Csipes Tamara ezüstérmes, Kozák Danuta negyedik 500 méteren

2021. augusztus 05. 05:29

Az új-zélandi Carringtont nem lehetett megverni.

2021. augusztus 05. 05:29
null

A kétszeres címvédő Kozák Danuta, valamint Csipes Tamara is magabiztosan, futamgyőzelemmel jutott be a döntőbe a kajak egyesek 500 méteres versenyében a tokiói olimpián.

 A nők legnagyobb figyelemmel kísért számában már a csütörtök délelőtti középfutam is nagyon keménynek ígérkezett, ugyanis csak az első két-két helyezett léphetett tovább a fináléba. Az ellenfeleket látva a négyesben olimpiai bajnok, összességében nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipes számára nem ígérkezett megoldhatatlannak a feladat, s a Honvéd 31 éves kajakosa igazolta is a papírformát. Már a rajt után az élre állt, s bár az új-zélandiak második számú versenyzője, Caitlin Regal vele tartott,

egy hajóhossz előnnyel haladt át elsőként a célvonalon.

London és Rió bajnokának, Kozáknak a második középfutamban csak a mellette lapátoló két fehéroroszra, a 2017-es világbajnok Volha Hudzenkára és az öt éve negyedik Marina Litvincsukra kellett figyelnie. A Ferencváros 34 éves, ötszörös olimpiai bajnoka a táv első felében Hudzenkával együtt haladt, aztán ritmust váltva az élre állt, s bár a hajrában még a portugál Teresa Portela is támadta, megszerezte a futamgyőzelmet. A szám döntőjét 5:30-kor rendezték.

A 4-esen az elsősorban 200-as specialista svéd Linnea Stensils belehúzott a rajtgépbe, így – hogy a feszültség még inkább fokozódjon – meg kellett ismételni a rajtot. Ez aztán Carringtonnak sikerült a legjobban, olyannyira, hogy ötven méter után gyakorlatilag már fél hajóhossz előnnyel a mezőny előtt lapátolt.    A magyarok nem kezdtek jól, de aztán Csipes rákapcsolt, 250 méternél már a második helyen haladt, és ezt a pozícióját tartani tudta a táv második felében is. Bár megpróbálta támadni az új-zélandit, nem volt esélye, hogy utolérje. Eközben a  Ferencváros 34 éves, ötszörös olimpiai bajnoka, Kozák 250-nél az ötödik helyen lapátolt, és a hajrában ezen egyet javítva negyedikként ért be, a dobogósoktól jócskán lemaradva. A számot magabiztosan nyerő Lisa Carrington Tokióban már három aranynál jár, és a négyessel – sporttörténelmet írva – szeretné megszerezni a negyediket is.

Ő egyébként 1996 és Kőbán Rita óta az első ebben a számban, aki aktuális világbajokként az olimpiát is megnyerte.     

A négyesben olimpiai bajnok, összességében nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipes – akinek edzője édesapja, az ugyancsak olimpiai bajnok Csipes Ferenc –, pályafutása második ötkarikás érmét szerezte, és a partra kiérve az öklét rázva láthatóan nagyon örült a sikerének. A Honvéd 31 éves kajakosáé a magyar kajak-kenu sport 85. ötkarikás érme, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 15. érem, a hetedik ezüst.

Kozák Danuta végül a negyedik lett, Csipes Tamara viszont megszerezte az ezüstérmet.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. augusztus 05. 10:57
GRATULÁLOK NEKTEK! További sok sikert kívánok!
Intel
2021. augusztus 05. 09:16
Hát elég karcsú... Miért nem lett arany? Nem volt elég izom mint Lőrincznek az ukrán ellen, vagy kirabolták mint a Katinkát aki ezért nem tudott úszni, vagy "meglepték" mint a másik birkózót, netán frissen szült mint a 31. pozícióban virító súlylökőnk???? Mi a csudának költünk milliárdokat ezekre az izompacsirtákra miközben idős polgáraink orvosi ellátás hiányában szenvednek?
Búvár Kund
2021. augusztus 05. 07:18
Gratulálok mindkettőnek! Danutának is, hogy újra odaállt egy kisgyermek, és egy súlyos sérülés után! Gratulálok Tamarának is, megérdrmelte már az egyéni ezüstöt! Megírtammmég az esélylatolgatáskor, hogy olyan megérzésem van, hogy ez nem Hosszú és Kozák olimpiája lesz...sajnos ez bejött, de még Danutának és a lányoknak van egy esélyük! Kívánom éljenek vele, és használják ki! Hajrá!
Petkó Zsigmond
2021. augusztus 05. 07:10
Gratulálunk, és köszönjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!