Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A berni kataklizma

2024. július 04. 15:47

Egyszer nem engedték meg maguknak, hogy lelkesedjenek a magyar (sport)sikerekért, feledve kötelességüket, a nemzetközi munkásmozgalom szolgálatának elsőbbségét.

2024. július 04. 15:47
Szöllősi György
Szöllősi György
Nemzeti Sport

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

„Magának a berni vereségnek is (amelyet a németek »berni csoda« néven a háború utáni erkölcsi és gazdasági talpra állásuk szimbólumának és mérföldkövének tekintenek) a kommunista kontraszelekció és kevésbé a magyar balsors volt az oka. Kilenc évvel a világháború után a nyugatnémeteknél az orvosi háttér (a még nem tiltott teljesítményfokozó szerek), a felszerelés (cserélhető Adidas-stoplik), a menedzsment (nyugodt, exkluzív szálláshely az erdő közepén) már sokkal jobb volt, mint nálunk, ahol az angolul beszélő MLSZ-elnök, Barcs Sándor politikai okokból el sem utazhatott a vb-re, míg egyes élmunkások és politikai megbízottak ott voltak a küldöttségben, hogy csak egy jellemző részletet említsünk a vb-döntőre jócskán szétcsúszó háttér jellemzésére.

Amit 1956 csak felgyorsított, az már két évvel korábban elkezdődött: a szomszédos kommunista országok (román, szovjet, jugoszláv, csehszlovák) identitást erősítő futballpolitikájával szemben a magyar internacionalista kommunisták lassanként hagyták elsorvadni az emberek kedvenc játékát, mert sohasem felejtették, mekkora pofont kaptak tőle 1954. július 4-én. Az akkor teljesen váratlan tömegdemonstrációkra két évvel később már fel voltak készülve és lövettek. Még egyszer nem engedték meg maguknak, hogy lelkesedjenek a magyar (sport)sikerekért, feledve kötelességüket, a nemzetközi munkásmozgalom szolgálatának elsőbbségét. Az 1953-ban nagy csinnadrattával átadott, de félkész Népstadiont, a paradigmaváltás monumentális jelképeként sohasem fejezték be, a magyar futballal együtt hagyták lepusztulni, a díszes Népstadion metróállomást egyenesen visszabontották.

Az Aranycsapat sikereinek idején végig börtönben ülő Kádár János egy 1957-es MSZMP PB-ülésen így fogalmazta meg a futballal, a szurkolókkal, a nemzeti büszkeséggel kapcsolatos elveit: »Csürhe, szervezett fasiszta banda ez, le kell velük számolni. Nem lehet szentimentálisnak lenni, mi még kibírjuk, ha a ‘B’ közép miatt hangoskodni fognak. Ha az elvtársak nem ügyelnek, akkor a sportmérkőzések lesznek az egyetlen legális területei a szovjetellenes, kommunistaellenes, antiszemita hangulatkeltésnek, és hetvenezer emberre lövetni nem tréfadolog. Ha még megszökik vagy hetven ember, azt is kibírjuk, minthogy mi intézményesítsük az ellenség törekvéseit. Ki fogjuk bírni, ha nem lesz világbajnok a magyar futballcsapat, akkor sem fogunk a fasizmusnak legális fedezéket nyújtani. Ez még a sporteredményeknél is fontosabb. A sporttal kapcsolatos nacionalista felfogás ellen kell valamit csinálni.«

Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsocc44
2024. július 05. 12:21
Baz+! Ilyen a mesében nincs! Azért xar a XXI. századi magyar foci, mert Kádár… annak 70 éve! 35 éve rendszerváltás történt. Azóta? Hm? Nem a gyenge közepes játékosok, hasonló vagy gyengébb edzők, dehogy! Kádár 70 éve elmondott (ha igaz) mondatai! Ezzel ebből a kudarcból, a sokadik 35 vagy 70 éve, nem lesz siker! Kiestek, sajnos. Talán focizni kellene, edzeni durva sokat! Nem visszafelé mutogatni, hogy a Kádár meg a balosok… ha lenne siker, mert a nyolcad döntő már az, akkor kevesebb lenne a fanyalgó! Nem 4000 ember menne ki az NB1 meccsekre átlagosan.
rugbista
2024. július 04. 18:06
Szerintem itthon sem igazán akarták, hogy mi nyerjünk 1954-ben. Kádár itt elköpte magát: itt egy újabb adalék, mennyire nem akarták a magyar focisikereket IGAZÁN vörösök. Vagy csak egyszerűen a stáb egy komcsi, tehetségtelen balfaszgyűjtemény volt. Persze Rákosiék meglepődtek a döntőt követő tüntetéseken. De az kevesebb bajjal járt számukra, mintha a magyar név megint szép lett volna (mint ahogy a német is szebb lett a győzelemmel).
csendbiztos-2
2024. július 04. 16:45
Mintha a Fletó és hivei mondanák napjainkban. Ez komolyan úgy hangzik.
strz-123
2024. július 04. 16:35
"A sporttal kapcsolatos nacionalista felfogás ellen kell valamit csinálni." A bvalosok sportall kapcsolatos hozzáállása máig ez. A taigetosz szökevény, beesett mellű és csökött vállú, gonosz és savanyú arcú, magát felsőbbrendű intellektusnak kamuzó osotba balosok a mai napig nem állnak fel ha elhanzik a Himnusz, vagy együtt énekel hatvanezer ember. Ők így küzdenek egy jobb világért. Minden szépet kiirtanak először.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!