Így lépett szintet idén Szoboszlai Dominik (VIDEÓ)

2023. december 31. 06:56

Megduplázta az értékét 2023-ban – egyre szédítőbb magasságokba tör a legdrágább magyar labdarúgó.

2023. december 31. 06:56
Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai chases the ball during the English Premier League football match between Crystal Palace and Liverpool at Selhurst Park in south London on December 9, 2023.
Szabó Péter

A 2023-as évre biztosan örökké emlékszik majd Szoboszlai Dominik, ahogy mondani szokták, még a térdén ülő unokáinak is erről mesél majd. Idézzük fel, miként alakult a magyar válogatott csapatkapitányának sorsfordító esztendeje!

A 2022-es katari világbajnokság után januárban mindössze egyetlen edzőmérkőzés után csaptak bele a lecsóba a lipcseiek a Bundesligában, ráadásul rögtön a rekordbajnok Bayern München elleni rangadóval. Szoboszlai rögtön egy gólpasszal tette le a névjegyét, a gárda pedig döntetlennel hangolt a további feladatokra. Még a hónap végén a magyar középpályás duplájával verték a VfB Stuttgartot, majd a Wolfsburg ellen a góljával tették fel a pontot az i-re az idegenbeli győzelem során. Ez a találkozó vezette fel a Manchester City elleni emlékezetes BL-párharcot, amelyen összecsapott a két jó barát, a két salzburgi szobatárs: Szoboszlai Dominik és Erling Haaland. A németországi döntetlen után a lipcsei együttes belefutott a késbe Manchesterben, a City hetet vágott, a norvég gólgép egymaga ötöt, így az angolok 8–1-es összesítéssel jutottak tovább a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé. Innentől már csak két fronton álltak a lipcseiek: a bajnokságban és a kupában.

Ezt is ajánljuk a témában

Az év első válogatott szünetében két hazai találkozóval robbantottuk be a motorokat: előbb az észtek elleni győztes felkészülési meccsel, majd a bolgárok elleni Eb-selejtezővel, amelyet az első félidőben gálamérkőzéssé alakítottunk a telt házas Puskás Arénában.

Szoboszlai valósággal fickándozott a vonal mellett, tarthatatlan volt a középpályán, teljesítményére pedig egy káprázatos szabadrúgásgóllal tette fel a koronát.

Visszaérve a dolgos hétköznapokhoz, a bajnoki hajrában megkapta felnőtt pályafutása eddigi második piros lapját, a Leverkusen ellen elveszített meccs 85. percében második sárga lap után mehetett a társainál korábban zuhanyozni (először még a 2. fordulóban állították ki, de akkor egyből pirossal). Az eltiltásának letöltése után egy duplával vette ki a részét a Német Kupában Sallaiék kiütéséből. A Freiburg ellen elődöntőben előbb Olmo adott neki gólpasszt, majd a 97. percben egy büntetőt értékesített. Májusban a brémaiak ellen szintén az utolsó utáni pillanatban, a 96. percben szerzett győztes gólt, majd a jó forma a Bayern elleni idegenbeli rangadón is kitartott, a müncheni sikerből szintén góllal vette ki a részét.

A lipcsei időszakára természetesen az igazi klasszisokra jellemző teljesítménnyel, bajnoki bronzéremmel és egy kupasikerrel tette fel a koronát.

A Frankfurt elleni döntőben aratott 2–0-ás siker a 85. percben szerzett találata után alakult ki. Szoboszlai az RB Leipzignél töltött két szezon alatt 62 mérkőzésen 12 gólt és 16 gólpasszt jegyzett.

Ezt is ajánljuk a témában

Az alábbi videóban a lipcsei mezben szerzett góljai és gólpasszai élvezhetőek – 3:34-től láthatóak a 2023-as jelenetek!

A magyar válogatott szezon végi két Eb-selejtezőjén is folytattuk a veretlen szériát: előbb gól nélkül végeztünk Montenegróban, majd a Litvánia elleni hazai siker során a gárda csapatkapitánya megint megvillant, kiosztott egy gólpasszt Sallainak. Három ponttal zártuk a szezont, jöhetett a jól megérdemelt nyári pihenés, mialatt az akkor még 22 éves magyar aláírt egy ötéves szerződést a Jürgen Klopp vezette angol Liverpoolhoz. A Vörösök 70 millió eurót fizettek érte az RB Leipzignek, ezzel pedig Szoboszlai minden idők legdrágább magyar játékosává vált!

Ezt is ajánljuk a témában

A nyári felkészülést már liverpooliként kezdte meg, az átalakított középpálya egyik oszlopaként. Az első góljára sem kellett sokat várni, a 4. fordulóban, az Aston Villa elleni rangadó 3. percében egy szöglet után lőtte ki a hosszú sarkot, majd a Leicester ellen a Ligakupában is akasztott egyet, a válogatott csapatkapitányaként pedig a litvánok elleni idegenbeli meccsen jelentkezett egy gól-gólpassz kombinációval. Nem véletlenül áradozott róla a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp is:

Egyszerűen csúcs, topjátékos! Könnyedén beilleszkedett, az öltözőben is megtalálta a helyét. Nem kell biztatnom, hogy lőjön kapura, ő tudja, még nálam is jobban tudja, hogy kiváló rúgótechnikája van.”

jelentette ki a német szakember.

