Százból 43 céget súlyosan érint az energiakrízis, de senki nem adja fel!

2022. december 21. 15:14

A Makronóm Intézet a globális energiaválság magyar cégekre gyakorolt hatásait vizsgálta legutóbbi kutatásában. A megkérdezett vállalkozások 43 százalékát súlyosan érinti az energiaválság, jó hír viszont, hogy tevékenysége befejezését egyik kutatásba bevont cég sem tervezi. A gáz ára a megkérdezett cégek mintegy fele esetében legalább a háromszorosára nőtt.

2022. december 21. 15:14
null

A Makronóm Intézet vállalati felmérése szerint a gáz ára a megkérdezett cégek mintegy fele esetében legalább a háromszorosára nőtt, ahogyan az áramár esetén is hasonló értékekről számoltak be a vállalkozások. A kutatás fontos megállapítása, hogy a vállalkozások jellemzően működési költségeik lefaragásával és energiahatékonysági beruházások megvalósításával terveznek megküzdeni az emelkedő energiaárakkal, elbocsátásokban vagy tevékenységük végleges befejezésében nem gondolkodnak.

A cégek közel fele legalább egy évre szóló szerződéssel rendelkezik

A felmérés eredményei alapján a vállalkozások közel fele legalább egy éves időtartamra szóló, jellemzően fix árazású gáz- és áramszerződéssel rendelkezik.

Gáz esetében a vállalkozások 45 százalékának van legalább 1 éves szerződése, míg a villamos energia esetében 57 százalékuk rendelkezik legalább 1 éves szerződéssel,

túlnyomórészt fix áron.

Azok a cégek, amelyek a még meglévő szerződéseik érvényessége miatt nem kötöttek újat, várhatóan a következő hónapokban szembesülnek a drasztikusan megemelkedett energiaárakkal.

Ennek megfelelően a következő évben is kiemelt szerepet kaphat az energiaintenzív ágazatokban tevékenykedő magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások támogatási programja.

Energiahatékonysági javulás várható a vállalkozásoknál

A jelentős volumenű már teljesült, illetve tervezett energetikai beruházások – többek között a napelem- és hőszivattyú-telepítések – miatt

a következő időszakban érdemi energiahatékonysági javulás várható a vállalkozásoknál, ami tovább csökkentheti a gáz- és áramfogyasztási igényt

– állapítja meg a Makronóm Intézet friss kutatási anyaga.

A vállalkozások elsődleges megújuló energiaforrása a napenergia. A felmérésben részt vevők 53 százaléka rendelkezik megújuló energiaforrással, amely jellemzően napenergiát jelent, ugyanakkor a megújuló energiát hasznosító vállalkozások több mint fele a teljes energiafogyasztásuk kevesebb mint 25 százalékát tudja csak ilyen módon biztosítani.

A vállalkozások már teljesült energiahatékonysági beruházásai között a legnépszerűbb

– az energiatakarékos izzócsere,
– az energiahatékony eszközvásárlás,
– a szigetelés és
– a napelemrendszer telepítése

voltak. A már befejezett ilyen típusú beruházások értéke vállalatonként meghaladta a 10 millió forintot, de jellemzően nem érte el az adott vállalkozás éves beruházási ráfordításának ötödét.

Az önerős beruházások mellett főként vissza nem térítendő forrásokra számítanak a vállalkozások az energetikai beruházások területén, míg a támogatott hitelek elérhetősége és a kamatfeltételek kedvező alakulásával kapcsolatban jóval szkeptikusabbak a cégek mindössze 13 százalék jelölte meg ez utóbbiakat, mint potenciális finanszírozási forrást.

A vállalkozások fele vallja magát energiatudatosnak

A Makronóm Intézet kutatása az energiaválságra adott reakciók mellett érintette a magyarországi vállalkozások környezeti, fenntarthatósági attitűdjét is.

A felmérés adatai alapján a vállalkozások fele tartja magát energiatudatosnak. 

Közel kétharmaduk (63 százalék) készít belső jelentést az energiafogyasztásról, ugyanakkor csupán 14 százalékuk rendelkezik fenntarthatósági cselekvési tervvel.

Az elemzés módszertana – és a teljes kutatás 

A kismintás adatfelvétel (100 teljes körű, vezetői szintű interjú) a jellemzően stabilan működő, feldolgozóipari középvállalatok körében 2022. november 21.–december 7. között történt.

A Makronóm Intézet teljes elemzése az alábbi linken érhető el:

https://makronomintezet.hu/public/researches/documents/document-VF9eLcLoJS.pdf

Kép forrása: 123rf.hu
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!