A világ legnagyobb olajcégei immár nyíltan ellenzik a zöldátállást

2024. március 26. 14:20

A legnagyobb olajvállalatok immár teljesen nyíltan érvelnek a zöldátállás ellen. Az olaj iránti kereslet egyre nagyobb, a profit óriási, miért kellene hát csökkenteni a kitermelést?

2024. március 26. 14:20
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

A Carbon Tracker új jelentése szerint a világ legnagyobb olajcégei (élükön az amerikai Big Oil vállalataival) finoman szólva sem próbálják meg elérni a Párizsi Megállapodásban megjelölt klímacélokat – annak ellenére, hogy kommunikációs üzeneteik eddig végig a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről szóltak.  

A dokumentum szerint a vállalatok egyáltalán nincsenek felkészülve az energiaátállásra, ám egy közelmúltban lezajlott konferencia azt is megmutatta, hogy a hatalmas kereskedelmi igény és a szédületes profit miatt nem is nagyon akarnak.  

Houston, nincs semmi gondunk! 

Houstonban a napokban rendezték meg a CERAWeek energiafórumot, ahol nyolcezer érdeklődő, szakértő és vállalatvezető gyűlt össze, hogy elemezzék az olajipar jelenlegi állapotát. Az eseménynek szó szerint ünnepi hangulata volt: az Egyesült Államok olaj- és gáztermelése minden rekordot megdöntött az elmúlt hónapokban, a kereslet folyamatosan nő, az ukrajnai háború nyomán kirobbant energiaéhség és áremelkedés pedig az elmúlt két évben akkora profitot termelt a cégeknek, amelyről álmodni sem mertek. 

Mindössze néhány hónappal a COP28 klímavédelmi csúcs után, ahol szent esküvel hangzott el a világ vezetőitől, hogy gőzerővel megkezdik a fosszilis anyagok csökkentését, és 2030-ig megháromszorozzák a megújuló energiaforrások használatát, a houstoni dzsemborin a vezetők már egyáltalán nem tettek úgy, mintha a zöldátállás érdekében bármire is hajlandók lennének. A vezérek abban bíznak, hogy a fosszilis energiahordozók használata a csökkenés helyett újabb és újabb csúcsokat fog megdönteni – számolt be az eseményről a Financial Times.  

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ellentmondásos helyzetet nem csak a Big Oil alakította ki. Amint arra a felszólaló cégvezérek rávilágítottak: a vállalatok a kereslet után mennek, márpedig az egyre csak nő. Hogy miért? Alan Armstrong, a Williams energiavállalat igazgatója szerint azért, mert  

a zöldátállás anyagi vonzatait senki nem kalkulálta bele a folyamatba, amikor pedig a kormányok, vállalatok, fogyasztók szembesülnek a költségekkel, hirtelen visszavonulót fújnak, és ragaszkodni kezdenek a jól bevált, olcsóbb fosszilis megoldásokhoz.  

Mint mondta, négy-öt évvel ezelőtt azon ment a lelkendezés, hogy pár éven belül minden zöldenergiával fog működni. „És mi van most? Azon jajgatnak, hogy ez mennyire drága” – fogalmazott. 

Vörös riasztás, zöld álom, fekete olaj 

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete legutóbbi jelentésében „vörös riasztást” adott ki, rámutatva, hogy a 2023-as év volt minden idők legmelegebb éve. A jelentésnek és lehetséges következményeinek elméletileg fel kellene pörgetni a zöldátállást kormányzati, vállalati és fogyasztói szempontból is, mégsem ez történik. A konferencián a Big Oil vezetői arra mutattak rá, hogy a fogyasztók egyáltalán nem hajlandók fizetni a szél- és a napenergiára való gyors átállás költségeit.  

Az ExxonMobil kitermelői üzletágának vezetője egyenesen úgy fogalmazott: „Az a brutális igazság, hogy a világ még nincs felkészülve erre. A nagy ügyfelek nem hajlandók fizetni az extra átállási költségeket, a fogyasztók pedig nem tudják. Lehet egész nap zöldszervezetekkel vitatkozni, de ezek a tények”.  

