Washington egyre idegesebb az ukrán korrupció miatt

2023. október 05. 16:59

Kiszivárgott egy dokumentum, amely tömve van a Fehér Ház ukrán korrupcióval kapcsolatos félelmeivel. Biden a legjobban azon aggódik, hogy mások is tudomást szereznek róla. Pedig mindenki tisztában van vele, mi folyik Kijevben.

2023. október 05. 16:59
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma által összeállított, Ukrajnával kapcsolatos országstratégia kiemelt helyen foglalkozik az ottani rendszerszintű korrupcióval. A jelentésnek létezik egy nyilvános, 22 oldalas változata, ám a Politico birtokába már egy háromszor olyan hosszú, csak belső használatra véglegesített verzió került, amely sokkal részletesebben és érezhetően nagyobb aggodalommal tárgyalja a kijevi korrupció mértékét és annak lehetséges hatásait a nyugati segélyek folyósítására.  

Maradjon köztünk 

 A bizalmas dokumentum szerint a Biden-kabinet döntéshozói teljesen tisztában vannak az Ukrajnában tomboló korrupció valós mértékével, ami sokkal jobban aggasztja őket, mint ahogyan azt a külvilág felé kommunikálják. Túl azon, hogy az IMF és a Világbank a korrupciómentesítéshez köti kölcsönei folyósítását, hogy a NATO, illetve az Európai Unió is ahhoz kapcsolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését, a Fehér Ház leginkább attól fél, hogy  

a valós információk birtokában a Nyugat több országa is visszanyesheti segélyezési és fegyverszállítási programjait Ukrajnával kapcsolatban.  

 A dokumentum szerint Washington kész mindenben segíteni a visszaélések visszaszorítását és a reformok beindítását, ugyanakkor Kijevnek magasabb sebességbe kell kapcsolnia, ha el akarja kerülni, hogy a rendszerszintű korrupció egyre nyilvánvalóbb jelei aláássák az ukrán közvélemény és a külföldi vezetők Zelenszkijbe, valamint kormányába vetett bizalmát. 

 Milliárdok az asztalon 

 A csak belső használatra szánt verzió kapcsán az is kiderül: a Biden-kormány nem szeretné, ha kiderülne, mennyire súlyos az amerikai adófizetők pénzének (nevezzük így finoman) „nem rendeltetésszerű felhasználása”, azt pedig mindenképpen el akarja kerülni, hogy annak teljes nyilvánosságra hozásával muníciót adjon az ukrajnai segélyezéssel kapcsolatosan egyébként is vérszemet kapó republikánusoknak, akik egyre hatásosabban gyakorolnak nyomást a Fehér Házra, alaposan keresztbe téve az Ukrajnába tartó dollárkötegelésnek.  

 Amerikai törvényhozó források szerint egyébként az USA és Ukrajna között a témát illetően nincsenek tabuk: teljesen kendőzetlenül folynak a nyilvánosságtól mentes párbeszédek az ukrán korrupcióról és annak esetleges kellemetlen következményeiről. 

 A gond nem új keletű: Ukrajna mint Európa legkorruptabb országa már a háború előtt is bőven okozott fejfájást az amerikai vezetésnek,  

 2022 februárja óta azonban az USA (és természetesen Brüsszel is) igyekszik szőnyeg alá, mások által nem látható helyekre söpörni a problémát.  

 A nyugati segélyek növekedésével azonban a korrupció is megugrott északkeleti szomszédunknál, így az Egyesült Államok kénytelen volt elkezdeni erőteljesebben kommunikálni az elvárásait Kijev felé: az elmúlt hónapok „korrupcióellenes intézkedései” ezért lettek látványosabbak Zelenszkij részéről. 

 Nincs itt semmi látnivaló 

 A Politico informátorai szerint a Fehér Ház világossá tette Zelenszkij előtt is: bár mindent megtesznek a korrupció visszaszorításának ösztönzésére, annak burjánzása sem befolyásolja az amerikai fegyversegélyek folyamatos és megszakíthatatlan áramlását Kijevbe. (A jelentés még az előtt készült, hogy a kormányleállás veszélye miatt a kétpárti megegyezés végül kivett 6 milliárd dollárnyi segélyösszeget a költségvetésből.)  

