Miért nem passzol Szalah Szoboszlainak? Végre kiderült, milyen ez a sokak által kritizált kapcsolat!

2023. december 21. 14:03

A tegnap esti Ligakupa-meccsen például egyszer sem játszottak össze!

2023. december 21. 14:03
Liverpool's Egyptian striker #11 Mohamed Salah (C) is congratulated after scoring their second goal during the English Premier League football match between Liverpool and Brentford at Anfield in Liverpool, north west England on November 12, 2023.
Szabó Péter

Hónapok óta megy a találgatás a sajtóban, hogy milyen a kapcsolat a Liverpoolnál Szoboszlai Dominik és az egyiptomi támadó, Mohamed Szalah között. A közvélekedés szerint, amíg a magyar a középpálya motorjaként tömi labdákkal a Fáraó becenévre hallgató csatárt, addig Szalah feltűnően nem passzol a magyar válogatott csapatkapitányának. 

A PoolBarátok magyar szurkolói oldal most részletesen elemezte az ősi rivális Manchester United elleni találkozót, amely alapján érdekes tényekre hívta fel a figyelmet.

A Vörös Ördögök elleni mérkőzésen csak egyetlen játékos passzolt Szoboszlaihoz többször, mint Szalah: Trent Alexander-Arnold. Ha viszont kizárólag a támadóharmadban, azaz gólveszélyes szituációkban nyújtott teljesítményt nézzük, akkor magasan az egyiptominak volt a legtöbb passza a magyar középpályás felé.

A tizenhatoson belül többször is igyekezett megjátszani Szoboszlait – egész egyszerűen tehát nem igaz az az állítás, hogy ne lenne jó kettejük között a kapcsolat, és Szalah ezért ne passzolna jó helyzetben Szoboszlainak.

A statisztikák és elemzések szerint a meccsen kilencszer is volt olyan szituáció, amikor passzolhatott volna az egyiptomi a magyarnak, de nem tette, a játékhelyzetek megítélését abban a felfokozott tempóban azonban számos tényező befolyásolhatja a pályán. Még ezzel együtt is több volt az a helyzet, amikor „tette” a labdát Szoboszlainak. Számtalan olyan helyzet adódik egy mérkőzésen, amikor a labdát birtokló nem veszi észre, vagy nem úgy alakítja tovább a támadásépítést, mint ahogy az kívülről indokolt lenne – a csapat taktikai értekezletein azonban nem vagyunk jelen. Bizonyos középpályáról történő elfutások például kizárólag a védelem megbontására irányulnak, de ha egy ilyen után a holland Gravenberch nem kap labdát, az nem bántja a szemét egyik honfitársunknak sem. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mohamed Szalah egy néhány héttel ezelőtt adott interjújában egyébként az azóta a liverpooli keret legértékesebb játékosává váló Szoboszlairól is elmondta a véleményét. 

„Nagyon jól kezdett, de nem akarom, hogy a szurkolók nyomást helyezzenek rá, csak hagyják játszani és élvezni a focit. Adjunk neki időt, hogy kifejezze magát, nem kell egyből azt mondani, hogy ő jelenti a következő lépést vagy a következő lépcsőfokot.

Még mindig csak egy kölyök, pár hónapja érkezett. A Liverpool szurkolói részéről hatalmas az elvárás, ami nyomást jelenthet, láttunk már ilyet korábban is.

Egyébként egy kedves srác, igazán nyugodt” – fogalmazott Szalah.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elemzés tehát rámutat: egyértelműen téves az a narratíva, hogy Szalah ne passzolna Szoboszlainak. Mindössze néhány hónapja játszanak együtt, szokniuk kell még a másik mozgását, az idő előrehaladtával azonban az ő pályán megmutatkozó játékkapcsolatuk is egyre természetesebb és sikeresebb lehet. Ha azt nézzük, hogy Jürgen Kloppnak a nyáron teljesen át kellett alakítania a középpályáját, Endo, Gravenberch, Mac Allister és Szoboszlai is új láncszem azon a poszton, egész jól állnak, sokan cserélnének a Liverpool szezonjával.

És még egy fontos adalék: a szerda esti Ligakupa-meccsen – amelyen Szoboszlai parádés gólt lőtt a West Ham Unitednek – például azért nem passzoltak egymáshoz egyetlen alkalommal sem, mert éppen egymást váltották a 60. percben!

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: Paul Ellis/AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. december 22. 15:05
Senkit nem érdekel a fottbal.
Locomotive
2023. december 22. 11:28
Salah van kijelölve a gólrúgáshoz, ő a befejező csatár.
Mandiner444hu
2023. december 22. 10:28
Szerelmi konfliktus van kettőjük között. Ez a valódi indok.
mrmunder
2023. december 22. 09:10
Szalah érett, konzervatív értékrenddel bíró világsztár. Dom egy élet császára életmódot preferáló hülyegyerek az egyiptomi szemében is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!