Óriási siker – Valter Attila 4. a Giro pénteki befutóján

2022. május 27. 20:11

A 2022-es Giro d'Italia 19., hegyi befutóval véget érő pénteki szakaszán hazaért a szökés, amelyben végig ott volt a Groupama-FDJ magyar kerékpárosa, Valter Attila is, aki a balszerencsés befutó után a negyedik helyen ért célba. A szakaszt a hegyi pontverseny éllovasa, Koen Bouwman nyerte meg. 

2022. május 27. 20:11
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Olasz-szlovén szakasz

Roppant különleges volt a 19. szakasz, amelynek útvonala Szlovéniába is átkanyarodott,  két harmadik kategóriás emelkedő után az első kategóriás Kolovrat csúcs került be az útvonaltervbe, hogy aztán a cél is egy második kategóriás hegyi befutó legyen.

A nap szökésébe hatalmas erőfesztésekkel Valter Attilának ismét sikerült belekerülnie

körülbelól húsz kilométerrel a rajtot követően. ráadásul ott volt vele FDJ-s csapattársa, Clément Davy is, ami mindig sokat számít, s ennek különös jelentősége lett az egész mai szakaszon.

A képen: A Team Jumbo holland versenyzője, Koen Bouwman reagál, miután áthaladt a célvonalon, és megnyerte a Giro d'Italia 2022 kerékpárverseny 19. szakaszát, amely Marano Lagunare és Santuario di Castelmonte között fekszik. 2022. május 27-én. Marco ALPOZZI / POOL / AFP
A képen: A Team Jumbo holland versenyzője, Koen Bouwman reagál, miután áthaladt a célvonalon, és megnyerte a Giro d'Italia 2022 kerékpárverseny 19. szakaszát, amely Marano Lagunare és Santuario di Castelmonte között fekszik. 2022. május 27-én. Marco ALPOZZI / POOL / AFP

A hegyeken annyi történt, hogy Koen Bouwman változatlanul verhetetlennek bizonyult, ezzel végképp esélytelenné téve minden más aspiránst a kék trikóért folyó harcban. Közben az összetettet mindössze három másodperccel vezető Richard Carapaz helyzete nehezedett meg alaposan, miután egyik legfontosabb hegyi segítője, Richie Porte gyomorproblémák miatt kénytelen volt feladni a versenytc – írja az nso.

Ennél számunkra sokkal fontosabb volt, hogy

a borzalmasan meredek, 10.4%-os átlagemelkedésű, de legdurvább részein a 15%-ot(!) is elérő Kolovraton Valter Attila nemcsak ott tudott maradni elöl, hanem ötödmagával el is szakadt a szökevénycsapattól:

a csúcson már csak Bouwman, Mauro Schmid, Alessandro Tonelli, Valter és Andrea Vendrame volt elöl, ebben a sorrendben is haladtak át a hegyi részhajrán (az FDJ magyarja ezért 9 pontot tehetett zsebre a hegyi pontversenyben).

A képen:
A képen:

Ez az ötös innentől szépen együtt dolgozott, váltva vezették a csoportot, hogy kitartsanak, és maradjon elegendő energiájuk, előnyük a mezőny előtt. Olyannyira állandósult ez a nagyjából hét percnyi előny, hogy egyértelmű lett: ebből az ötös fogatból kerül majd ki a szakaszgyőztes! A szökevények a lejtmeneteket is túlélték, és bár három kilométerrel a Santuario di Castelmonte-i cél előtt

elkezdték egymást kóstolgatni – több ízben Valter is beijesztett –, végül nem sikerült leszakítaniuk Vendramét,

így együtt érkeztek meg az egy kilométeres kapuhoz. Még kétszáz méterrel a vége előtt is együtt mentek, amikor drámai fordulat történt.

A 23 esztendős magyar hiába volt láthatóan jó erőben, a célegyenes előtti utolsó, éles kanyarban Schmid és Vendrame összeértek, Valter is ennek lett az áldozata, a pályáról kisodródott, a szakaszgyőzelemre így nem maradt esélye. Végül azt Bouwman zsebelte be, ám

Attila szenzációs negyedik helye így is a legjobb háromhetes eredménye, egyben minden idők legjobb magyar teljesítménye egy Giro-szakaszon 

(2007-ben Bodrogi László szintén negyedikként végzett a 20. etapon, ám az egyéni időfutam volt)! Ennél jobban a három nagy kerékpárosversenyen sem teljesített még senki hagyományos szakaszon – Bodrogi lett egyszer 2. Vuelta-időfutamon, egyszer meg 3. Tour-időfutamon.

Valter Attila tehát csapata egyedüli hegyi menőjeként – amellett, hogy segítőként a három hét alatt végig óriásit melózott társaiért és főleg Arnaud Démare-ért (akit három szakaszgyőzelemig és ciklámen trikóig segített) – a két top 15-ös hely után azt a célját is teljesíteni tudta, hogy egy szakaszsikerért mehessen. Az átlagon felüli regenerációjáról híres Attila a legdurvább záró héten tehát nagyon közel volt egy dobogós helyhez, és ez valóban világklasszis teljesítmény.

Valter Attilával a eurosport.hu készített interjút angolul, a legfontosabb gondolatokat összegeztük, de a teljes interjút lejjebb megnézhetik:

Nagyon nehéz szakasz volt, először is Clément Davynak kell megköszönnöm a segítséget, mert nélküle nem kerültem volna be egy ilyen szökésbe – értékelt Valter. – Végre jól mozogtak a lábaim, egészen mostanáig nem voltak ilyen jók a lábaim, mint ma, a végén pedig úgy éreztem, hogy eléggé hasonló erőben voltunk a többiekkel, nehéz volt köztünk különbséget tenni, ezért is volt olyan hosszú a várakozás. Tudtam, hogy a többiek is gyorsak, de bíztam a sprintemben, csak eléggé trükkös volt a vége, egy éles balkanyar volt 100 méterrel a vége előtt.”

„Nem ellenőriztem le kétszer a mai befutót, nem gondoltam, hogy ekkora harc lesz itt a szakaszgyőzelemért. Azt gondolom, hogy ez egy kicsit túl nehéz volt, nem tudom, hogy miért kellett ilyen éles kanyart betenni az utolsó méterek előtt, még szerencse, hogy nem volt rendes kordon ott, mert akkor Andrea Vendraméval elestünk volna – nyilatkozta a mai nap végén a magyar klasszis.

 

A nyitóképen: Valter Attila, a Groupama-FDJ csapat tagja a Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny csapatbemutatóján a Hősök terén 2022. május 4-én. A grandiózus nyitóeseményre zsúfolásig megtelt a tér, ahová mintegy háromezer néző látogatott ki, közülük sokan az olasz körverseny jellegzetes színét, a rózsaszínt viselték.MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. június 04. 23:39
Hajrá .
cutcopy
2022. május 28. 15:52
Hajrá, tavaly meg volt a 27. hely, most is csak negyed órányira ettől, holnap még egy hegyi szakasz, meg lehet csinálni..
vemiko
2022. május 28. 15:52
csak így tivább, keményen!
westend
2022. május 28. 15:52
Gratulálok! A tavalyi Giro-siker után vártam is Attilától, hogy a mostanin is megvillan valamelyik keményebb szakaszon, és meg is tette. Hajrá magyarok! (közben megnéztem a véghajrát, azzal az utolsó derékszögű balkanyarral rendesen csőbe húzták Attilát, gyakorlatilag nem fordult be, onnét elvesztette az esélyt a befutóra...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!