Óriási disznóvágást rendelt el Putyin: milliókat kaszál vele és az EU lesz érte a hibás

2024. augusztus 24. 15:56

Oroszország jót nevetett Brüsszel és Kína kereskedelmi konfliktusán, és egy remek húzással nagyot kaszál a helyzeten.

2024. augusztus 24. 15:56
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Nem kis célt tűztek ki maguk elé az orosz húsipari szereplők: a következő években a kínai sertéshúsimport 10 százalékát szeretnék biztosítani, mindezt úgy, hogy az első szállítmányok csak idén februárban indultak el. A vakmerő terv nagyon is stabil alapokon áll: Moszkva igyekszik maximálisan kihasználni a Kína és az Európai Unió között kirobbant, egyre élesebbé váló kereskedelmi viszályt, amely immár a húsipari területet is komolyan érinti. 

A kínai sertéshúspiac a legnagyobb a világon. Bár csökken a kereslet, még mindig az ázsiai országban fogyasztják el a világ sertéshúsának mintegy felét, évi 53-54 millió tonnát.

Érthető, hogy a 3,5 milliárd dolláros kereskedelemből az oroszok is szeretnének kikanyarítani egy zsíros szeletet, azt azonban még ők sem gondolták, hogy ennyire egyszerű lesz belépniük a húsboltba: a Nyugat kereskedelmi háborús törekvései szinte tálcán kínálják az üzletet – mindezt úgy, hogy jelen pillanatban az uniós termelők 51 százalékban szolgálják ki a kínai érdekeket. A jelek szerint már nem sokáig. 

Elektromos malackodás 

Minden úgy kezdődött, hogy az Európai Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indított a kínai gyártmányú elektromos autók importja ügyében. A dömpingellenesnek kikiáltott nyomozás végén extravámokat vetett ki a Kínából érkező járművekre, nem is keveset: akár közel 38 százalékosat, ezzel próbálva meg ellensúlyozni a szerintük tisztességtelenül alkalmazott állami támogatások rendszerét, amely (szintén szerintük) lehetővé tette, hogy Peking olcsó és óriási mennyiségű elektromos autóval árassza el az európai piacot.  

Várható volt, hogy Kína nem marad adós a válasszal, és így is történt: júniusban dömpingellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó sertéshús importjával kapcsolatban. Az európai sertéságazat ügyében indított ügyben ugyanazon elvek alapján nyomoznak, mint Brüsszel az elektromos autók esetében: Peking szerint erős a gyanú, hogy az EU-s exportőrök és gyártók célzott és tisztességtelen kereskedelmi viselkedést feltételező állami támogatások révén tudják nyomott áron elárasztani a kínai piacot hústermékeikkel, ami negatívan befolyásolja a belső termelés versenyképességét.

A vizsgálat végén hasonló döntés várható, mint amit Brüsszel alkalmazott, akár olyan magas extravámok formájában, amelyek hatalmas károkat okoznak majd az EU-s termelőknek.  

Peking ügyesen taktikázik: belemegy a kereskedelmi háborúba, de egyelőre olyan területeken készül kivetni pusztító extravámot az EU ellen, ahol könnyen meg tudja oldani a diverzifikációt. Vagyis be tudja csapni az európai kereskedők orra előtt az ajtót úgy, hogy közben mások előtt kinyitja:

 jelen esetben a brazil sertéshúsimport növelésével és Oroszország piacra engedésével. Utóbbi azért is figyelemreméltó húzás, mert a két ország közötti sertéshús-kereskedelem a 2008-as afrikai sertéspestis idején tulajdonképpen megszűnt létezni, ez az állapot pedig egészen idén februárig fenn is maradt.  

Egy másik terület, amelynek európai kereskedelmi hiányát Kína könnyedén pótolni tudja, a tejipar. Peking legújabb bejelentése szerint szubvencióellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó tejtermékek behozatalával kapcsolatban – hasonló okokra hivatkozva, mint a sertéshús esetében. A kínai iparági szereplők kérésére kezdeményezett vizsgálat húsz uniós támogatási programot vizsgál majd meg, mivel Peking szerint erős a gyanú, hogy az európai kereskedelmi dömpinget a túlzott és kereskedelmileg tisztességtelen tagállami és EU-s támogatások teszik lehetővé. 

