Tudja, milyen eredmény született az első Fradi-Újpesten?

2023. október 28. 08:55

1905. február 19-én a Soroksári úti FTC pályára igyekvő drukkereknek sejtelmük sem lehetett arról, hogy a magyar labdarúgás legnagyobb rivalizálásának első felvonását láthatják délután 3 órától.

2023. október 28. 08:55
Sal Endre
Sal Endre

Az előző bajnokság ezüstérmese miatt mentek, meg akarták nézni, hogyan véd Fritz a kapuban és miképp muzsikál a Weisz-Braun támadó kettős az alig ismert újonc, Újpesti Torna Egylet ellen. A meccs előtt talán politikáról is beszélgettek, arról, hogy az országos választáson az 1875 óta kormányzó Szabadelvű Párt vereséget szenvedett, ami a Monarchiát is veszélybe sodorhatja, meg arról is, hogy nem csitul az orosz-japán háború. Pesten zajlott az élet. Pont vasárnap nyitott a Grand Café Aréna kávéház az Aréna út és az István út kereszteződésén és sokan készültek arra is, hogy este megnézik a részleges holdfogyatkozást. 

Weisz Ferenc, az első Fradi-Újpest gólszerzője
Fotó: Wikipedia

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Az Üllői úti Fradi pálya még gondolatban sem létezett, csak 1911-ben avatták, a Soroksári úti pálya volt a zöld-fehérek otthona. Kicsi pálya volt, kezdetleges, azt is mondják, hogy enyhén lejtett is. Az egyik kapu mögött egy hatalmas bérház tűzfala volt, a pálya melletti vasúti sínen pedig vígan meneteltek a gőzösök. Ebben a létesítményben fogadta az FTC az Újpestet. Jellemző módon, a találkozóról csupán kétsoros beharangozók jelentek meg a lapokban, a két sportlap, a Nemzeti Sport és a Sport-Világ pedig csak egy héttel később tudósított róla, mivel kizárólag vasárnaponként jelentek meg. Az első Fradi–Újpesten némi meglepetésre a vendégek kezdtek jobban, két merész lövést eresztettek meg a Fradi kapujára, majd két cornert (szögletet) is lőhettek. A félidőben 0:0-ra álltak a felek, a néhány száz fős Fradi-szimpatizáns pedig a fejét csóválta, hiszen mégiscsak az újonc volt a rivális. A második játékrészben aztán nagyobb tempót diktált a Ferencváros, egy lesgól és három szöglet jelezte a fölényüket, ám a gól nem akart jönni. Aztán a második félidő 17. percében a hazaiak 20 éves csatára, Weisz Ferenc úgy harminc méterről lövésre szánta el magát, az újpesti kapus pedig tehetetlen volt. Weisz aztán még egyszer betalált, így végül 2:0-ra nyerte a Fradi az első derbit. Weisz nem sokkal később gyógyszerészként végzett, és mint amatőr játékos egy rövid MTK-s kitérő mellett egészen 1919-ig volt a zöld-fehérek labdarúgója. Az első FTC-Újpest meccs gólszerzője aztán a zsidó származása miatt a II. világháborúban az auschwitzi koncentrációs táborba került, ott is hunyt el 59 évesen.

Ezt is ajánljuk a témában

De visszatérve 1905 februárjához és a meccshez. A lapok szerint a találkozó „igen szép küzdelmet hozott”, az Újpest méltó ellenfélnek bizonyult. Egyedül a Független Magyarország jegyezte meg, hogy a szűk Fradi-győzelemhez az is kellett, hogy a vendégeknek szerencséje volt és a bíró „pártoskodott”. Az FTC-drukkerek tehát elégedetten sétáltak haza a tűzfalas soroksári úti pályáról, s azt sem tudhatták, hogy a mérkőzés idején szerelmi dráma helyszíne volt a Duna túloldalán a kietlen Sashegy. Krejcsi Károly segéd és Wesselky Hedvig munkáslány ölte meg magát revolverrel, valószínűleg azért, mert nem engedték, hogy megéljék a szerelmüket. Azt sem tudhatták az első derbi nézői, hogy nem messze tőlük a ferencvárosi Gát utcában egy Pőcze Borbála nevű mosónő hét hónapos terhes a hatodik gyermekével, József Attilával, és azt sem, hogy márciusban, Erzsébetvárosban, a Szövetség utca 22. szám alatt megszületik a kis Reich Jenő, egy zsidó család harmadik gyermekeként. Rejtő Jenőként lett nevezetes később…

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: A Soroksári úti FTC-pálya. Fotó: Arcanum/Sporthírlap 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2023. október 28. 11:08
Sunyi gerinctelen Mandiner Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink?
szalámi
2023. október 28. 10:47
Kitűnő írás!
véna
2023. október 28. 10:25
Szóval már az első is bunda volt. Miért nem csodálkozom?
Ergit
2023. október 28. 09:35
Rajz nagyon tetszik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!