Az amerikai chiptörvény a kínaiak fejlődését hozhatja?

2022. augusztus 04. 09:39

Az Egyesült Államok Szenátusa a múlt héten átfogó jogszabályt fogadott el a hazai félvezetőipar támogatásáról, remélve, hogy segítheti a Kínával versenyben álló vállalatokat, és enyhítheti a tartós hiányt, amely az autóktól, fegyverektől, mosógépektől és videóktól kezdve mindent érint.

2022. augusztus 04. 09:39
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A Szenátus múlt héten, 64:33 arányban kétpárti szavazással elfogadta a régóta várt törvényjavaslatot.

A „Chipek és a tudomány” nevű törvény mintegy 52 milliárd dollár kormányzati támogatást nyújt az amerikai félvezetőgyártás számára, valamint 24 milliárd dollár értékűre becsült beruházási adókedvezményt biztosít a chipgyártó üzemek számára.

A jogszabály emellett öt év alatt több mint 170 milliárd dollárt engedélyezne az amerikai tudományos kutatás fellendítésére, hogy jobban tudjanak versenyezni Kínával. A kongresszusnak még külön előirányzatokat kell elfogadnia a beruházások finanszírozásához.

Mark Warner szenátor szerint a törvényjavaslat 10-15 új félvezetőgyár finanszírozását segíti elő. A támogatások híján egyetlen félvezetőgyártó üzem sem épülne Amerikában - tette hozzá Warner..

„Ez egy rossz nap Hszi elnök és a Kínai Kommunista Párt számára. A szunnyadó óriás, Amerika végre felébredt arra a kihívásra, amellyel a Kínai Népköztársaság részéről szembesülünk” - mondta John Cornyn szenátor.

A finanszírozás nagy részét új gyárakra szánják, amelyek felépítése két-három évig tart. Így a Boeing Co. már közölte, hogy továbbra is szembe kell nézniük a chiphiány miatti ellátási lánc problémákkal. A General Motors Co. arról tájékoztatott, hogy több mint 90 ezer befejezetlen jármű, főként teherautók és terepjárók várnak chipekre és egyéb alkatrészekre.

A törvényhozók úgy nyilatkoztak, hogy általában nem  szorgalmaznák a magánvállalkozások ilyen mértékű támogatását, de megjegyezték, hogy Kína és az Európai Unió milliárdos ösztönzőket nyújt a vállalatoknak. Nemzetbiztonsági kockázatokra is hivatkoztak, ami valóban fenyegeti az Egyesült Államok versenyképességét.

Hónapokig tartott

A törvényjavaslat törvénybe iktatását több mint egyéves munka előzte meg. A jogszabály átfogóbb változatát már 2021 júniusában elfogadta a szenátus, de a képviselőházban elakadt a javaslat, ami mindkét párt törvényhozóit frusztrálta, mivel ők a Kínával való versenyt és a globális ellátási lánc kérdéseit tekintik elsődleges prioritásnak. Hogy a kongresszust cselekvésre ösztönözzék, Biden és a törvényjavaslat más támogatói nemzetbiztonsági szempontból vetették fel a kérdést, mondván, hogy elengedhetetlen a fogyasztási cikkekhez és katonai berendezésekhez felhasznált  létfontosságú chipek amerikai gyártásának biztosítása.

Persze voltak, akik ellenezték a törvényjavaslatot, mint Bernie Sanders szenátor, aki az intézkedést „üres csekknek” nevezte a rendkívül nyereséges chipgyártók számára.

Kínának nem tetszik

A washingtoni kínai nagykövetség tolmácsolta Kína határozott rosszallását a törvényjavaslattal szemben, amely szerinte a „hidegháborús és a zéró-összegű játék mentalitásában gyökerezik, és ellentétes a kínai és amerikai emberek közös törekvésével, hogy erősítsék a cseréket és az együttműködést”.

A kínai Global Times oldalán olvashatunk bővebben a kínaiak véleményéről, mely szerint

ami szakértők szerint is nagyon nehezen megvalósítható álom, figyelembe véve az olyan problémákat, mint a világ legnagyobb gazdaságának növekvő adóssága és ipari kiüresedése.

