Nagyobbat ugrottak a bérek a vártnál

2024. február 22. 11:32

Tavaly decemberben éves alapon 16,4 százalékkal nőtt az átlagkereset értéke, a bruttó átlagbér 655 ezer forint fölé emelkedett a ma közzétett friss statisztikai adatok szerint. A fizetések ezúttal a közszférában emelkedtek gyorsabb ütemben. A Makronóm Intézet senior elemzője 2024-ben további 12 százalék körüli béremelkedésre számít.

2024. február 22. 11:32

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője   

 Várható volt 2023 decemberében a bérdinamika gyorsulása, azonban a most közölt adat még így is kellemes meglepetést jelent. A múlt év utolsó hónapjában éves alapon 16,4 százalékkal nőtt az átlagkereset értéke, elérve a bruttó 655 600 forintot. Ez érdemi gyorsulás a megelőző hónapokban tapasztalt 14 százalékos bővülési ütemhez képest. Mindebben jelentős szerepet játszott a minimálbér és a garantált bérminimum decemberre előre hozott emelése, amely a magasabb fizetési kategóriákban is kifejti a hatását.  

 Ez már a decemberi adatokban is megjelenhetett, vagyis a vállalatok egy része nem várta meg a szokásos év eleji béremeléseket, hanem már most kompenzálhatta a magasabb keresetűeket a bérfeltorlódás elkerülése érdekében. Kiemelendő viszont, hogy a rendszeres jövedelmek a teljes keresetnél gyorsabb ütemben, 17,3 százalékkal nőttek, ami arra utal, hogy az év végi prémiumok a kedvezőtlenebb gazdasági teljesítmény miatt alacsonyabbak voltak a szokásosnál.  

 Decemberben is a közszférában emelkedett gyorsabb ütemben az átlagkereset, és a KSH most mindhárom területen (közigazgatás, oktatás, egészségügy) gyorsabb bérdinamikát regisztrált

mint a vállalkozások körében. A piaci szférán belül a pénzügyi szolgáltatások körében nőtt decemberben a leggyorsabb ütemben az átlagkereset, több mint 30 százalékkal, bár ebben a bázishatás is szerepet játszott. Közben 20 százalék feletti növekedés történt a szálláshely-szolgáltatás, az ingatlanügyletek vagy az építőipar, valamint a vízellátás, szennyvízkezelés ágazatokban is. 

A gyorsuló bérdinamika és a lassuló infláció eredményeként a tavalyi év utolsó hónapjában a reál-átlagkereset több mint 10 százalékkal emelkedett. 

A tavalyi év egészét tekintve a bruttó átlagfizetés 14,2 százalékkal növekedett. A versenyszférában az átlagos kereset 16,2 százalékkal nőtt, míg a költségvetésiben a 2022-ben kifizetett fegyverpénz hatása nyomán 7,3 százalékkal – annak hatását kiszűrve ezen a területen is közel 14 százalékos átlagbér-emelkedést mutatnak az adatok. 

Az éves átlagban a magas, 17,6 százalékos infláció hatását is figyelembe véve így tavaly a reál-átlagkereset értéke 2,9 százalékkal csökkent. Ugyanakkor az éves átlag itt is becsapós lehet, az év elején a munkavállalók jelentős reálbércsökkenést tapasztalhattak a két számjegyű fizetésemelések ellenére, ami azonban az év végére a jövedelmi helyzetük számottevő javulásába csapott át. Viszont a fogyasztók érzete ritkán racionális, a negatív helyzetek jobban rögzülnek, illetve a pozitív változások hatása is csak lassan jelenik meg. Emiatt láthatjuk azt, hogy a reálbérek és reálnyugdíjak év végi növekedése csupán korlátozottan jelenik meg például a kiskereskedelmi adatokban. 

Mi várható idén? 

Előretekintve, a gyors nominális bérdinamika az idén is fennmaradhat. Erre utalnak a sajtóban is bejelentett fizetésemelések, valamint az állami szféra bérrendezései (például pedagógusbér-emelés), de segíti a bérdinamika fennmaradását a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 10 százalékos növekedése is. Az átlagbér nominálisan ugyanakkor kismértékben lassabb ütemben emelkedhet, mint tavaly, az alacsonyabb inflációs várakozások, valamint a vállalatok nehezebb gazdasági helyzete nyomán.  

Mennyivel nőhetnek a keresetek 2024-ben? 

Ezzel együtt is 12 százalék körüli fizetésemelkedésre számítunk, amely az akár éves átlagban 5 százalék alá lassuló inflációval együtt 6-7 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet. Ez várhatóan kedvező hatást gyakorol majd a fogyasztási adatokra is, azonban ennek feltétele, hogy enyhüljön az óvatossági motívum, és a munkavállalók is kedvezőbben lássák a gazdasági kilátásokat, ami az emelt jövedelmek kézhez kapása után fokozatosan következhet be.  

Attól viszont nem kell félni, hogy a magas bérdinamika újabb ársokkot eredményezne. Az elmúlt évek inflációját kiváltó több tényező, mint az energiaárak alakulása vagy az alapanyagköltségek megugrása, a termelői árak alapján érdemben enyhült, ami azt jelzi, hogy  

van tér a béremelések kigazdálkodására, azonban egyes területeken még így is szükség lehet a hatékonyság fejlesztésére. 

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. február 22. 12:29
A vártnál jobban hasít a NER! Letargiaban a teljes libbcsikommcsi ellenzék! Pedig őket is pozitívan érinti a növekedés.
szintetikus
2024. február 22. 12:10
A fogyasztás meg lassult. XD
Interista
2024. február 22. 11:55
Munkahelyemen sajnos még senki nem tapasztalta , hogy ugrottak volna a bérek . A dolgozók emiatt is szép számmal mondanak fel. Vízellátó szerepünk is van. Energia szolgáltatás .
billysparks
2024. február 22. 11:53
Orosz propaganda. Magyarországon mindenki gyalogsági ásót eszik és mosógépből kiszerelt mikrocsippet iszik hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!