A Big Oil tehát (nem alaptalanul) azzal érvel, hogy nem azért nagy a kereslet, mert ők többet termelnek, hanem azért termelnek többet, mert nagy a kereslet.  

A legőszintébben Amin Nasszer, a világ legnagyobb kitermelője, a szaúdi Aramco vezére fogalmazott, amikor azt mondta: „El kell felejtenünk a kőolaj és a földgáz fokozatos kivonásának illúzióját. Ehelyett további befektetésekre van szükségünk, hogy meg tudjunk felelni a keresletnek”

Az MI zabálja az energiát 

A mindenhol tomboló zöldenergiás láz alapból felfuttatja a fosszilis hordozók „a teljes átállásig átmeneti” használatát, a népességnövekedés és a mesterséges intelligencia megjelenése miatt azonban olyan energiaigény lép fel, amelyre a zöldátállás kiötlői még csak nem is gondoltak. 

Az MI kapcsán a Big Oil vezetői rámutattak: óriási mennyiségű és megbízható teljesítményű áramra van szükség az MI-központok üzemeltetésére. 

 A Nemzetközi Energiaügynökség prognózisa szerint az adatközpontok globális energiafogyasztása 2026-ra meghaladhatja az 1000 terawattórát, amely több, mint a 2022-es szint duplája.  

A vezetők szerint ezt a mennyiséget képtelenség lesz kielégíteni a megújulókkal, különös tekintettel azok nem folyamatos és egyenletesteljesítményére, ezért az MI jövője gyakorlatilag a fosszilis energiahordozóktól függ.  

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint az olaj és a gáz iránti kereslet az évtized vége előtt tetőzik, ezt azonban mind az OPEC+, mind a Big Oil vitatja. Szerintük a tetőzés vagy a 2030-as, vagy az azt követő évtizedben fog bekövetkezni, az új befektetések és a termelés csúcsra pörgetése tehát valójában a piacnak való megfelelés alappillérei.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: Freepik 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:17
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­­­s­­­ ­l­­­á­­n­­y­­­o­­­k­­ ­­v­­­á­­r­­n­­a­k­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
goldie-2
2024. március 26. 15:36
Rohadna meg az összes.
polárüveg
2024. március 26. 15:11
A világpénz petrodollár uralmát és az ebből fakadó extraprofitot féltik az e-átállástól. Joggal. Ugyanakkor a kőolaj utolsó cseppjére is szükség lesz az átállás után is, pl. a vegyiparnak. Az átmenet változatai lehetnek nagyon különbözőek. Akár országonként is. Aki az optimális átmenetet eltalálja, az nyer. Aki a jövőben elterjedő technológiát kiszolgáló infrastruktúrát (pl. elég erős hálózatot, tárolókat, átalakítókat) és tudást, ugródeszkákat jövőbeni technológiákhoz (pl. grafén alapú napelemek, új típusú áramtárolók, ipari hidegfúzió) halmoz fel, az pedig nagyot nyer. Az viszont a nagy kérdés, hogy a fosszilis energiahordozók extraprofitjából kerül-e finanszírozásra az átállás, vagy az extraprofittal legombolt vásárlók további legombolásával történik majd ez.
P.S.
2024. március 26. 14:48
Egyetértve "ügyvéd"-del, a felszín közeli 0,038% CO2 a légkör legnehezebb gáza, menj le az erjesztő pincébe ott majd megtudod. Ha felkeveredik a légkörbe akkor a vízpára befogja, oldódik és csapadék formájában szódavízként visszahull a földre, táplálni a növényi életetés oldani a mészkövet a szép cseppkövekért. Semmi köze a klímaváltozáshoz. Két jégkorszak között vagyunk. Az akkugyár okos dolog, hogy a napelemek áramát tárolni lehessen. A csak elektromos autógyártás marhaság, a hibrid előnyös dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!