Ezt is ajánljuk a témában

Az első tétmeccsen adott gólpassz(ok)ra október végéig kellett várni, akkor egyből kettőt is kiosztott a Nottingham ellen, Nunez és Szalah is hálás lehetett neki egy-egy gól után. Ez a bravúr néhány héttel később a bolgárok elleni, sokáig emlékezetes, sorsdöntő Eb-selejtezőn is összejött, előbb Ádám Martint „rúgta fejbe”, majd a 97. percben középre ívelését a hazai védő csúsztatta a saját kapujába – kilőve ezzel hazánkat a 2024-es németországi Európa-bajnokságra! Néhány nappal később, a csapatkapitány két góljával örökre felejthetetlenné tette a Montenegró elleni hazai show-t is, az első találat egy egészen pazar szóló, a második pedig egy okos összjáték végén született!

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy közeledtünk az év végéhez, a Liverpool erőltetett menetére való tekintettel Klopp egyre gyakrabban cserélte alapemberét – a bajnokságban nagyjából egy óra játék után le-, az Európa-ligában pedig többször becserélte. A frissítés jót is tett a magyar játékosnak, újabb gólokat szerzett, a Sheffield ellen a PL-ben, a West Ham ellen a Ligakupában bombázott a hálóba. Első félévében büszke is lehet a liverpooli teljesítményére az összes magyar, egy kivétellel minden bajnoki mérkőzésén a kezdőcsapat tagja volt, igen hamar felvette a világ legdinamikusabb bajnokságának ritmusát, gólokkal, gólpasszokkal emelkedett ki a mezőnyből, kétség nem férhet hozzá, hogy a nyári érkezők közül ő nyújtja a legkiemelkedőbb teljesítményt a jelenlegi angol éllovas keretében. Nekünk is elhihetik, de nem csak mi állítjuk ezt, a nyugati szaksajtó és Jürgen Klopp is rendszeresen kiemeli Szoboszlai remek megmozdulásait.

Ezt is ajánljuk a témában

A gólokon és az asszisztokon kívül technikás megoldásaira, több poszton bevethető, megbízható játékára is felhívják a figyelmet a szakemberek, amely óriási segítséget jelent piros felsőben pályára lépő csapatának – akkor is, ha az LFC, és akkor is, ha a HUN címer szerepel a mezen.

A 2023-as teljesítményre nem lehet tehát panasz: 57 tétmérkőzésen 16 gól és 7 gólpassz került a neve mellé. Ebből 24 lipcsei (8 gól+1 assziszt), 25 liverpooli (4+2) színekben, míg nyolc az egész évet veretlenül záró magyar válogatottban (4+4).

Ezt is ajánljuk a témában

Nem véletlen az sem, hogy a Tranfermarkt szerint a 2023-as évet még 35 millió eurós értéken kezdte, az oldal legfrissebb adatai szerint pedig már 75 millió eurójával Dominik az angol klub (Luis Diazzal együtt) legértékesebb játékosává vált. Óriási értéknövekedés, egyetlen év alatt – és nem kell hozzá jósnak lennünk, megy ez még feljebb is!

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: Adrian Dennis/AFP

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Expert0418
2023. december 31. 12:34
Év vége van, legalább most legyünk őszinték. Ez a jobboldali újságírás színvonala. Jelenleg ott tartunk, h van egy alpári szenny portál Origó, van egy Huth Gergő aki képes percek alatt hülyét csinálni magából nagy nyilvánosság előtt és van Győzikénk, Kiss Grófónk. A Mediaworks és a többi mediaközpont pontosan rászolgál arra a lipsi sztereotípiára miszerint a jobboldaliak fogatlan suttyók akiknek elég kukoricát leszórni meg van is a 2/3-ad. Akiket kihagytam az egy markonyi boomer, az ultrahang és a Hajóágyú legénysége. Utóbbit annyian nézik összesen mint Pottyondi Edinát 1 azaz egy nap alatt és minden műsor végén pénzért könyörögnek! Ez mindent elmond a jobboldali médiaszakemberek és valóság örökös viszonyáról. Szoboszlaira minden magyar büszke de amíg a mandiner szerkesztőinek fingjuk nincs a foci világáról és csak 1propaganda eszközt látnak a személyében addig irritáló mind a 125vele kapcsolatos hír amit 1hónap alatt sikerült kiizzadniuk!
KBA98
2023. december 31. 11:17
Látom, hogy libsi társaság már annak sem tud örülni, hogy van egy fiatal fiú, aki most a világ tetején van! Kissé idős vagyok, de végig néztem egy pár videót említett személlyel és nagyon örülök neki. Általában örülök mások, főleg egy magyar sportoló sikereinek! Aki irigykedik az csinálja utána!
Sztrovacsek
2023. december 31. 10:34
Kedves mandi szerkesztők! Három és fél órája van fenn ez a cikk, és a hozzászólások számát tekintve a veszett vadászebet nem érdekli. Vegyétek már észre, hogy itt mindenkinek tele van már a töke Szoboszlaival!
powerage
2023. december 31. 07:04
Ez az a fickó, akinek lefagyott a pénisze, vagy az, akinek becsípte a nyelvét a konica nyomtató? Keverem a kettőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!