Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Elárulták az olimpikonok titkát – így maradnak meg az egészséges izmok

2024. augusztus 16. 18:36

A 2024-es párizsi olimpiát követően sokan kíváncsiak lehetnek arra, hogyan készülnek egy világversenyre az elit sportolók. Mutatjuk, miben segíthet a periodizációs módszer.

2024. augusztus 16. 18:36
Man doing biceps curls, illustration

Nyitókép: JULIEN TROMEUR / SCIENCE PHOTO LIB / JTO / Science Photo Library via AFP

A 2024-es párizsi olimpiát követően sokan kíváncsiak lehetnek arra, hogyan készülnek egy világversenyre az elit sportolók. Az olimpiai felkészülés a fizikai erőnlét, az egészséges izmok és az elme edzésén alapul, miközben a sportprevenció és a rehabilitációs technikák is központi szerepet játszanak. Az olimpiai sportolók hosszú távú célokat tűznek ki, gyakran évekre előre tervezve.

Ez a periodizáció módszerével történik, amely segít az edzések intenzitásának szabályozásában és a regenerálódás biztosításában. Így elkerülhető a túlterhelés, miközben izmaink védelme és regenerálódása folyamatos – olvasható a Voltrx cikkében. 

Az erőnléti edzések központi szerepet játszanak a felkészülésben. Súlyemelés, ellenállásos edzés és funkcionális gyakorlatok segítségével építik a sportolók izmaikat. Ezek az edzések az egészséges izmok megőrzésében, az állóképesség és a robbanékonyság növelésében kulcsfontosságúak, amelyek nélkülözhetetlenek a legmagasabb szinten a sikerek eléréséhez.

A sportág-specifikus edzések során az olimpikonok technikai készségeiket tökéletesítik, sokszor ismételve a mozdulatokat, hogy az izmok memorizálják őket. Ez a fajta ismétlődő gyakorlás segíti a mozgás hatékonyságát.

Ezekkel a technikákkal garantáltak az egészséges izmok sportolás közben is 

A megfelelő étrend és egészséges táplálkozás alapvető a sportolók életében, mivel az étkezés nagyban meghatározza a teljesítményt. Egyénre szabott diétájuk biztosítja a megfelelő makrotápanyagokat és mikrotápanyagokat, amelyek elengedhetetlenek a teljesítmény fenntartásához. A fehérjeturmixok segítik az izom regenerálódását, támogatva az edzések utáni gyors felépülést. Az élsportolók edzés mellett a regenerációra is nagy figyelmet fordítanak. A sportolók szigorú alvási rendet követnek, amely legalább 8 órás pihenést jelent éjszakánként. 

Továbbá masszázs, krioterápia és fizioterápia segítik őket a fájdalomcsillapításban, a sérülések megelőzésében, hozzájárulva az izmaink védelméhez. 

– írja a hopkinsmedicine.org.

A mentális felkészülés során az élsportolók sportpszichológusokkal dolgoznak, hogy erősítsék mentális ellenálló és kontentrációs képességeiket. A vizualizáció és meditáció technikái segítenek a koncentrációban és a stressz csökkentésében, hozzájárulva a jobb teljesítményhez és egészséghez.

A modern technológia szintén fontos szerepet játszik az edzések optimalizálásában.

Viselhető eszközökkel követik nyomon a sportolók teljesítményét, például a pulzusszámot és a megtett távolságot, miközben biomechanikai elemzésekkel finomítják technikájukat, hogy elkerüljék a sérüléseket és javítsák a sportteljesítményt. A sportolók mögött egy teljes szakmai csapat áll. Az edzők mellett táplálkozási szakértők, fizioterapeuták és pszichológusok segítik őket minden területen, hogy a legjobban felkészüljenek az olimpiára.

Az alkalmazkodás a környezeti tényezőkhöz szintén fontos része a felkészülésnek. A magaslati edzések és a klíma akklimatizációja révén növelik szervezetük oxigénfelvevő kapacitását és felkészülnek a versenyek körülményeire. Michael Phelps és Simone Biles példája jól mutatja, milyen kemény munka és elszántság szükséges az olimpiai szint eléréséhez. 

A 23-szoros olimpiai bajnok Phelps hetente 80 000 métert úszott és napi 12 000 kalóriát fogyasztott, míg Biles rövid, de intenzív edzésekkel és megfelelő pihenéssel készült a versenyekre, aminek köszönhetően Párizsban is csúcsra tört. 

Összességében az olimpiai felkészülés átfogó és teljes odaadást, brutális kitartást igényel. A sportolók a sportprevenciós és rehabilitációs technikák segítségével fenntartják fizikai erőnlétüket és izmaik egészségét, miközben az elért eredményeik inspirálják az egész világot.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. augusztus 17. 01:37
Milák Kristóf föladta a leckét...minden szabályon túllépett és nyert
Akitlosz
2024. augusztus 16. 21:19
"A 23-szoros olimpiai bajnok Phelps hetente 80 000 métert úszott és napi 12 000 kalóriát fogyasztott" Miközben az orvosok napi 1500 kalóriát sem engedélyeznek, amennyi csak a lassú éhenhaláshoz elegendő.
Akitlosz
2024. augusztus 16. 20:07
Évente legalább 3 sérülés, in szalag szakadás, csonttörés stb. az egészség titka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!