Hőhullám sújtotta az amerikai gazdaságokat is, megterhelve a terményeket és az állatállományt

2022. július 31. 13:47

Az időjárási problémák nyugtalanítják az amerikai termelőket egy olyan évben, amikor egy jó termés segíthetné a globális élelmezési gondokat. Az intenzív hőség és a szárazság megterheli az amerikai mezőgazdaságot, veszélyeztetve a kukoricát, a szójababot és más terményeket, valamint a szarvasmarha-állományt.

2022. július 31. 13:47
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A perzselő hőmérséklet miatt az elmúlt héten az Egyesült Államok egyes részein, különösen délen és nyugaton, hőségriasztások léptek érvénybe. Elemzők szerint a termesztési szezon egy fontos időszakában csapott le a forró időjárás, és éppen akkor, amikor a globális élelmiszerellátással kapcsolatos aggodalmak közepette egyes nyersanyagárak enyhülni kezdtek.

A hőség tovább súlyosbítja Kansas, Oklahoma, Texas és más államok egyes részein már hosszabb ideje fennálló aszályos állapotokat. Ez már az állatállományt is veszélyezteti, a legelőket felperzseli, így a farmereknek többet kell költeniük a szarvasmarhák kiegészítő takarmányozására, vagy le kell selejtezniük az állatokat.

Iowában, ahol több kukoricát termelnek, mint bármely más amerikai államban, az előrejelzések szerint a hőmérséklet az állam nyugati részén eléri a 38 Celsius fokot. A nagyobb állattenyésztő államokban, köztük Texasban és Oklahomában a hétvégén 40 fokot is vártak. A régió egyes helyein hosszabb időn át uralkodott a rendkívül meleg és száraz időjárás.

A The Wall Street Journal bemutat egy harmadik generációs szarvasmarha-termelőt Oklahomából, aki elmondta, hogy a hónap eleje óta minden nap 38 Celsius fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt a múlt héten volt nap, hogy meghaladta a 45 fokot is. A hőség a kevés esővel együtt megpörkölte a legelőit, a szarvasmarháinak termesztett füvet és takarmányt.

A közelmúltban tapasztalt magas hőmérséklet különösen nehézséget jelent az aszályos körülményekkel küzdő államok, például Oklahoma számára. A térségben a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a farmerek már eddig is többet fizettek a takarmányra, a műtrágyára, az üzemanyagra és egyéb kiadásokra, és gyorsabb ütemben adják el borjaikat. A megszólított farmer elmondta, hogy a takarmányköltségei (köszönhetően például a műtrágya árának) tonnánként nagyjából 100 dollárral emelkedtek az egy évvel ezelőttihez képest. Így nemrég vágóhídra vitte 80 tehenét, mert túl drágává vált a takarmányozásuk. Elmondása szerint a szárazság idején a farmerek gyakran selejtezik a kevésbé produktív teheneket, amelyek takarmányozása többe kerülhet.

A statisztika szerint a szarvasmarha felvásárlói ára az egy évvel ezelőttihez képest nagyjából 15 százalékkal emelkedett, de a termelők még mindig küzdenek a nullszaldóért. Egy banki jelentés szerint a szarvasmarhák takarmányozására széles körben használt széna ára áprilisban 56 százalékkal volt magasabb, mint 2021-ben.

A magas hőmérséklet egészségügyi kockázatot is jelent a haszonállatok számára. Kansasban júniusban több ezer szarvasmarha pusztult el a túlzott hőség következtében. A baromfiágazatban a délkeleti államokban a magas hőmérséklet miatti áramszünetek és áramkimaradások aggasztják a tenyésztőket, akiknek folyamatosan szellőztetniük és hűteniük kell az istállóikat.

Próbálkoznak azzal is, hogy a szárazság sújtotta államokból elszállítsák szarvasmarhákat, így most nyertesek azon államok farmerei, ahol nem ennyire kegyetlen az időjárás. Mindenesetre, ha a nagy hőség az ország egyes területein tartósan fennmarad, akkor kisebb lesz a kukoricatermés, ami az állattenyésztők számára még magasabb takarmányköltségeket eredményezhet. Az érintett területek farmerei a forró és száraz időjárás miatt arra számítanak, hogy idén a kukorica termésének csak nagyjából harmadát-felét fogja betakarítani. Csak remélni tudják, hogy megmenthetik a szójatermést, de ha a forró időjárás augusztusban is kitart, az is veszélybe kerülhet.

A csapadékos tavasz miatt sok középnyugati gazdaságban későn kezdték el a kukorica és más növények vetését. Egyes területeken viszont most túl száraz az idő. Az amerikai szárazságfigyelő szerint a kukoricaterületek közel 30 százaléka és a szójaterületek 26 százaléka szárazsággal sújtott területeken található.

Ebben az időszakban zajlik a kukorica beporzódása, ilyenkor a legnagyobb a növények vízigénye. A beporzási időszakban a komoly szárazság és a hőstressz naponta körülbelül 9 százalékos terméskiesést okozhat. A beporzási szakaszban lévő kukoricánál akkor következik be terméskiesés, amikor a hőmérséklet több napon keresztül meghaladja a 32 Celsius fokot, és az éjszaka folyamán sem enyhül.

Egyes elemzők és kereskedők szerint viszont a termés továbbra is jó állapotban van. A kukorica határidős jegyzései a chicagói tőzsdén az elmúlt héten közel 7 százalékkal csökkentek. A nagy mezőgazdasági államok, köztük Illinois, Indiana és Iowa egyes részei a közelmúltban esőt kaptak, és az USDA július 18-i termésjelentése stabil kukoricatermesztési feltételeket mutatott. Az előrejelzések szerint a héten a Középnyugat egyes részein esőzések várhatóak, ami enyhítheti a terméskilátásokat, mondták az elemzők.

A mezőgazdasági nyersanyagok, köztük a kukorica és a búza árai az elmúlt hetekben zuhantak, a február végi ukrajnai orosz invázió miatt kialakult csúcsról. Élelmiszeripari és mezőgazdasági tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a globális gabonakészletek továbbra is veszélyben vannak, különösen mivel a rossz időjárás bizonytalanságot okoz a fontos termesztési régiókban.

Egy bőséges termés segítene enyhíteni a globális élelmiszerellátással kapcsolatos aggodalmakat, de az Egyesült Államokban ebben a hónapban valószínűleg több terméskárosító hőséggel kell szembenézni. Mindenesetre jelenleg sok szem figyeli az észak-amerikai termelést, ahogy az európait is.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trombitás Keresztély
2022. augusztus 10. 03:36
Mielőtt elkezdenétek kárörvendeni: a magyart is sújtja.
Spiltyu
2022. augusztus 02. 12:39
Vakcinák mellett GMO vetőmagokkal seftel a rohadék geci... azzal is nyírni akarja az embereket
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. augusztus 01. 18:28
És ki nem szarja le őket. Nyomtatnak 100 vagon dollárt vagy beírnak a számítógépbe 100 milliárd nullát a 9 es mögé és vesznek Új-Zélandtól. Ők baszták el a légkört, szenvedjenek, ha meg nem bírják, jöjjenek az antidemokratikus Magyarországra, van eladó házam csodálatos környezetben saját fúrott kúttal tiszta és bő vízzel, locsolási lehetőséggel, termékeny földdel, migráns mentesen a piaci ár 100 szorosáért. Szia Uram! Érdekel?
fatman
2022. augusztus 01. 15:51
Ez sem lesz a demokraták javára a félidős választásokon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!