Gigaberuházás Manchesterben – mire lehet képes a rekordbajnok klub az új vezetéssel?

2024. augusztus 02. 15:23

A világ egyik legismertebb futballbrandje előtt új távlatok nyíltak meg.

2024. augusztus 02. 15:23
Manchester United, Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images
Szabó Péter

Fotó: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

A Manchester Unitednél Sir Jim Ratcliffe szerepvállalása óta újra optimistábban látják a jövőt. A világ egyik legismertebb futballmárkája 2013 óta a poklok poklát járja: a legendás menedzser, Sir Alex Ferguson és a vezérigazgató, David Gill lelépése óta nem találták a klubnál a korábban évtizedeken át jól ismert sikerreceptet. Az Ineos-vezér, Sir Jim Ratcliffe megjelenésével azonban úgy tűnik, ha nem is egy csapásra, de szépen fokozatosan a helyükre kerülnek a dolgok a háttérben, amely a pályán nyújtott teljesítményre is kedvező hatással lehet.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, télen megköttetett a megállapodás, így a 71 éves angol milliárdos üzletember 1,25 milliárd font értékű, 27,7 százalékos részesedést vásárolt a Manchester Unitedben. Ezt követően nyilvánosságra hozták, hogy az átalakítás során a United további 30,6 millió fontot költött szerződésekkel kapcsolatos jogi költségekre az előző negyedévben feltárt 9,6 millió font után, forognak tehát a fogaskerekek – írja a FourFourTwo.

Ezt is ajánljuk a témában

Anglia legjobb edzőpályája

A klubnál „szükséges ráfordításként” hivatkoznak az üzlet lezárására, a hosszú távú előnyök miatt pedig megéri a pluszköltség, hiszen stabil alapokra lehet majd szilárd bázist építeni, azaz olyan megoldásokat választani, amelyek hosszútávon oldják meg a problémákat. Márpedig a United jelenleg komoly ráncfelvarrásra szorul.

Ratcliffe több mint 200 millió font értékű beruházást ígért, amelyből több mint 50 millió fontot már belepumpáltak a klub létesítményeibe, a carringtoni edzőközpont felújítása például rendkívül időszerű volt.

Továbbra is van miből költeni: az előrejelzések szerint a klub 660 millió font bevételt realizál majd a pénzügyi évben.

A két év alatt két kupát is begyűjtő holland Erik ten Hag menedzser teljes mellszélességgel támogatta Ratcliffe-et a United sikeres „újraélesztésében”.

„Az új tulajdonosok beköszöntével új korszak kezdődött Manchesterben. A vezetőség rendkívül támogató. Megterveztünk egy folyamatot, amelyet a nyár folyamán elkezdünk felépíteni, és amelynek a hatásait érezni akarjuk a közeljövőben.

A Manchester United az angol futball legjobb edzőpályájára lehet majd büszke.

Nagyszerű munkát végeztek a szakemberek, hogy a létesítmény professzionális állapotba kerüljön. Ez az alapja a sikeres munkavégzésnek is” – fogalmazott a United menedzsere.

Új felállás Manchesterben

A Manchester United új vezetőségében a „hangos szomszéd”, Manchester City korábbi magas rangú tisztviselője, Omar Berrada lesz a vezérigazgató, akire Európa labdarúgásának egyik legtapasztaltabb vezetőjeként hivatkozik a szaksajtó, sportigazgatóként pedig Dan Ashworth kezdte meg a munkát. Technikai igazgatóként Jason Wilcox csatlakozott az Old Trafford megújult vezetői csapatához.

Apropó, Old Trafford! A legendás és egykor modernnek számító stadion mostanra rendkívül korszerűtlenné vált: a tetőn és a homlokzaton szivárog az esővíz, folyamatosak a tanulmányok, miképp lehetne megújítani a létesítményt. Az új társtulajdonos, Sir Jim Ratcliffe viszont egy teljesen új stadion építését szorgalmazza. Munkacsoportot állított össze a Manchester United rendelkezésére álló lehetőségek mérlegelésére, köztük Nagy-Britannia legnagyobb stadionjának megépítésére, Ratcliffe 2024 végéig akar döntést hozni – írja az EuroSport.

A Trafford Council mellett Ratcliffe egy Old Trafford Regeneration Task Force névre hallgató munkacsoportot is összeállított, melynek elnöke Lord Sebastian Coe, és Manchester polgármestere, Andy Burnham, illetve a United korábbi védője, Gary Neville is tagja. A jelentések szerint a csoport már négy alkalommal ülésezett, és

a fő vitatéma az volt, hogy az Old Trafford felújítására koncentráljanak, vagy a semmiből építsenek egy vadonatúj stadiont.

A hírek szerint a meglévő stadion átépítése körülbelül 1,2 milliárd fontba kerülne, és tovább tartana, mint egy új, 100 ezer férőhelyes pálya építése – ami körülbelül 2 milliárd fontot emésztene fel.

Itt az ideje, hogy valaki nemzeti stadiont építsen Észak-Angliában”

– jelentette ki Ratcliffe korábban a BBC-nek.

Milyen lenne egy vadonatúj stadion?

A Sky Sports jelentése szerint az új fejlesztést a klub tulajdonában lévő területen, az Old Trafford mellett építenék meg, ami lehetővé tenné a csapat számára, hogy a jelenlegi stadionban játsszon az építkezés alatt.

Az Old Trafford jelenleg 74 310 férőhellyel rendelkezik, és bár a karbantartását sok kritika érte, még mindig ikonikus, páratlan hangulatú európai stadionnak számít.

Ha egy új, 100 ezer férőhelyes stadion épülne, az befogadóképességben megelőzné a Wembleyt, az Egyesült Királyság legnagyobb stadionját! Európában pedig a második legnagyobb lenne a 105 ezer fő befogadására alkalmas barcelonai Nou Camp mögött.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!