 A dokumentum jelzi az USA elégedetlenségét az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok legfelsőbb vezetéshez való kizárólagos becsatornázása miatt is. Nem aratott nagy tetszést ugyanis Zelenszkij azon javaslata, amelynek alapján a kiemelt korrupciós ügyeket a kijelölt, független hatóságoktól áttennék az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SBU), amely kizárólag az elnöknek tartozna beszámolási kötelezettséggel. A kritikus hangok szerint alapos az aggodalom, hogy a legnagyobb horderejű és legfelsőbb körökhöz vezető eseteket ezzel olyan mélyre temetik el, amennyire csak tudják. 

 Az esettel kapcsolatban egyébként kiderült: az ukránok nagy többsége nem tartja korruptnak Zelenszkijt, 77 százalékuk azonban úgy véli, az elnök minden segítséget megad egy korrupt államgépezet működtetéséhez. Valószínűleg erre célzott az Egyesült Államok volt ukrajnai nagykövete, amikor úgy fogalmazott:  

 a korrupciót látó átlagállampolgárok valószínűleg örömmel üdvözölnek minden olyan valós és nem látszatintézkedést, amely annak visszaszorítására irányul. 

A jelentés külön kitér az oligarchák egyre aggasztóbb befolyására az ottani gazdaság területén. „Egy új Ukrajna felépítésének alapfeltétele az oligarchák eltávolítása, különösen az energia- és a bányászati szektorból” – fogalmaz a dokumentum.  

 

Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson  

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ToIeranciaterror
2023. október 06. 22:03
Ha az usa aggódik az ukrán korrupció miatt, az csak annyit jelent, hogy kifogást keres a hátbaszúrásra, amit el fog követni... ;) Az usa a korrupt vezetőket szereti. Azokat tudja megvenni.
pipa89
2023. október 06. 20:20
Egy nagy büdös lóf@szt. Washington kezdettől fogva tisztában van az ukrán korrupcióval, különben hogyan tudott befolyni oda forradalmat, földet, befolyást vásárolni???????????????? Ki a tököm hiszi el ezt a Mammon-szöveget? Jön a választás és mindenkinek tele van a puttonya a romló életfeltételekkel. Maradjon a Mandi és köztem: az USA-nak semmi köze a demokráciához, a CIA-hoz meg a háborúgazdsághoz annál inkább!
akkor ki
2023. október 06. 18:50
Elemezzük csak ki ezt a fotót. A fingos így küld zellernek hang és szag üzenetet. Jobb karjával megemeli magát a bőrfotelből, hogy farpofája akadály nélkül tudjon vulkanizálni és már tolta is a hiperszonikus elegyet a szabad légtérbe, mindezt a hangsebesség duplájával, mert hangosan robbant is. Az elkövető a Zeggyesült Államok elnöke, kinek az arcára van írva, hogy ómájgad, de megkönnyebbültem. Közben zeller érezve a veszélyt kezd megemelkedni, hogy futásra tudja bírni a vadász bakancsot. Így megy ez és így üzennek ezek a nagy emberek egymásnak! Innentől mire számítson a világ?!
nempolitizalok-0
2023. október 06. 16:39
Főleg ha az is kiderül, mennyi pénzt osztanak vissza az ukránok, illetve az ukrajnában kedvezményezett amerikai cégek Bidenéknek, illetve az eurolibsi csürhének. Mert azért azt senki se gondolja, az aurolibsik ingyen árulják el európa érdekeit, ingyen adják az európaiak pénzét az ukránoknak. Nagyon is tisztában vannak az ukrajnai korrupcióval, hiszen ukrán korrupció nélkül eleve amerikai, európai cégek sem lehetnének ukrajnában földbirtokosok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!