Technológiai kitörési pontok a magyar gazdaságban

2023. november 22. 11:30

Az MBH Bank Makronóm Makroverzum konferenciája hétfőn, november 20-án a magyar gazdaságstratégia legfontosabb kérdéseit tárgyalta. A digitalizáció mellett a kiszámíthatóság és a tervezés a fejlődés legfontosabb záloga. Erről beszélgettek vezető vállalatok képviselői a rendezvény első kerekasztalblokkjában.

2023. november 22. 11:30
Matus Tibor
Matus Tibor

A kerekasztalhoz az alaphangot Livják Csaba, a BuildEXT Kft. tervezőiroda alapítója, digitális transzformációs tanácsadó előadása adta meg. Látványos és impulzív beszédében sikerült bemutatnia, hogy az építészeti tervezésbe miképp lépett be az elmúlt években a digitalizáció, és milyen további folyamatok várhatók a digitális tervezés és a digitálisan segített kivitelezés (BIM, azaz Building Information Modeling – épületinformációs modellezés), valamint a mesterséges intelligencia megjelenésével. A tudósítás a Makronóm Intézet blogján, a makronom.hu-n jelent meg.

A digitalizáció új lehetőségeket nyit 

Livják Csaba építészként tervezőirodát alapított, amelyet ma már nemzetközi vállalatként jegyeznek. Időrendben sorolta fel az elmúlt évtizedekben tapasztalt fejlődést, megjegyezve, hogy a magyar tervezőknél az újdonságok átlagosan mintegy tízéves késéssel válnak általános gyakorlattá. A technológiai váltás a tervezésben 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor megjelent a digitális tervezés, amely során fokozatosan eltűnhetett a papír és a rajzceruza, legalábbis a tervezés első fázisaiban. Az után, mintegy 20 évvel ezelőtt érkezett a három dimenzióban való tervezés, ami a megrendelőnek nyújtott megfoghatóbb képet, a harmadik fázis pedig hozzávetőleg egy évtizede jelent meg, amikor a már említett BIM világa, a strukturált adatmodellek vették át a tervezést.   

Az új technológia pillanatokon belül meg tudja határozni a szükséges anyagok méretét, mennyiségét, teljes költségét, beépítésének pontos helyét.  

Azaz a program folyamatosan képes újraszámolni az anyagszükségletet: például a beton, a téglák, az ablakok, az ajtók, a megannyi épületgépészeti elem, csövek, kábelek, rendszerek és hasonlók számát. A tervezők között sokkal gyorsabb lett az adatáramlás, és mindez együtt gyorsabbá, hatékonyabbá tette a tervezés folyamatát. A szakember szerint ragaszkodhatunk a régi módszerekhez, de ezekkel lassan nem lehet megmaradni a piacon.  

A BIM cégén belüli széles körű használatának eredményként megemlítette, hogy a tervezés jóval pontosabbá vált és egyre kevesebb utólagos javításra van szükség. 

Egy épület így nagyobb eséllyel lesz kész határidőn belül, és ami fontos, előre lehet kalkulálni a költségeket. 

Az építkezési folyamatokat úgynevezett pontfelhőkön keresztül tudják ellenőrizni, gyakorlatilag virtuálisan feltérképezik a tereket. Ehhez használhatnak robotkutyát, amely pár percen belül bejárja és beméri a teret, felveszi az adatokat, legyen az egy zöldmezős gyár helye vagy egy átépítésre váró iroda.