak a jéghegy csúcsa, s gondoljunk bele, ha a világcsúcstartó olimpiai címvédővel ezt csinálják, akkor mi a jussa a többi versenyzőnek.

A helyzet persze nem volt ennyire egyszerű, még ha esetleg igaz is lenne, amit az Iron Lady állít – azért sok munkára is szüksége volt Marchandnak a győzelemhez. Ráadásul a párizsi olimpián a 200 méter pillangóúszás döntőjében Milákot legyőző francia részidői éppenséggel nem támasztják alá Hosszú szövegét (28.5, 28.7, 28.9 volt az utolsó három ötven, azaz fokozatosan lassult, csak Milák Kristóf jobban, ő 30 másodpercen kívüli idővel úszta le az utolsó ötvenet).

Ezt is ajánljuk a témában

A lényeg talán azonban nem is ez, hanem Hosszú akciója. Egyszer már összejött neki, hogy megbuktassa a MÚSZ elnökét. 

A háromszoros olimpiai bajnok 2015. december 22-én kiállt a nyilvánosság elé azzal, hogy a Magyar Úszószövetség elvárja a világszínvonalú eredményeket, de ehhez nem ad világszínvonalú hátteret. Az úszónő – állítása szerint – pozitív párbeszédet szeretett volna indítani a jobb eredményekért. Állítólag nem akarta támadni a szövetséget. Ám 2016. január 6-án azonban keményebb hangnemre váltott: látványosan, a sajtó előtt széttépte azt a szerződést, amelyik 12 millió forintot garantált volna neki. A brazíliai nyári játékokig azonban még nem indította meg az offenzívát. Hosszú az olimpián 3 aranyat és egy 1 ezüstöt nyert, 400 vegyesen világrekordot állított fel. A magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője volt, az ország őt ünnepelte. Ezek után, kellő eredménnyel a háta mögött megkezdte ősszel a hadműveletét, s 2016. november 15-én lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást, aki november 30-án távozott is a posztjáról.

Az új célpont most Wladár, ám állítólag ennek a támadásnak a hátterében nem a szakmaiság, sokkal inkább a pénz áll. Nem Milákról, Kósról, Rasovszkyról vagy a többiekről szól. Hosszú Katinka nem jutott ki a párizsi olimpiára, nem tudta kvalifikálni magát, ám még esze ágában sincs visszavonulni. A 35 éves úszó folytatja, s 

információnk szerint havi 5 millió forintos havi fizetést szeretne a szövetségtől kapni, valamint 600 millió forint fájdalomdíjat azért, mert nem valósult meg a korábban beígért Hosszú Katinka Nemzeti Úszóakadémia.

„Sajnálatos módon úgy látszik a sportban az egyéni érdekek még mindig megelőzhetik a szakmai érdekeket. Így nem kaptam meg a lehetőséget, hogy az Úszóakadémiámat elkezdhessem. A sportvezetésben sokan a saját pozíciójukat tartják a legfontosabbnak, nem pedig a sport fejlődését. Ez a fajta mentalitás a – véleményem szerint – az úszósportot is károsítja, amit a közeljövőben már érzékelni fogunk. Ezt az idejétmúlt elképzelést, módszert én támogatni nem tudom. Egy mára már bukott érából használt ideológiai rendszert alkalmaznak, ahelyett, hogy az utókor tisztességes, egyenes és progresszív nevelését tűznék ki célul” – írta nyílt levelében 2023 nyarán a 26-szoros világbajnok. Úgy folytatta, ha akadémia nem is lesz, a klubjában, az Iron Swimben továbbra is várják a fiatalokat. Rájuk fér, hiszen a klub a többéves tevékenység ellenére nem ontja a versenyzőket, a korosztályos bajnokságokon korosztályonként változó létszámmal képviseltetik magukat, van, ahol 8-10 fiatal indul, de például a 270 fős serdülő ob-n mindössze egy úszó képviselte Hosszú egyesületét.

A lemondásra felszólított elnök egyelőre nem szólalt meg az ügyben. Wladár Sándor a lapunk munkatársának küldött hétvégi üzenetében azt írta, hogy az olimpia után fog értékelni, s akkor más témákra is ki fog térni. Remélhetőleg erre is.

Mindenesetre Hosszú Katinka zseniális, úgy érte el, hogy róla is szóljanak a hírek az olimpia alatt, hogy ott sincs a játékokon.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. augusztus 08. 13:16
Ányja, csája van? - kérdezte ilyenkor Alfonzó.
nemecsek-3
2024. augusztus 07. 22:17
Megúszta amit megúszott, valamiért soha nem volt szimpatikus, a valami mára már nem kérdés, az úszása már leáldozott viszont új erényeket villantott mint eszelős liba azaz hogyan kell valkinek a sajàt amúgy sem vastag pilléreken álló nimbuszát bedönteni.Ágyő Hosszú, harmatos senkivé alacsonyodsz
klara1-68
2024. augusztus 07. 20:34
Katinka példát vehetne Egerszegiről, aki fiatalon többet ért el, mint Hosszú és soha nem követelőzött, szép csendben visszavonult. Kár lerombolnia a nimbuszt, ami köré és eredményei köré épült.
rocktoberi-2
2024. augusztus 07. 16:56
“…..információnk szerint havi 5 millió forintos havi fizetést szeretne a szövetségtől kapni, valamint 600 millió forint fájdalomdíjat azért, mert nem valósult meg a korábban beígért Hosszú Katinka Nemzeti Úszóakadémia.“ Milyen szerény igények……
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!