Szerintük Amerika a törvényjavaslattal próbálhatja az országok és régiók ellátási láncait elválasztani Kínától, egyesek szimbolikus gesztusokat is tehetnek az Egyesült Államok utasításainak követésére, de nem fogják meglépni a valódi lépéseket, például gyárak felállítását az Egyesült Államokban, mert az ellentétes a kézzelfogható hasznukkal.

A Global Times úgy véli, hogy az amerikai tisztviselők számos kifejezést használtak a törvényjavaslat indoklására, mint például a gazdasági biztonság, a nemzetbiztonság vagy „Amerika jövője”, amivel nem tudták elrejteni Kína fejlődésének megfékezésére irányuló valódi szándékukat.

A Bloomberg beszámolója szerint, a törvény megtiltja a kedvezményezett vállalatok számára, hogy 10 évig bővítsék félvezetőgyártásukat Kínában, amennyiben támogatást nyertek egy amerikai üzem építésére.

A megszólaltatott kínai szakértő szerint az Egyesült Államok arra használja fel a törvényjavaslatot, hogy a globális chip-ellátási és ipari láncok szempontjából kulcsfontosságú  országokban a vállalatok az Egyesült Államok szabályai szerint játszanak, és visszaszorítsák a chipipart a feltörekvő piacokon. Végeredményben arra számítanak, hogy ez a törvény súlyosbítani fogja a globális chip-válságot. 

A kínaiak amerikai példákat idéznek

A Global Times a CNBC jelentésére hivatkozik, miszerint a chip-törvény megosztotta az amerikai chipipart, mivel egyes szereplők attól tartanak, hogy

miközben kevésbé támogat más chipgyártó cégeket, főképp olyanokat, amelyek nem maguk gyártanak.

Megemlítik, hogy még az Intel sem elégedett a törvénnyel. A Politico jelentése szerint az Intel és más chipgyártók azért lobbiznak, hogy enyhítsék a kínai működésükre vonatkozó korlátozásokat. A nagy amerikai chipcégek mindig tudták, hogy a globalizált disztribúció a legjobb megoldás számukra, mivel ez a mód évekig támogatta üzleti növekedésüket.

A kínai portál megszólaltat egy veterán technológiai elemző, aki három kérdésben summázza véleményét:

Más szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány nagy amerikai vállalat számára a támogatások megszerzése és a kínai piacról való lemondás több veszteséget jelent, mint nyereséget. Az Intel például valószínűleg nem fogja teljesen feladni a kínai piacot, amely teljes éves bevételének 20-30 százalékát adja.

Az USA szövetségesei, például Japán és Dél-Korea számára, ahol a  félvezetőipar láncai mélyen összefonódott a kínai szárazföldi piaccal, a helyzet még nehezebb. Amennyiben hallgatnak az USA-ra, akkor a vállalataik talán több tízmilliárd dollárt kapnak az USA-tól, de több százmilliárd dollárt vagy még többet veszítenek a szárazföldi piacokkal való szétválasztás miatt. És nemcsak a kínai chip-ügyfeleket veszítik el, hanem más termékekre is tapasztalhatnak tovagyűrűző hatásokat - véli a kínai portál.

Az USA javasolta a „Chip 4” félvezető szövetség  létrejöttét, és meghívást küldött Japánnak, Dél-Koreának, valamint Tajvannak. Bár Dél-Korea végül csatlakozhat a blokkhoz, Szöul dilemmáját mutatja, hogy sokáig habozott egyértelmű választ adni. A kínaiak arra számítanak, hogy mindez majd komoly ellenállásba ütközik a nagy chipgyártók részéről. A japán és dél-koreai vállalatok a törvényjavaslat értelmében szimbolikus kiigazításokat eszközölhetnek, például gyárakat építhetnek az Egyesült Államokban, de a technológia magas költségei miatt többször is elhalaszthatják majd ezek beindítását.

