Szabics Imre: Hozzászoktam már ahhoz, hogy egész életemben nyomás alatt kell teljesítenem!

2022. február 08. 22:46

Kedden két mérkőzést játszottak a Magyar Kupában. Újpesten a Kisvárda elleni győzelem többet érhet a továbbjutásnál is, míg a MOL Fehérvár Szegeden hozta a kötelezőt.

2022. február 08. 22:46
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Az Újpest és a Kisvárda alaposan megismerheti egymást a héten, hiszen a Magyar Kupa-találkozó után pénteken bajnoki mérkőzésen is összecsapnak.

Az Újpest gyászos szereplés ellenére – a lilák december 12-én, az őszi, utolsó előtti fordulóban szereztek pontokat és gólokat az NB I-ben, azóta három egymást követő meccsen (a ZTE, az Újpest és a Gyirmót ellen) maradtak eredménytelenek – a hazai B-közép reménykedve várta a találkozót, a Kisvárda kapcsán pedig csak az volt a kérdés: a remek bajnoki szereplés mellett mennyire veszik komolyan a kupaszereplést?

Nos, az első félidő unalmas, eseménytelen perceket hozott, abszolút érezni lehetett, hogy az Újpest azért is játszik óvatosan, mert a játékosok nem akartak hibázni. Ennek ellenére a hazaiak görög légiósa, Jorgosz Kutrumbisz lukra futott, óriási hibáját azonban nem használta ki Jarosláv Navratíl.

Sokkal többet nem is lehet nagyon elmondani az első játékrészről, a második azonban egyből egy nagy helyzettel kezdődött: Branko Pauljevics emelése éppen hogy elkerülte az NB I-es rutinnal nem rendelkező ukrán, fiatalember, Mihajlo Hotra kapuját.

Ezt követően egyre jobban fölénybe kerültek a vendégek, előbb Filip Pajovicsnak kellett egy fejest védenie, majd egy bátor kijövetel után kétszer is bravúrral hárítania Driton Camaj elől. A várdaiak montenegrói légiósa a következő alkalommal már nem hibázott: Andrei Peteleu pontos beadásét vágta a léc alá. (Több mint érdekes, hogy

mondván a gólján kívül rendre nem jó megoldásokat választott, rendre túlbonyolította a helyzeteket. A szakember hozzátette: „Nem elég saját magát szórakoztatni, a tizenhatoson belül rendre jó döntéseket kell hozni”)

A lilák szurkolótábora érthetően elégedetlenkedni kezdett, hiszen a sorozatos sikertelenséget már nehezen viselik el, de Milos Kruscsics gyorsan előkapta a paklijából a nyerőkártyát, ugyanis az érthetetlenül sok lehetőséget kapó kameruni légiós, a jó nevű Abdoulaye Yahaya helyett Simon Krisztián kapott lehetőséget.

S a jó öreg harcos (bár még mindig csak 30 éves) tudta a kötelezettségét: második labdaérintéséből gólt szerzett, Beridze passzát rúgta a jobb sarokba, nem csoda, hogy a hazai B-közép egyből skandálni kezdte a közönségkedvenc nevét. S a meccs végére jött a slusszpoén: a hosszabbítás harmadik percében egy 22 méteres szabadrúgást a csapatkapitányi karszalagot viselő (…) Csongvai Áron védhetetlen bombagólt ragasztott a kisvárdai kapu jobb felső sarkába. S még mondja valaki, hogy nem hasznos, ha egy futballista jelentős futsalmúlttal is rendelkezik…

Ahogy azt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Milos Kruscsics is elmondta, ez a győzelem sokkal többet jelentett egy egyszerű sikernél, hiszen a játékosai tapasztalhatták: bármelyik riválist le tudják győzni, így kellő önbizalommal várhatják a következő bajnokit. Amelyen történetesen újra a Kisvárdával játszanak – ismét a Megyeri úton…

Simon Krisztián (középen) újra az egyik nyerőember volt! Fotó: ujpestfc.hu
Simon Krisztián (középen) újra az egyik nyerőember volt! Fotó: ujpestfc.hu

A Szeged-Csanád – MOL Fehérvár találkozó több szempontból is pikáns volt: Szabics Imre ugyanis szűkebb pátriájába látogatott haza, másrészt a szurkolók arra is kíváncsiak lehettek: a vártnál jóval gyengébb bajnoki rajt után – Negóék a Puskás Akadémia és a Debrecen ellen is vereséget szenvedtek (utóbbi csúfság ráadásul hazai környezetben esett meg).