Beröffenő kereskedelem 

Oroszország óriási küzdelmet folytatott azért, hogy ismét a világ élvonalába kerüljön a sertéshúspiacon. Húsipara a Szovjetunió 1991-es összeomlásakor gyakorlatilag megszűnt létezni. A stagnálás egészen 2005-ig tartott, amikor Putyin elnök állami támogatási rendszer kidolgozásával és különböző protekcionista intézkedések bevezetésével kirángatta a gödörből és növekedési pályára állította azt. Óvatos számítások szerint is mintegy 25 milliárd dollárnyi összeget áldoztak az iparágra. A dolog annyira jól sikerült, hogy az orosz húsipari szereplők immár a belső szükségleteken túl több mint húsz piacra exportálnak (2024-re évi 310 ezer tonnát prognosztizálnak országonként), beleértve Vietnámot is, amelynek piacán már több mint 50 százalékos részesedést szereztek.  

Orosz számítások szerint a termelés az idén elérheti az 5,2 millió tonnát is, ezzel az ország a világ negyedik legnagyobb előállítója lett, Kína, az Európai Unió és az Egyesült Államok mögött, holtversenyben a szintén húsnagyhatalomnak számító Brazíliával. Kínába 2024-ben nagyjából 50-60 ezer tonnányi szállítmányt fognak küldeni, ezzel pedig az ottani piac 3 százalékát uralják majd – ráadásul úgy, hogy az exporthúsból 30-40 százaléknyi plusz haszna származik a húsipari cégeknek a hazai eladásokhoz képest. 

Az a furcsa helyzet állt tehát elő, hogy 

az Európai Unió a Kína ellen hozott kereskedelmi intézkedéseivel szabaddá tette az utat a két szankcionált ország közvetlen kereskedelme előtt,

 és miközben Peking az európai húsipari szereplőket készül büntetni, Oroszország lett a nevető harmadik, amely csak profitálni fog a rajta kívül álló vámháborúból. 

*** 

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunejev 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
guszti-18
2024. augusztus 26. 03:35
Az EU egyik legnagyobb sertéshús előálltója : Spanyolország ( kb.: 40 millió vágott állat/év), egyben az EU legnagyobb exportőre is. A kivitelének min. : 40%-a Kínába megy. Elnézést: MENT! ( múlt időben). Szegény spanyol termelők és szegény EU-s sertéstartók(ez az áru az EU belső piacain kerül majd értékesítésre). Tessenek figyelni a szeptemberi - októberi európai sertéshús felvásárlási árait! Köszönjük Ursula, szép volt!!!
B_kanya
2024. augusztus 25. 10:17
steinamanger-2 2024. augusztus 24. 23:52 • Szerkesztve "Óriási ez a portál. Történhet bármi a világban, például fingik egy lepke Venezuelában, annak minden esetben Kína és Putyin a nyertese, az EU meg szopik." És Orbánnak ráadásul igaza lesz.
B_kanya
2024. augusztus 25. 10:16
Kovács Ubul 2024. augusztus 25. 06:50 "A fidesZnyik jobbágy 100-ig sem tud számolni" Mondja kivics bibike, akinek a Navy Times a TASzSz. Mert hoholbozgor.
Reszelő Aladár
2024. augusztus 25. 09:16
És ami a cikkből kimaradt: A kínai piac elvesztésével Európa nyakán marad egy rakás sertéshús és tej, amitől az árak bezuhannak a gazdálkodók pedig elkezdenek csődbe menni, mivel az árbevétel elvesztése mellett már nem tudják kigazdálkodni a magas kamatokat. Egy részük folyamatos tiltakozásba kezd majd. A gazdatüntetésekből pedig általában politikai káosz lesz. Lesz aki felhagy az iparral (a zöldek itt ujjonganak), egy része pedig külföldi (amerikai vagy álcázottan kínai tulajdonba kerül majd). Mindezt azért, mert az állami szubvenciókkal valaha megteremtett európai autóipar piaci alapon nem állja a versenyt a kínai gyártókkal. Azaz vámokkal együtt fizessünk ki Volkswagen árat egy BYD-ért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!