Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Így szurkolhat legolcsóbban az Eb-helyszínén!

2024. június 15. 13:45

Szeretne olcsón kijutni a németországi foci-Európa-bajnokságra és élőben nézni a mérkőzéseket? Összeszedtünk néhány nem feltétlen magától értetődő tippet. Ezek segíthetnek abban, hogy kijussunk az Eb-re kis költségvetéssel is.

2024. június 15. 13:45

Nézzük akkor a németországi stadionok felé tartó kispénzű szurkolókat érő Eb-s kihívásokat, nagyjából fontossági sorrendben. 

Bizony, most már nem olcsók a jegyek 

Sajnos az első, legkomolyabb korlát, ami az Eb-s helyszíni meccsnézési vágyainkkal szembejön, azok a friss jegyárak. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az európai focitorna előtti napokban ha nem is kelt el minden jegy, mindegyik olcsó belépőt értékesítették. Aki időben, azaz tavaly ősszel az első közt igényelt és nyert, az akár 30-40 euróér is csíphetett jegyeket a csoportmérkőzésekre, és nagy kedvezménnyel foglalhatott a későbbi, fontosabb meccsekre is. 

Jelenleg az UEFA oldalán 400-500 eurós, azaz mintegy 160-200 ezer forintos last minute belépők vannak

, a viszonteladók – mondhatjuk úgy, hogy az olcsó jegyeket részben felvásárló online nepperek – hasonló, vagy akár magasabb árakkal dolgoznak, különösen a már most telt házas meccsek esetén. 

Akad legális kiskapu, de legyünk nagyon óvatosak 

Pár évtizede a helyszínen ment a nepperek rohama, a drága jegyek tukmálása. Ma ez a közösségi oldalakon megoldott. Egy gyors „foci-Eb-jegyek” vagy UEFA-jegyek kereséssel jó néhány csoportba bejelentkezhetünk, és ha olcsón nem is, de még hozzájuthatunk olyan belépőkhöz, ahol valami miatt mégsem használnak fel az eredetileg jegyet vásárló szurkolók. Itt persze résen kell lenni, előre soha ne utaljunk a digitális tikettekért, hanem igyekezzünk azokat személyesen átvenni, azaz az eladó legyen jelen, amikor digitálisan utalunk és digitálisan meg is érkezik a jegyük. Ha bármi gyanúsat észlelünk, álljunk el a tranzakciótól, és nézzük meg az UEFA-jegyek pontos átruházási szabályait is. A magyar meccsekre a legolcsóbb beugrókhoz a csoportokban akár 100-150 euróért is hozzájuthatunk, de sok a 250 eurós ajánlat is, és ezért már általában jobb helyeket tudunk elcsípni, és sokan két egymás mellé szóló jegyet árulnak. Nagyobb családok vagy társaságok számára mostanság szinte esélytelen akár csak egy szektorba szóló belépőt is kapni, azokat legközelebb hónapokkal előre érdemes lesz foglalni. 

Azonnal kezdjük szervezni a szállást, ha ott alszunk 

Minél előbb kezdi el valaki szervezni a kinti szállást, annál nagyobb az esélye, hogy kedvező áron talál szobát az Airbnb- vagy a Booking-platformon, vagy akár ismerősnél. Még a magyar csoportmeccseknél is igaz, hogy a mérkőzést követő éjjel a legolcsóbb szállások már hetekkel korábban elfogytak, Az 50 euró körüli induló díjakkal szemben 100 euró környékén lesz fejenként a szállás, ha egyáltalán lesz, hiszen nyilvánvalóan a stadionokhoz legközelebbi, legolcsóbb, elfogadható szintű szállások telnek be. 

Ezt is ajánljuk a témában

Párizsi olimpia: Gyorsabban, magasabbra, erősebben – és még drágábban!

„Franciaországban nem lesz olimpiai adó” – erősítette meg a múlt hónap végén Emmanuel Macron francia államfő az álláspontját a két év múlva Párizsban megrendezendő ötkarikás sporteseményről. Hozzáfűzte még azt a véleményét is, hogy „a játékoknak kell finanszírozniuk a játékokat”. De a szervezők vajon mit kezdjenek az elszálló inflációval, az emelkedő biztonsági kiadásokkal és a lanyhuló szponzori érdeklődéssel?

