Férfias nők; genderproblémák az olimpián

2024. augusztus 07. 10:57

Ha elfogadjuk, hogy a genetika mégiscsak egy létező valami, akkor a sportszerűség azt diktálja, hogy Imane Khelif ne induljon a nők között.

2024. augusztus 07. 10:57
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasarnap.hu

Nyitókép: MOHD RASFAN / AFP

„És akkor megérkeztünk a bokszhoz; én azt sem nézem szívesen, ha férfiak ütik egymást a közönség kedvéért, de hogy nők tegyék ezt, számomra abszurd. Ha nincs a botrány, valószínűleg sosem nézek meg egy női ökölvívó-meccset. Mert a nők, ugye, mindenre képesek, amire a férfiak, csak persze – és ezt éppen ezzel az esettel maguk demonstrálják – nem azonos szinten. Hiszen egy kissé túlszteroidozott vagy genetikailag eltérő versenyző megjelenése azonnal felborítja a rendet. Ha azonban elfogadjuk, hogy a genetika mégiscsak egy létező valami, akkor a sportszerűség azt diktálja, hogy Imane Khelif ne induljon a nők között. Ha csakugyan eltérő a biológiai felépítése (nocsak, van biológia, hát nem társadalmi kérdés, személyes döntés a nemünk?), induljon a férfiak között.

Vagy törődjön bele, hogy az adott körülmények között nem lehet versenysportoló. (Én nagyon szeretek énekelni, de egyáltalán nincs zenei hallásom. Sosem fogok operettekben fellépni, nem lesz rockzenekarom és szólólemezem. Elengedtem, mert hiányoznak hozzá a képességeim. Bizonyos dolgokat el kell tudni engedni.)

Ezt az egész problémát egyébként József Attila közel száz éve már néhány verssorban tökéletesen megoldotta:

»(…) mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők – szabadok, kedvesek
– s mind ember, mert az egyre kevesebb…«”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyégé
2024. augusztus 09. 07:43
"hány éves vagy Hercegecske?" ha sportszerűséget vársz vagy feltételezel aberrált gondolkodástól
EX_Terminator
2024. augusztus 08. 23:10
Aki meg nem fogadja el az alapvető tényeket tagad és ennek megfelelően elmegyógyintézetben a helye.
Dixtroy
2024. augusztus 08. 07:09
"Ha azonban elfogadjuk, hogy a genetika mégiscsak egy létező valami" Ez nem elfogadás kérdése. Ez létező tény. Ha valaki nem hisz a másodfokú megoldóképletben, a Bernoulli egyenletben, vagy a Kirchoff törvényekben, arról mindenki megállapítja, hogy tudománytalan barom, laposföld hívő elmebeteg. Egyáltalán hogyan lehetséges, hogy ilyen jogászkodó baszakodás lett egy természeti tényből?
Akitlosz
2024. augusztus 07. 18:33
A sport nem sportszerű, hanem maga a sport. Az egyik nyer a többi veszít. Az algériai az olimpia szabályait betartva nyer aranyérmet. Amely szabályokat nem ő hozta meg. "Nem etikus, de törvényes." / Suchman Tamás (Tocsik ügy) /
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!