Túléli-e Ukrajna energiaellátása a telet?

2023. november 24. 14:10

Olyan forgatókönyv is létezik, amely szerint az ukrán energiaellátó rendszerek orosz támadás nélkül, maguktól is összeomlanak a télen.

2023. november 24. 14:10
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A tél igazi átok Ukrajnának. Az elkövetkezendő hónapokban ugyanis ugyanaz fog történni, ami tavaly: az oroszok a kritikus infrastruktúrát támadják majd, élén az energiahálózattal, ezzel próbálva meg morálisan is bedarálni az ellenfelet. Moszkva 2022 októbere és 2023 áprilisa között 1200 rakéta- és dróncsapást hajtott végre kifejezetten energetikai létesítmények ellen. A támadások viszonylag korán eredményt hoztak: november közepére Ukrajna elektromos hálózatának a fele már nem működött. 

Egy eleve lerobbant infrastruktúra 

Bár az ukrán hatóságok – érthető okokból – nem szolgálnak részletes adatokkal az elektromos hálózat jelenlegi állapotáról, a New York Times arról számol be, hogy a helyzet nem sokat javult az ENSZ idén nyáron közzétett jelentése óta, amely szerint Ukrajna termelési kapacitása tavaszra a háború előtti szint felére esett vissza.  

A helyzet különösen súlyos a szén- és gázalapú hőerőművek területén. Ezek hivatottak a csúcsfogyasztási időszakban a megnövekedett igényeket kiszolgálni, ám az előrejelzések szerint az idei télen mindössze 4,5 gigawatt energiát tudnak majd termelni, amely harmada a háború előtti teljesítményüknek. Ez az előrejelzés is a nyári, jócskán elmaradó teljesítménynek felel meg, vagyis azt jelzi, hogy az ukránok alig haladtak előre a helyreállítási és javítási munkálatokban.  

Utóbbinak két oka van: az egyik az alkatrészhiány, a másik a befektetők húzódozása attól, hogy egy eleve célpontnak kijelölt infrastruktúrába fektessenek be. Sőt: meglepő módon még a háború sújtotta Ukrajnával kapcsolatban is felmerült a klímacélokra mutogatás és a szénerőművek szembeni erős ellenállás. 

Az ukrán adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a tavalyi támadások okozta károk utáni javítások mindössze az egykori kapacitások egyötödét képesek biztosítani. Bár az energiaügyi minisztérium szerint még túl is teljesítették a kitűzött munkákat, a hőerőművekben mindössze 1,3 gigawatt kapacitást sikerült helyreállítani – ez a teljes veszteség 15 százalékát jelenti. 

Ez akkora csökkenés, hogy egyes elemzők azt is felvetették: az ország még akkor sem lesz képes elkerülni a nagy területekre kiterjedő áramszüneteket, ha az oroszok egyáltalán nem támadnak.  

Ezt is ajánljuk a témában

Az idő és a pénz 

A tavalyi orosz támadások okozta kárt 8,8 milliárd dollárra becsülik. German Galuscsenko energiaügyi miniszter szerint nagyjából 280 millió dollárnyi hrivnyát tudtak a javításokra költeni, ám az idővel is versenyt kellett futniuk az idei tél beállta előtt, így képtelenség volt azt várni, hogy vissza tudják állítani a háborút megelőző szintre az energiaszolgáltatást.  

Az ukránoknak egy évtizedekig épült és pár hónap alatt romba döntött infrastruktúrát kellett volna helyreállítaniuk mindössze fél év alatt, ami fizikai képtelenség. Ezért azokra a létesítményekre koncentráltak, amelyek a legkevesebb kárt szenvedték el, de több erőművön csak gyors és felszínes munkát tudtak végezni. A legnagyobb kihívást a nagyfeszültségű transzformátorok pótlása jelentette, azoknak ugyanis csaknem a fele sérült vagy semmisült meg. Ezek gyártása nem megy egyik napról a másikra: elkészítésük akár egy évig is tarthat, így Kijev csupán korlátozottan jutott hozzájuk. 

A tél paradoxona 

Galuscsenko miniszter szerint a helyzet egyfelől nem annyira tragikus, mint tavaly (köszönhetően a Nyugat által szállított légvédelmi rendszereknek), másfelől az oroszoknak mégis könnyebb a dolga, mint egy évvel ezelőtt, mert egy félig már elpusztított vagy súlyosan megsérült infrastruktúrát támadnak újra. „Sebezhetőbbek, de felkészültebbek is vagyunk” – mondta. 

Jelenleg az ukránok minden reménye a légvédelmi rendszerek hatékonyságában és bővítésében rejlik – utóbbi a Nyugat akadozó segélyezése miatt már egyáltalán nem törvényszerű. A kijevi vezetés mindenesetre igyekszik minden kulcsfontosságú energialétesítményt valóságos erőddé alakítani, hogy a rakéták és drónok a lehető legkevesebb kárt tegyék bennük, amennyiben kicseleznék a légvédelmet. 

 

Hogy ezek mennyire bizonyulnak hatékonynak, az csak akkor fog kiderülni, amikor az oroszok újra elkezdik intenzíven és széleskörűen támadni az ukrán infrastruktúrát. Vagyis akár napokon belül. 

*** 

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2023. november 25. 01:30
És a németek megfagynak, ki ne maradjon.
tetx
2023. november 24. 20:00
Kit érdekel túlélik-e? Amúgy meg semmi bajuk, csak hangosak.
bunko-jobbos
2023. november 24. 16:21
EZ a 2. év lesz. Befejezik a ruszkik, amit elkezdtek. Persze jó kérdés, hogy ez mennyire hat ki a frontokra. PL. a II. vh.-ban is szarrá bombáztak mindent a szövetségesek, és mégsem azon múlt a győzelem. Valamennyi része lehetett benne, de nem azon múlt. Ha nem lesz áram Ukrajnában, akkor majd fázni fognak, de az a kicsi, amit megtermelnek, azt majd a hadsereg kapja. Egyébként az importban se bízzanak, mert azt is szét lehet lőne. A rakétának mindegy, hogy az erőmű vagy az import belépőoldali állomást kúrja szét. Szopol hohol? ;-)
Akitlosz
2023. november 24. 15:12
"Túléli-e Ukrajna energiaellátása a telet?" Jósnőhöz tessék fordulni, s nem az olvasókat zaklatni ilyen bugyuta kérdéssel! Aludni kellene inkább párat és 2024. márciusában máris kiderülend. 2024. nyarán vajon a zápor lesz több vagy a zivatar? Erről tessék kerekasztal konferenciát szervezni meg "podcastot" s egyéb anyja kínját, az újság összes szakértőjének a bevonásával! Hasonlóan érdekfeszítő cikkeket lehetne írni, mint ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!