Félkeményre sikeredett Németország Kína-stratégiája

2023. július 18. 09:04

Az állam visszavonul, az új direktíva a vállalatokra hárítja át a felelősséget a kínai függőség területén. A cégvezetők ezúttal elégedettek azzal, hogy övék a kockázat.

2023. július 18. 09:04
CSIN Kang; BAERBOCK, Annalena
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A napokban mutatta be a német kormány első Kína-stratégiáját. Az Annalena Baerbock külügyminiszter által ismertetett dokumentum megjelenése sokáig váratott magára, a hosszas vitákat a Zöldek agresszívebb és a Scholz-féle kompromisszumra hajló megközelítés közötti különbségek okozták.

A kör közepén

A stratégia legfontosabb eleme az, hogy gyakorlatilag a német vállalatokra tolja a megoldást a kockázatmentesítés ügyében. 

A jelentés elveti a Kínától való teljes függetlenedés abszurd gondolatát, de hangsúlyozza az ellátási láncok és az exportpiacok diverzifikációjának szükségességét, 

vagyis az év legdivatosabb kifejezését, a „kockázatmentesítést”. 

Néhány hónappal ezelőtt még Scholz kancellár is úgy gondolta, hogy a kormány bizonyos eszközökkel befolyásolhatja a német gyártókat abban, hogy kereskedelmi és befektetési politikájukat minél nagyobb mértékben függetlenítsék Kínától. A kísérlet totális kudarcba fulladt, a nagyvállalatok (elsősorban az autóipari szereplők) egymással versengve jelentették be, hogy egyáltalán nem hajlandóak foglalkozni a kancellári dörgedelmekkel, és mindent megtesznek azért, hogy jelenlétüket még jobban megerősítsék Kínában, egyben újabb és újabb beruházásokat eszközöljenek a világ legnagyobb piacán. 

Ezt is ajánljuk a témában

Scholz a kemény elutasítást tapasztalva visszahúzódott, majd új kommunikációs elemként azt kezdte hangsúlyozni, hogy a kockázatcsökkentés végrehajtása alapvetően nem is a kormány feladata, hanem a gyártóké, tehát oldják meg azok, akik megteremtették a kellemetlen függőségi viszonyt. 

Az új német stratégia Baerbock által tálalt verziója pontosan erre tesz javaslatot, ám úgy, hogy közben nem is annyira burkoltan megfenyegeti a vállalatokat: ha mellélőnek a geopolitikai kockázatok megbecsülésében és elbuknak, az államnak hiába sírnak, nem fog segíteni.

Az állam nem fejőstehén

A külügyminiszter a stratégia bemutatásakor úgy fogalmazott: Németország továbbra is partnere marad Kínának, de tudatában kell lennie, hogy a partnerség helyett a rendszerszintű rivalizálás kezdett dominálni a kapcsolatban, ahogyan az ázsiai gigász egyre agresszívabb lépéseket tesz a globális piacok és kereskedelem feletti hegemón helyzet eléréséért. „Változtatnunk kell a kínai politikánkon”mondta, majd egyetlen jól irányzott mozdulattal a német vállalatokra tolta át a felelősséget.

Baerbock rámutatott: az ukrajnai háború világosan megmutatta, mit jelent a német ipar számára, ha függővé válik egy másik országtól. Ennek szellemében a kockázatos vállalati döntésekért az állam nem tudja és nem is akarja vállalni a felelősséget, ezért 

a jövőben a német ipari szereplők tulajdonképpen maguk fogják elvinni a balhét, ha probléma adódik az általuk favorizált kínai kapcsolatokban. 

Vagyis, ha bármilyen okból kifolyólag bukják a befektetésüket és a pénzüket, ne is próbáljanak a kormányhoz fordulni segítségért.

„Az a megközelítés, hogy békeidőben bízunk a piac áldásos, jól működő szabályaiban, válság idején pedig az állam erős karját követeljük, hosszú távon nem működik. Ezt még a világ egyik legerősebb gazdasága sem tudja megoldani” – mondta a külügyminiszter.

Geopolitikai kockázat

Első pillantásra meghökkentőnek tűnik, de a német ipari szereplők pozitívan reagáltak a bejelentésre. 

A nagy gyártók egyöntetűen üdvözölték a Baerbock által elmondottakat, ez pedig azt feltételezi, annyira örülnek annak, hogy a kormány nem próbál meg diktálni nekik, hogy 

még azt is benyelik, ha az állam a viharos tengeri út megkezdése előtt látványosan a parton hagyja a mentőcsónakokat.

Ami Kínát illeti, berlini nagykövetségén keresztül reagált a stratégiára, megerősítve eddigi álláspontját, egyben figyelmeztetve Németországot a racionális, átgondolt és objektív megközelítésre. Mint mondta: „Az ideológiai előítéleteken és versenypánikon alapuló kockázatmentesítés nagyon kontraproduktív lehet, és a mentesítés helyett csak még több kockázatot fog generálni”.

Hogy Peking mennyire komolyan gondolja, amit mond, azt néhány nappal ezelőtt drasztikus módszerrel bizonyította be. Bejelentése, amely szerint korlátozni kezdi az elektromos járműgyártáshoz és a csúcstechnológiás kommunikációhoz nélkülözhetetlen gallium és germánium exportját, óriási pánikot okozott az Európai Unióban, amely először szembesült egy kínai válaszcsapás következményeivel, és először döbbent rá: egyáltalán nem rendelkezik B-tervvel.

Ezt is ajánljuk a témában

Brüsszel lefagyott a kínai pofontól

Az Európai Bizottság annyira meglepődött a kínai exportkorlátozáson, hogy döbbenetében reagálni is elfelejtett. Pedig ha valami, ez nagyon várható volt.

Fotó: Annalena Baerbock német és Csin Kang kínai külügyminiszter Pekingben
MTI/EPA/Pool/Kyodo News/Suo Takekuma


 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2023. július 18. 18:59
360 fokos fordulatot követelt a butája Kínától? :)
olajfa1
2023. július 18. 12:03
Németországnak szabad Magyarországnak meg TILOS kereskedni Kínával?... a liberál-cion-bolsevik demokratikus EU szerint?...
kovsa
2023. július 18. 11:23
"Németország továbbra is partnere marad Kínának, de tudatában kell lennie, hogy a partnerség helyett a rendszerszintű rivalizálás kezdett dominálni a kapcsolatban, ahogyan az ázsiai gigász egyre agresszívabb lépéseket tesz a globális piacok és kereskedelem feletti hegemón helyzet eléréséért." - Tehát, a pofátlan Kínaiak azt csinálják, professzionálisan, mint amit Amerika meg Európa próbál csinálni (dilettáns módon). Nem is értem, hogy merik leutánozni őket!
szemlelo-2
2023. július 18. 10:30
Az én értelmezésemben mindez azt jelenti, hogy a német Kína-politika egy felfújt lufi. Csak levegő van benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!