 

Pihenhet autóban vagy épp a buszon is 

Az olcsójánosoknak persze több opciója van. A legegyszerűbb, hogy a saját autójukban pihennek hazaút előtt, vagy akár a meccs után azonnal indulnak is vissza. Számolni kell azzal persze, hogy Köln 12, Frankfurt 10, Stuttgart 9, de még München is 7 órányira van Budapesttől. Továbbá ha az utolsó 1-2 órában érkezünk, akkor bizonyosan nagy dugókkal is számolni kell, azaz legalább 2-3, de inkább több órát hagyjunk az odavergődésre a dugókon át, a leparkolásra, a hosszas biztonsági beléptetésre, a jegyünkön lévő szektor megtalálására. 

Mehetünk busszal is! 

A saját autóban pihenős az alap, a fapados verziónak van pár „továbbfejlesztett” válfaja. Mind a közösségi oldalakon, mind a neten számos kis- vagy nagybuszos szolgáltató kínál elérhető árú buszjegyeket úgy, hogy a buszok kényelmesek, sokszor mosdóval is felszereltek és akár oda-, akár visszafelé végig is alhatjuk az utat. A profibb irodák ételt-italt is adnak, és sok helyütt még pár nappal a meccsek előtt is lehet foglalni, mivel van néhány félretett jegyük. 

Ez utóbbi esetben azonban már fejenklént 200 ezer forint körül lesz az utazás és a belépő együtt, 

de legalább semmiért sem kell aggódni, mindent elintéznek helyettünk. 

Opció a repülő?  

Igen, amennyiben jó előre foglalt valaki, vagy nem az adott meccsel érintett város repterére érkezik. Az Eb kezdése előtti napokban már a nem a legforgalmasabbak közé tartozó budapesti relációkban is közel 200 ezer forint a legjobb árú jegy is például Kölnbe a svájci–magyar találkozó napjára. Egy átlagautó üzemanyagköltsége 100 ezer forint körül van, azaz mindenképpen olcsóbb, bár macerásabb, mint a repülő. Igaz, az országon belül használhatók a helyi és regionális vonatok, például a Deutsche Bahn Deutschland-Ticketje, amely havi 49 euróért korlátlan utazást biztosít. Ez akkor lehet jó, ha a meccstől nem túl távoli reptérről bumlizunk a helyszínre. 

Ha a kényelem fontos, és kint aludnánk, esetleg pár nap turistáskodással is egybekötnénk a látogatást, akkor keressünk olcsóbb szálláslehetőségeket. Olyanokat, mint a hostelek, az Airbnb vagy akár a kempingezés. Németországban ugyanis jól kiépített kempinghálózat található, ahol 5-10 euróért is sátrazhatunk egy éjszakát.  

Felejtsük el a helyszíni ételt, italt 

Próbálja ki a helyi street foodokat, mint a currywurst vagy a döner kebab, ahol már 3-5 euróért lehet enni valamit, dupla ennyiért pedig jól is lakhatunk. És ott vannak az ismert német diszkontszupermarketek és a gyorséttermek is. 

Ne menjünk éhesen és szomjasan a meccsre, mert ott is komoly felára van a helyi büféknek, úgyhogy csak a legszükségesebbeket vegyük. 

Az ereklyék, azaz a mezek és hasonlók is meghagyhatók a legelszántabbaknak, mi rendelhetünk itthon a netről is sálat, mezt és hasonlókat. Ha a helyszínen vesszük, az biztos nem lesz jó áron. 

Ha marad, keressen ingyenes programokat és látnivalókat 

Használja ki a városokban elérhető ingyenes programokat. Sok helyen találhat ingyenes múzeumi napokat, nyilvános parkokat, gyönyörű templomokat és sétálóutcákat, amelyeket érdemes felfedezni. A nagyobb városokban kiváló a tömegközlekedés, így érdemes napi- vagy többszöri utazásra érvényes gyűjtőjegyet váltani. Emellett sok német városban bérelhet kerékpárt, ami nemcsak olcsó, hanem remek módja is annak, hogy felfedezze a várost. 

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Meccsre megy? Mutatjuk, mennyiért lehet last minute kijutni az Eb-re!

A szervezett utak nem olcsók a németországi Eb-meccsekre, a magyar–svájci mérkőzésre a last minute ajánlatok repülővel 450 ezer, busszal pedig 190 ezer forinttól érhetők el. Ebben azonban a ma már borsos árú belépőjegy és a szállás is benne van. Ha valaki tud jegyet szerezni még, és egyénileg utazik, jó, ha tudja, a meccsek estéjén az adott város olcsóbb szállásainak az árai jellemzően megduplázódnak, és az utazási időbe a helyi dugókat is érdemes belekalkulálni.

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.


 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. június 14. 14:24
Olcsójános?? Hát a parasztnak már csak ez jutott? Nem, mi a Hyde parkra néző királyi lakosztályunkból szeretnénk helikopterrel a meccsekre járni Luis Vuitton hátizsákkal! 🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!