Aztán hamar kiderült: a vendégek továbbjutása nem forog majd veszélyben, ugyanis a meccs elejétől kezdve a Vidi játékosai domináltak, és két látványos gólt szereztek: a 14. percben Alef előreívelését Loic Nego vágta kapásból a szegedi kapuba, majd Ivan Petrjak tekert okosan a hosszú sarokba. Innentől kezdve rutinból hozta le a meccset az élvonalbeli csapat, Dragan Vukmir együttesének csupán felvillanásai voltak,

Dárdai Palkó beadása Kővári lábáról pattant a kapuba.

Innentől kezdve már csak formaság a találkozó utolsó, bő félórája, hiszen a másodosztályú együttes beletörődött a megváltoztathatatlanba: nem ők jutottak a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé.

Az utóbbi időben Szabics Imre rendre olyan nyilatkozatokat tett a sikertelen mérkőzések után, amelyre a közvélemény felkaphatta a fejét. A Puskás Akadémia ellen csak ő nem hallotta, hogy a fehérvári szurkolótábor a távozását követelte, míg közvetlenül a Debrecen elleni vereség után azt találta mondani: fogalma sincs, hogyan kaptak ki a mérkőzésen.

Különösen érdekes, hogy vajon egy szép győzelem után miként nyilvánul meg?     

„Gratulálok a játékosoknak, nagyon meggyőzően futballoztak, csak úgy, mint a Debrecen ellen, azzal a különbséggel, hogy most jöttek a gólok is. Lehetett volna ez nagyobb arányú győzelem is, de nem lehetünk elégedetlenek, hiszen magabiztos győzelmet arattunk.

Arra a felvetésre, miszerint őérte is játszottak a fehérvári játékosok, és mennyire érezte a nyomást, hiszen egy újabb kudarc könnyen az állásába is kerülhetett volna, Szabics őszintén így felelt:

„Én kifejezetten szeretem a nyomást, hiszen ez azt jelenti, hogy bíznak bennem, másrészt volt időm hozzászokni ehhez, hiszen egész életemben, játékosként is nyomás alatt kellett jól teljesítenem”

Nyitókép Szabics Imre megtalálta a helyes irányt? Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív)     

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2022. február 09. 12:56
Edzőként eddig teljesítmény pont nincs
csak szerényen
2022. február 09. 11:41
Mandi, magyarázzátok már el, hogy az Újpest, hogy játszhat az Újpest ellen? Szerintem a Fradi szurkolók most készülnek szétverni a szerkesztőségeteket! ("Az Újpest gyászos szereplés ellenére – a lilák december 12-én, az őszi, utolsó előtti fordulóban szereztek pontokat és gólokat az NB I-ben, azóta három egymást követő meccsen (a ZTE, az Újpest és a Gyirmót ellen) maradtak eredménytelenek...")
lazio154
2022. február 09. 11:03
Nem pont ide tartozik, de a labdarúgást érintő tegnapi edzői nyílatkozat. Elhangzott a kisvárdai Master Good Révész nevü szakosztályigazgatómaneggeredzőkapusedzősportorvosgyúró és a többi... mindenesétől. - Ha jövőre bevezetik a fiatal szabályt várhatóan az NB. I. mérkőzéseinek színvonala 30% al fog csökkenni. A nulla közeli teljesítmény ezek szerint csökkenthető? Itt olyasmiről van szó, hogy a következő bajnokságban a csapatoknak legalább 3 fő 21 év alatti "tini" játékost kell nevezni, akik közzül 1 mindig a pályán van. Kérdem én, ha valaki 21 éves korában még nem NB. I. szintű mikorra érik be? Talán csak öregfiúk bajnokságot kellene szervezni az MLSz. nek? Révész tegnap be is árazta a Magyar Kupát, csapata az Újpest ellen az NB. III. as tartalékkal állt ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!