Még mindig jelentkezhetnek azok a magyar cégek, amelyek segítenének az élelmiszeripari önellátásunk megalapozásában

2022. március 21. 23:11

Az élelmiszeriparra az elmúlt hónapokban kiemelt figyelem hárult, hiszen először a robbanásszerű élelmiszerár-emelkedés, majd az azt követő élelmiszerárSTOP szolgáltatott témát a sajtónak. Azóta viszont a szomszédunkban zajló háborús konfliktus kipattanása többek között az élelmiszeriparra és a magyar importfüggőségre is ráirányította a figyelmet egyes területeken. Valószínűsíthetően mindezek is szerepet játszottak abban, hogy elinduljon az Élelmiszeripari technológiai Beszállító-fejlesztési Program.

2022. március 21. 23:11
null

Mihálovics Zoltán politológus a Makronómnak.

Kvantumugrás az önellátás felé

A projekt azzal a céllal indult, hogy támogassák a hazai élelmiszeripar-alapanyag termelést és az élelmiszeripari feldolgozásra irányuló gép- és eszközgyártás fejlesztését. A projekt keretében az élelmiszeripar ágazatán belül a technológiai beszállítók kaphatnak támogatást. Ezzel csökkenne Magyarország importfüggősége, amellyel párhuzamosan növekedhetnének a hazai kapacitások.

A program azokat a kategóriákat részesíti előnyben, amelyekből hazai szinten nincs biztosítva az önellátás vagy abszolút nincsenek itthoni gyártók, de az elkövetkező időszakban bővülő keresletre lehet számítani.

A program célja továbbá, hogy a hazai élelmiszer-alapanyag termelés és élelmiszer-feldolgozást célzó technológiák beszállítóinak ösztönzése arra irányulóan, hogy olyan folyamatokat alkalmazzanak, amelyek magasabb hozzáadott értéket jelentenek és új termékeket, illetve szolgáltatásokat állítanak elő.

Az iparágon belül a program ösztönzi továbbá a beszállítókat, hogy az ipar 4.0 technológiákkal, szervezetfejlesztéssel, kutatás-fejlesztéssel, képzéssel, illetve innovációkkal növeljék a termelékenységüket és a hatékonyságukat.

A program támogatási kerete 8 milliárd forint. A program egésze így a hazai élelmiszeripar fejlesztésében kulcsszerepet vállal.

Még mindig jelentkezhetnek a hazai élelmiszeripar felokosítói

A támogatási kérelmeket azok a vállalkozások nyújthatják be, amelyek kizárólag vállalkozóként működnek. Ezeknek a vállalkozásoknak rendelkezniük kell egy lezárt teljes üzleti évvel és mikro-, kis-, közép- vagy nagyvállalkozás minőségben kell működniük.

További kritérium, hogy ezeknek a vállalkozásoknak az éves statisztikai állományi létszámának minimum 1 főnek kell lennie a legutolsó teljesen lezárt üzleti év alapján. Végül pedig a támogatási kérelmet benyújtó vállalkozásoknak legalább nettó 40 millió forintos árbevétellel kell rendelkezniük a legutolsó teljesen lezárt üzleti év szerint.

A programra a pályázatok idén március 11. és március 31. között nyújthatók be, amit György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára is hangsúlyozott Facebook oldalán.

„Azért, hogy a #magyaroknak a jövőben is jusson egészséges és megfizethető élelmiszer az asztalára, 8 milliárd forint értékben hirdettünk pályázatot az agrárium hátterét adó hazai vállalkozások fejlesztésére. Így lesz az előttünk álló évtized magyar, high-tech és zöld” – szögezte le György László.

„A pályázatok 2022. március 11. - 2022. március 31. között nyújthatók be itt: https://sso.fair.gov.hu/eif– folytatta az államtitkár.

„A pályázat további részleteiről a Valin (http://www.vali.hu/) tájékozódhatnak a vállalkozások” – zárta végül György.

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pepita
2022. március 24. 23:33
Egyet kihagytál : a földhöz értő és reálisan gondolkodó paraszt ember , család .
Akitlosz
2022. március 24. 23:30
Az élelmiszeripari önellátáshoz az alábbiakra lenne szükség: - EU mentesség - határellenőrzés - vám - magyar kézben lévő magyarországi élelmiszeripar Egyik sincsen. Így utópia.
harpec
2022. március 24. 23:30
Mi termelnénk magunknak, de víz nincs, mert valóban nem tudjuk megfizetni a kútfúrást. Szerintem az emberek nem igazán értik, mekkora probléma ez.
Vidėken újrakezdő
2022. március 24. 23:30
Sokat segítene a háztáji gazdaságok újjáéledésében, ha nem 1,5 millió lenne egy hagyományos kút fúrása. Az olcsóbb motoros kút csak akkor működik, ha van áram. Ehelyett évek óta csak a riogatás megy a kutakkal kapcsolatban. Egyébként úgy tapasztaltam, hogy a lakosság egyre nyitottabb az önellátás irányában, pl 5 éve csak 2 helyen tartottak állatot (baromfit) az utcánkban, ma már több, mint 10 helyen. Kecskét és birkát is nevelnek három portán, illetve veteményeznek, gyümölcsfákat ültetnek sokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!