A Global Times szerint Amerika nem veszi figyelembe, hogy Kína jelenleg milyen fontos szerepet játszik a félvezetők gyártásában. Az USA-ban a chipek előállításának összköltsége nem túl versenyképes a globális piacon, elsősorban a magas munkaerőköltség miatt, bár erős képességekkel rendelkezhet az upstream ipari szektorokban, például a kutatás-fejlesztésben.

A portál szerint más tényezők is megterhelik az Egyesült Államokat, például a növekvő adósság, amelyek korlátozzák Washington képességeit a támogatások nyújtására, a gyártás kiüresedése, amely a munkásoktól az anyagokig mindenben hiányt okoz, valamint az a tény, hogy az Egyesült Államoknak hamarosan más elnöke lehet - mondták elemzők.

Kína felemelkedése

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok megpróbálja irányítása alá venni a világ chip-ellátását, a Global Times szerint, a kínai chipipar stabilan fejlődik, legyen szó akár a technológiákról, akár a piacokról. Szerintük Kína körülbelül három-öt éven belül áttörést fog elérni a kulcsfontosságú technológiákban.

Példaként felhozzák, hogy Dél-Korea Kínába irányuló exportja idén májusban 13,4 milliárd dollárt tett ki, míg az import 14,9 milliárd dollárt, ami először mutat hiányt a dél-koreai oldalon. Fontos tény, hogy Kína félvezetőtermék-exportja, amely az ország teljes Dél-Koreába irányuló exportjának mintegy hatodát teszi ki, 40,9 százalékkal nőtt a hónapban.

Technológiai oldalon a kínai vállalatok is gyorsan haladnak előre. Az ország chip-óriása, a Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) bejelentette, hogy áttörést ért el az első generációs FinFET technológiában, és 2019 negyedik negyedévében tömeggyártásba kezdett. A technológia második generációja a TSMC 7 és 5 nm-es gyártási folyamata szintén a kísérleti gyártás időszakában van. A SMIC nyeresége éves szinten 147,7 százalékkal nőtt jüanban számolva 2021-ben – derül ki a vállalat éves jelentéséből.

Kína sürgető igénye a chipipari függetlenség iránt sokat erősödött az elmúlt években. Ez az ipari, a kutatási és az egyetemi oldal megerősödését eredményezte az iparban. A technológiák terén Kína is ugrásszerűen halad előre,

Mindebben a Kínával szembeni amerikai chipblokád viszont nagyban elősegítheti az ország chipiparának fejlődését - zárja sorait a Global Times.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. augusztus 13. 03:28
Nem gondolnám, hogy egyből chip nagyhatalommá kellene válni. Egy kis lépés az űrkutatás chip igénye kielégítése, majd hadiipari fejlesztésé, később valamelyik autó összeszerelőé, majd .......
Namond
2022. augusztus 13. 03:23
A kormány miért nem chip gyártókat hoz az országba? Miért olyat szerelünk össze amibe chip kell?
Royce2.0
2022. augusztus 08. 14:20
Volt egyszer egy chip-gyár Újpesten. Aztán biztosítási csaló elvtársak felgyújtották, az esetleges tanúk meg cirka 10 év alatt elhunytak.
Reszelő Aladár
2022. augusztus 07. 16:15
Az a jó bennük, hogy először úgy alakítják a világkereskedelem szabályait és eszközeit, hogy nekik jó legyen. Ha pedig még így sem nyernek, akkor bemondják, hogy csalni fognak. Igen, nagyjából akkora a jólét, hogy a legtöbb tevékenység helyben már nem termel akkora hozzáadott értéket, hogy az ottani lakosságot eltartsa. így amijük van, az szükségképpen részben máshol termelődik és onnan viszik haza. Amúgy igen, egy piac hazájában egy jelenleg potenciálisan brutálisan nyereséges iparágat is államilag kell dotálni, hogy a saját kitettségük érdemben csökkenhessen. Pedig még mennyire utálták Trumpot, amikor szívózni kezdett Kínával. Nos azóta annyi történt, hogy Trumpot még mindig gyűlölik, de ugyanaz csinálják mint ő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!