Az Egyesült Államok drukkol Európának, hogy akár egyedül is finanszírozni tudja Ukrajnát

2023. október 18. 16:09

Az USA pénzügyminisztere megígérte az EU-nak, hogy Biden elnökkel együtt harcolni fog az ukrán segélyek megszavazásáért. De addig is: Hajrá, Európa!

2023. október 18. 16:09
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is részt vett az euróövezet pénzügyminisztereinek találkozóján Luxemburgban, október 16-án. Felszólalásában ismét előhozta az ukrajnai háború további finanszírozásának problémáját. Aktuálisabban nem is tehette volna: a pánik immár kézzelfogható az EU-s tagállamok körében. 

Az USA képviselőházában eluralkodott káosz és a republikánusok hajlíthatatlansága a kormányzati költségvetés miatt kis híján leállította az állami működést: a november közepéig elfogadott átmeneti költségvetésből azonban törölni kellett az Ukrajnának beígért 6 milliárd dolláros segélyt. A támogatás megszűnése nem feltétlenül jelent véglegességet, de intő jel az Európia Unió felé: nagyon könnyen egyedül maradhat a háborús finanszírozás problémájával.  
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Mint az oroszlán 

A miniszteri tanácskozás megnyitóján mondott beszédében Yellen kijelentette: a Biden-kabinet továbbra is elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, „ameddig csak kell”.  

Az USA pénzügyi vezetője már kissé bizonytalanabbul azt is hozzátette: a Fehér Ház nem mond le az ukrán segélyek folyósításáról, az elnök pedig „harcolni fog azért, hogy a támogatás ne szűnjön meg”. Az, hogy Yellen ezt a kifejezést használta, világosan jelzi, hogy  

a további segélyezésekkel kapcsolatban Biden komoly problémákkal néz szembe, ami azonban egy Európa számára kivitelezhetetlen feladat képét villantja fel: egyedül folytatja az ukrán lélegeztetőgép üzemeltetését, miután az USA visszavonul a saját proxyháborújából. 

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke meg is jegyezte: jó lenne, ha az USA minél hamarabb tisztázná, tudja-e a továbbiakban is támogatni Ukrajnát, az EU-s költségvetés szempontjából ugyanis egyáltalán nem mellékes, hogy mekkora teher nehezedik a tagállamokra. 

Sok sikert! 

Az uniós finanszírozással kapcsolatban Yellen lelkesen üdvözölte az 50 milliárd eurós segély ötletét, és arra biztatta európai kollégáit, hogy haladéktalanul és rendkívül rugalmasan kezdjék el folyósítani Kijevnek az összeget. A pénzügyminiszterek többsége már távolról sem volt ilyen lelkes, ekkor realizálódott ugyanis, hogy az amerikai pénzügyminiszter az új narratívát gyakorolja éppen: amennyiben az USA kiszáll, Európának az egész segélyezési cechet egyedül kell állnia.  

Az 50 milliárdos támogatással ráadásul egyébként is probléma van: Magyarországnak igen sok a fenntartása a kusza, átláthatatlan ukrán segélyezési programmal, miközben – mint arra Orbán Viktor már hónapokkal ezelőtt rámutatott – a tagállamok nem kapják meg az egyébként jogosan nekik járó összegeket. A magyar miniszterelnök ráadásul új javaslatot terjesztett be, amelynek értelmében a négy évre szóló segélyt a tagállamok első körben megfeleznék, két év múlva teljes felülvizsgálatot tartanának az összegek elköltéséről, majd újra szavaznának a folytatásról.  

Yellen mindezt figyelmen kívül hagyva végig többes számban beszélt a szövetségesek támogatásáról, a nélkül azonban, hogy bármilyen konkrét amerikai segélyintézkedésről be tudott volna számolni. „Nem engedhetjük meg, hogy Ukrajna gazdasági okokból elveszítse a háborút, ha már megmutatta, hogy milyen sikereket képes elérni a csatatéren” – mondta Yellen, majd gyorsan áttért a fontosabb témára: az USA és az Európai Unió Kína elleni közös gazdasági fellépéseinek szükségességére. 

 

Fotó: Volodimir Zelenszkij és Janet Yellen Kijevben, 2023. február 27-én 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2023. október 24. 16:44
Ezért nem szabad megszavazni az Ukrajna részére felvenni készülő EU hitelt. Feneketlen zsák az ukrán háború, utána meg az újjáépítésre kellene fizetni.
letsgobrandon-2
2023. október 24. 15:12
mi a szart kapott az EU ukrajnától? ...életünk végéig önthetnénk a pénzt abba a dögkútba
letsgobrandon-2
2023. október 24. 15:10
bazd meg USA... bazd meg EU... picsába muszkrajnával
dupree
2023. október 19. 09:34
Persze mocskok velünk akarjátok kifizettetni a háborútokat, amit ti okoztatok. De az újjáépítés amerikai cégeké. Európának ilyen söpredék vezetése nem volt még.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!