Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia

Évszázados viszály: Döntetlenre áll a Fradi - Újpest párharc! (VIDEÓ)

2024. május 22. 11:43

A zöld-fehérek 26. bajnoki címükkel utolérték a legnagyobb riválist, Varga Dénes is befogta az egykori legendás lila-fehér klasszist. 41 év után győzött hibátlan teljesítménnyel egy csapat, de hová vezet ez a mostani egyeduralom?

2024. május 22. 11:43
null

Nyitókép: Facebook/Ferencvárosi Torna Club

***

A Ferencváros 21–14-re legyőzte a Vasast a férfi vízilabda-bajnokság döntőjének második mérkőzésén, így 2–0-s összesítéssel megnyerte a finálét, és megszerezte fennállása 26. bajnoki címét, amivel beállította az Újpest rekordját. A zöld-fehérek – bár a nyert meccsek számítottak – összesítésben 13 góllal bizonyultak jobbnak legfőbb honi riválisuknál, és már több mint két éve nem találtak legyőzőre magyar ellenféllel szemben – külföldi is csak egyetlen nyert ellenük a szezonban. Így indulnak neki a Bajnokok Ligája négyes döntőjének Nyéki Balázs tanítványai.

Ezt is ajánljuk a témában

Ellenállhatatlanul

Rajt cél győzelmet aratott a Ferencváros, amely keretbe foglalta honi ténykedését a 2023/2024-es szezonban: szeptemberben a Magyar Kupát, májusban a bajnoki aranyérmet nyerte meg ellentmondást nem tűrően, egyaránt az élcsapatok közé visszatért Vasas ellen. Az alap-, a középszakaszt, az egymeccses elődöntőt és a finálé két találkozóját beleszámítva mind a 23 ob1-es mérkőzését megnyerte a fővárosi csapat. 1983-ban a Vasas nyert legutóbb csapat 100%-os teljesítménnyel.

Jellemző a Fradi fölényére, hogy a végül bronzérmes OSC-Újbudát például 15 góllal ütötte ki, a negyedik BVSC-re is kilencet számolt úgy, hogy nem is mindig a legerősebb összeállításában ugrott a medencébe. 

A legszorosabb meccset Szolnokon játszotta, ahol 12-11-re nyert egy nem mindennapi góllal novemberben! Érdekesség, hogy legutóbb éppen a Tiszaligetben kapott ki magyar csapattól az FTC, amely 2022 márciusa óta immár 56 ob1-es meccsen veretlen maradt, s ki tudja, meddig tart a sikerszéria. A hírek szerint Vámos Mártonnal és Manhercz Krisztiánnal erősít a nyáron a csapat, amely hosszú évekre bebetonozhatja magát az élen.

Az nem volt kérdés, hogy kiemelkedő a Varga Dénes-Vogel Soma-Jansi- Szilárd-Dusan Mandics-Edoardo Di Somma, Sztilianos Argiropulosz fémjelezte játékoskeret, inkább csak az adott okot némi kételyre, hogy több mint egy évtized után távozott Varga Zsolt vezetőedző, aki a férfiválogatott főállású szövetségi kapitánya lett. Persze utódja, Nyéki Balázs jól ismerte a közeget és a játékosokat, hiszen a Fradiban fejezte be a pályafutását Eurokupa-győzelemmel, s lett ifjúsági- és másodedző. A négy bajnoki címe mellé az ötödiket már vezetőedzőként tette hozzá. 

Rekordok, rivalizálás

A Ferencváros sorozatban harmadszor lett magyar bajnok, összesítésben 26. alkalommal, ezzel utolérte az örökranglistán első Újpestet. Jelen állás szerint hamarabb fog újabb arany(ak)at gyűjteni, mint ősi riválisa, tekintve, hogy az UTE megszűnt vízilabda-szakosztályának nyomdokain haladó, elsősorban az utánpótlás-nevelésre összpontosító UVSE nem veheti fel a versenyt a világsztárok sorát felvonultató zöld-fehérekkel – kizárólag női vonalon

Legutóbb 20-3-ra verték nevelőegyesületük csapatát Vigvári Vendelék, az UTE 1995-ben volt bajnok legutóbb...

 Varga Dénes is beállított egy újpesti rekordot: 12. magyar bajnoki aranyával holtversenyben áll az élen az 1942 óta egyedüli csúcstartó Bozsi Mihállyal (UTE). 

Ezt is ajánljuk a témában

Bajnokok Ligája

A világ egyik legerősebb férfi vízilabda bajnoksága az ob1, ugyanakkor voltak időszakok, amikor egy-egy klub kisajátította magának a trónt, s vele párhuzamosan nemzetközi színtéren is vitézkedett. A 2010-es években a Szolnok verbuvált világverő csapatot, majd a Ferencváros vette át a stafétát. A legutóbbi 6 befejezett szezonból 5-öt a népligetiek nyertek meg, s közben európai kupákat is hoztak haza, köztük a legrangosabbat, a Bajnokok Ligája serleget is. 2019-ben némi meglepetésre, de bizonyosan nem fő esélyesként diadalmaskodtak Vargáék, akik idén viszont úgy jutottak be a BL négyes döntőjébe, hogy egyetlen vereséget szenvedtek. A máltai elődöntőben a belgrádi Novin keresztül vezethet az útjuk az álomdöntőbe, a rekordgyőztes olasz Pro Recco ellen. Ha pedig a másik ágon borul a papírforma, az sem baj, legfeljebb kap egy esélyt a visszavágásra a Fradi a szezonbeli egyetlen vereségért – a Vámos Mártonnal felálló – Olympiakosz Pireusszal szemben.

 

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:22
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­­­k­­e­­­l­d­­ ­a­­ ­­s­z­­­e­x­­­i­ ­p­­­u­n­c­­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!