Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ő Csoboth Kevin, aki a Skóciának lőtt góljával örökre bekerült a magyar futball aranykönyvébe!

2024. június 24. 13:19

A 24. születésnapját a közelmúltban ünneplő támadó az utolsó pillanatban került be a magyar labdarúgó-válogatott 26 fős Eb-keretébe.

2024. június 24. 13:19
CSOBOTH Kevin
Vámos Tamás

Nyitókép, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Mint arról a Mandiner már korábban beszámolt, Kevin édesapja, Csoboth Róbert sem ismeretlen a magyar futball világában: tagja volt az 1984-ben korosztályos Eb-t nyert válogatottnak, a Pécsi MFC színeiben pedig 79 NB I-es mérkőzést játszott, valamint három évig az ausztrál Adelaide Cityben is légióskodott.

Ezt is ajánljuk a témában

Kevin Pécsen született és ott is kezdett futballozni: mindössze hétéves volt, amikor először magára öltött a PMFC–Matias mezét. 

Pár év alatt hamar kiderült: a kis vörös fiú személyében igazi gyémántra leletek, ezt igazolta, hogy a mecsekiek U13-as csapatában 34 mérkőzésen 32 gólt termelt, sőt, a későbbiekben volt olyan idény, amikor 29 találkozón 77-szer (!) volt eredményes. 

Ám az édesapa hamar felismerte: egy másik közegben még jobban kiteljesedhet fia tehetsége, annál is inkább, mert Kevin ekkoriban még nem vette teljesen komolyan a labdarúgást.

CSOBOTH Kevin; SZOBOSZLAI Dominik
A már a nemzetközi sajtót is bejárt fénykép: a 15 éves Csoboth Kevin és Szoboszlai Dominik gólöröme a Főnix-Gold csapatában Fotó: Facebook

Ebben az időszakban alapította Szoboszlai Zsolt és Bolla László (a magyar labdarúgó-válogatott két kulcsjátékosa, Szoboszlai Dominik és Bolla Bendegúz szülei) a Főnix-Gold FC-t, Csoboth Róbert pedig mindennap autóval vitte, hozta Pécsről Székesfehérvárra a fiát, hogy ebben – az akkoriban még kuriózumnak számító – utánpótlásműhelyben fejlődhessen tovább. A három tehetség gyakran örülhetett együtt, hiszen Kevin 27 hivatalos találkozón 40-szer talált a hálóba.

Emellett kétszer is megnyerték az egyik legrangosabb utánpótlás tornát, a Cordial Cupot, amelyet – hogy, hogy nem – Németországban rendeztek...

Nem véletlen, hogy Csoboth Kevin neve már országszerte ismert volt utánpótláskörökben, ez is az oka, hogy a Ferencváros csapott le rá. Egy nem teljes szezont játszott a zöld-fehérek U15-ös és U16-os csapataiban, de nem lehet azt mondani, hogy tétlenül: 15 hivatalos találkozón 30-szor keserítette meg az ellenfél kapusainak életét!

Rövid időre hazaköltözött, a másodosztályú Kozármisleny igazolta le, ám egy ilyen előélet után cseppet sem volt meglepő, hogy bekerült a korosztályos válogatottakba is: az U17-es együttessel kijutott a 2017-es Eb-re, ahol a franciák ellen nyújtotta a legjobb teljesítményt. Két góllal vette ki a részét a gallok elleni 3–2-es sikerből.

Erre a teljesítményre kapta fel a fejét a Benfica sportigazgatója, Nuno Gomes (Fehér Miklós korábbi csapattársa...), aki ezen a korosztályos viadalon éppen tehetségek után kutatott. Szerződést ajánlott a mindössze 17 éves Kevinnek (a tehetséget egyébként a horvát Dinamo Zagreb és a német Hertha BSC is megkereste), aki így a portugál sztárcsapatnál pallérozódhatott tovább.   

Lisszabonban elsősorban a gyorsasági állóképessége javult az egyébként sem lassú támadónak (amikor Marco Rossi szövetségi kapitány első alkalommal beválogatta az A-válogatott keretébe, a magyar első osztály leggyorsabb játékosának titulálta őt), ám a Benficában csupán az U19-es csapatban lépett pályára (amellyel bajnoki címet szerzett), és a másodosztályú tartalékcsapatig jutott.

A Fehérvár FC 2021 nyarán hívta haza, de Csobothnak nem sikerült beverekednie magát az akkoriban egyébként sem szárnyaló csapatba, ezért a másodosztályú Szegedhez került kölcsönbe, ahol félév alatt 15 bajnokin ötször volt eredményes.

CSOBOTH Kevin; CSOBOTHNÉ Németh Andrea; CSOBOTH Laura
Inspiráló környezet: Csoboth Kevin édesanyjával és nővérével Fotó: Facebook

Az Újpest FC-nek ez  teljesítmény is elég volt, hogy leigazolják Kevint: 2022 augusztusában, egy Paks elleni bajnokin debütált lila-fehérben.

A túlzott lelkesedés néha keménységbe csapott át, így rövid időn belül kétszer is kiállították, azonban rendkívül hasznosan és eredményesen is játszott: 26 mérkőzésen ötször volt eredményes, és 6 gólpasszt adott, ráadásul a ZTE ellen mesterhármast szerzett.

Nem véletlen, hogy a lila-fehér szurkolótábor nagy kedvence lett, cseppet sem mellékesen bekerült a szezon álomtizenegyébe, az Év játékosa-kategóriában pedig a második helyen végzett.

Az elmúlt szezonban csupán felvillanásai voltak, de Marco Rossi így is fantáziát látott benne, és kitartott mellette. Ezzel együtt a közelmúltban nem volt mindig kerettag, 

ám a szövetségi kapitány az utolsó pillanatban, az Európa-bajnoki keretszűkítéskor úgy érezte: Csoboth Kevinnek meg kell adnia az esélyt, hiszen a mérkőzések hajráiban jól jöhet a nemzetközi szinten is átlagon felüli gyorsasága.

A történet innentől kezdve ismert: a kontinensviadal számunkra legfontosabb mérkőzésén, Skócia ellen Csoboth Kevin a 86. percben állt be, és a 110 perces mérkőzésen előbb kapufát lőtt, majd az utolsó pillanatokban beállította a végeredményt!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hallgató
2024. június 24. 18:25
Hajrá!
merpes
2024. június 24. 17:15
" legyetek szoboszlaiak " mondta orbán viktor a magyar foci fiataloknak . . . . az EB elött most akkor mi van orbán : a " bal " vagy elmerevült " jobb " ?
masikhozzaszolo
2024. június 24. 17:02
Kevin a mi mostani Koplárovicsunk! (11 éve) Ha még emlékszik valaki. ZTE-Manchester.
gyaloggos
2024. június 24. 16:09
MEGJEGYZEM, már a CSOBOT gólt megelőző akciója , amelyik a kapufáról jött ki, NAGYON nem volt könnyű, nem nagy szögből kellett rúgnia, és nagyon PONTOSAN, hogy a kapus ne érje el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!