Tokió 2020 – Magyarország éremtáblázata

2021. augusztus 07. 07:55

A fenti, szívünknek kedves grafikon a tokiói olimpia első napja óta folyamatosan változik, hiszen a magyar olimpikonok kitartóan gyarapítják az arany, ezüst és a bronzérmeink számát, s nagy örömünkre egyre bővül az érmeket megszerzők névsora is. Ők Tokió magyar érmes hősei.

2021. augusztus 07. 07:55
null

Nincs magyar ember, aki ne tudná: Szilágyi Áron sorozatban harmadszor is olimpiai bajnok lett kardvívásban. Akárcsak 2012-ben, Londonban és öt éve Rio de Janeiróban, a tokiói olimpián is Szilágyi Áron nyerte a férfi kardozók egyéni versenyét, és a triplázással sporttörténelmi tettet hajtott végre. 

Siklósi Gergely egy nagyon szépen csillogó ezüstérmet szerzett az olimpia második napján. Vagyis a vívóink fantasztikusan kezdték ezt a tokiói olimpiát (is).

Milák Kristóf szenzációs úszással olimpiai bajnoki címet szerzett 200 pillangón a tokiói olimpián. Milák 1:51.25-ös olimpiai csúccsal szerezte meg az elsőséget, ami a magyar küldöttség második aranyérme Tokióban.

Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron az olaszok elleni elveszített elődöntőt követően a bronzéremért 45:40-re nyertek a német csapat ellen.

Tóth Krisztián óriási küzdelem után szerzett bronzérmet, akárcsak a magyar kardcsapat. Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron 45:40-re nyertek a német csapat ellen.

Milák Kristóf újabb nagyszerű úszással, Európa-csúcsot úszva olimpiai ezüstöt szerzett 100 pillangón.

Három, érem nélküli napot követően augusztus harmadika éremesőt hozott a magyar delegációnak, amelyet Kopasz Bálint Férfi K-1 1000-es távon, vagyis a klasszikus királykategóriában szállított fölényes aranyérmével nyitott, s győzelmének igazi ízt adott, hogy mögötte az ezüstérmet is magyar versenyző, Varga Ádám szerezte meg, a szabályváltozásoknak köszönhetően történelmi kettős magyar győzelemmel ebben a versenyszámban. 

A Kozák Danuta – Bodonyi Dóra kettős, a női K2 500 méteren bronzérmet szerzett, saját bevallásuk szerint sokáig azt hitték ezüstöt. 

Aki viszont valóban ezüstérmet szerzett, méghozzá első ízben a sportág hazai olimpiai történetében, az Berecz Zsombor, aki egy tradicionális, mégis ezen az olimpián búcsúzó hajóosztályban, a finndingiben állhatott a dobogó második fokára úgy, hogy az éremfutamot magasan megnyerte. 

A legkitartóbbaknak járó különdíjra is pályázhatna Lőrincz Tamás, aki az elődöntőben hősies, a döntőben taktikus birkózással megszerezte pályafutása legfontosabb érmét, az olimpiai aranyat. A 77 kilogrammos súlycsoport győztese, London ezüstérmese, Rióban már a visszavonulást fontolgatta, szerencsénkre másképp döntött.

A már olimpiai bajnok testvéréhez hasonlóan világranglista-vezető Lőrincz Viktor eggyel magasabb súlycsoportban jutott be az olimpiai döntőbe. A meccset ugyan a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyuk nyerte, de a fiatalabb Lőrincz-testvér teljesítménye alapján ez az ezüstérem biztosan felér egy arannyal!

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban. A 24 éves veszprémi úszó az egész verseny során az élmezőnyben tempózott, az utolsó másfél kilométerre a végül győztes, világbajnok Florian Wellbrock szakadt el tőle, Rasovszky pedig a hajrában az olasz Gregorio Paltrinierit megelőzve másodikként csapott a célba.

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében. Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka az egyetlen, aki 2016-os diadala óta világverseny döntőjében le tudta győzni a címvédő és világbajnok brit Liam Heath-et.

Csipes Tamara ezüstérmet szerzett a kajak egyesek 500 méteres versenyében. A Honvéd 31 éves kajakosáé a magyar kajak-kenu sport 85. ötkarikás érme, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 15. érem, a hetedik ezüst.

Kovács Sarolta egész napos versenyzéssel a 3. helyen zárta a tokiói nyári olimpiai játékok öttusaversenyét, a karatés Hárspataki Gábor pedig a 75 kilogrammosok között nyert bronzérmet a tokiói olimpián.

A magyar női kajaknégyes ismét megvédte címét 500 méteren a tokiói olimpián, az egység vezérevezőse, Kozák Danuta pályafutása hatodik ötkarikás aranyérmét szerezte. A magyar női vízilabda-válogatott sorozatban a negyedik olimpián játszott a bronzéremért, és első alkalommal sikerült is megszerezni, miután 11–9-re legyőzte az orosz válogatottat. 

Az olimpia zárónapján végül a magyar férfi vízilabda-válogatott is érmet nyert; a harmadik helyezést sikerült megszerezniük a Spanyol kiválóságokkal szemben.

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. augusztus 08. 14:19
Az aranyak száma egy kicsit kevesebb a szokásostól.
Belakiss
2021. augusztus 08. 11:42
Most látszik, milyen ocsmány a politikacentrikus hozzáállás: Fideszesek: Faszák vagyunk, 20 éve nem volt ennyi érmünk... Ellenzékiek: Szarok vagyunk, Pekinget leszámítva 40 éve nem volt ilyen kevés aranyunk... Na ebből van elegem.
istvanpeter
2021. augusztus 08. 11:22
A Magyar Olimpiai Küldöttség nagyon szépen és eredményesen szerepelt, minden tagja becsületesen teljesítette a küldetését. Gratulálunk és szívből köszöntjük őket, a Jóisten áldja meg valamennyiüket és adjon nekik további jó egészséget és boldogságot.
Lauder Stenonis..
2021. augusztus 08. 10:23
15. helyen végeztünk az éremtáblázaton. Ez Peking után a 2. legroszabb olimpiai helyezésünk. Ceterum autem censeo 0rbán Viktor hazaáruló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!