A szlovákok és németek is Amerikát hibáztatják az orosz-ukrán konfliktusért

2022. február 11. 11:50

Szlovákiában is felmérték, mit is gondolnak az emberek az orosz-ukrán konfliktusról, kit tartanak felelősnek a helyzet eszkalálódásáért. De nem csak a szlovákokat, szinte egyidőben a németeket is megkérdezték. Meglepő eredmények születtek.

2022. február 11. 11:50
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Dacára a kormány álláspontjának, az egyoldalú sajtó nyomásának,

Szlovákiában, a több mint ezer megkérdezett 44,1 százaléka az USA-t és a NATO-t teszi felelőssé az ukrán-orosz konfliktus kiéleződéséért,

 csupán 34,7 százalékuk nevezte meg Oroszországot, illetve 21,2 százalékuk nem tudott válaszolni a kérdésre.

Az eredmény nem meglepő, hiszen a szlovákoknál a 19. századtól máig jelen van bizonyos pánszláv együtttartozás tudata, szimpátia az nagy orosz testvér irányában. Ezért szinte minden párt szavazótáborából érkeztek oroszbarát válaszok. Persze az Amerikát elítélő válaszok inkább a nacionalista pártokkal, illetve az ellenzékkel szimpatizálók közül érkeztek.

Bezzeg a németek!

Németországban is ezer embert kérdezett meg a Forsa közvélemény-kutató intézet.

A német állampolgárok többsége, 49 százaléka jelenleg azon a véleményen van, hogy a kelet-nyugati konfliktus súlyosbodása Oroszországnak köszönhető.

Csupán 21 százalékuk hibáztatja az USA-t, és csak 7 százalékuk az EU-t. 2018-ban ez másképp volt: akkor 50 százalékuk okolta az Egyesült Államokat a konfliktus eszkalálódásáért, és csak 25 százalékuk Oroszországot.

Az viszont már érdekes, hogy komoly eltérés van a keleti és nyugati németek között.  Mind keleten, mind nyugaton egy 7-8 százalékos kisebbség az EU-t tartja felelősnek. Nyugaton 52 százalékuk szerint Oroszország a felelős, és csak 17 százalékuk látja az Egyesült Államokat a problémának.

Ezzel szemben

a keletnémetek 43 százaléka továbbra is az USA-t látja elsősorban felelősnek a konfliktus eszkalációjáért, és csak 32 százaléka Oroszországot.

Ez az eredmény szinte teljesen azonos a szlovákok véleményével. A szlovákok viselkedésére még csak-csak megtaláljuk a választ, de a keletnémetekére már képzettebb néplélek-turkász szaktudása szükségeltetik, hogy az eredményben vajon Honecker csókja köszönt vissza, vagy csak a német egyesítés fájdalma tükröződik.  

A német felmérés azért bővebb volt, például azt is megtudták, hogy az 53 százalékos országos többség - kelet-nyugati különbség nélkül - nagyon fél egy háború kitörésétől. A németek csupán 20 százaléka fél közvetlenül Oroszországtól. Keleten csak 12 százalék, nyugaton 21 százalék.

A többségük (53 százalék) viszonylag megérti Oroszország érzékenységét,

és szorgalmazzák, hogy a Nyugatnak mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy a Föld legnagyobb országa Európa részének érezze magát. Keleten 69 százalék, nyugaton pedig 51 százalék vélekedik így. 2018-ban országosan még több mint 63 százalék volt azon a véleményen, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Oroszország Európa része legyen.

A nyugat- és keletnémetek egyöntetűen mondják, hogy fontos a jó kapcsolatok Oroszországgal. Két éve a németek 94 százaléka volt ezen a véleményen, jelenleg 90 százalék.

A németek azonban átérzik a feszült helyzetet, csupán 15 százalékuk mondja azt, hogy a kapcsolatok jók. Nyugaton és Keleten egyaránt, a nagy többség, 81 százalék, kevésbé jónak vagy kevésbé rossznak ítéli meg a két ország jelenlegi viszonyait. A baloldali szavazók itt kitűnnek, 39 százalékuk továbbra is jónak tartja a viszonyokat.

Rákérdeztek a külpolitikára is. Itt,

a németek nagy többsége támogatja, hogy az európai államok saját, az orosz érdekeket is figyelembe vevő külpolitikát folytassák.

Ezt 85 százalék mondta országosan. Nyugaton 84, keleten pedig 94 százalék. Mindössze 10 százalék (keleten: 2, nyugaton: 11 százalék) támogatja a lehető legszorosabb nyugati és amerikai kapcsolatokat, valamint az Oroszországtól való egyértelmű távolságtartást.

Többségük, 51 százalékuk úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak kellene elsősorban közvetítenie az orosz-ukrán konfliktusban. Csak a 4 százalékos kisebbség mondja azt, hogy az Egyesült Államoknak és Oroszországnak egyedül kell ezt elrendeznie. 17 százalékuk támogatja a NATO közvetítését, 20 százalékuk pedig az Oroszország és az egyes EU-tagállamok, például Németország vagy Franciaország közötti tárgyalásokat.

A németek több mint kétharmada érzi úgy, hogy kancellárjuk, Olaf Scholz (SPD) nem tesz eleget az orosz-ukrán konfliktusban.

A CDU és a CSU szavazói különösen bírálják, 88 százalékuk szerint Scholz passzív, őket követik az FDP (76%) és az AfD (73%) szavazói.

A részben Oroszországnak tulajdonítható gázár-robbanás ellenére

a német állampolgárok 50 százaléka megbízható földgázszállítónak tartja Oroszországot.

Keleten 75 százalék, nyugaton 47 százalék. A 47 százalékuk elfogadja az Északi Áramlat 2 balti-tengeri földgázvezetéket Oroszország és Németország között, 45 százalékuk ellenzi, 8 százalékuk nem válaszolt. Itt is nagyobb az igenek aránya keleten, 68 százalék, míg nyugaton csak 44 százalék.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lmcwelt
2022. február 24. 11:39
Szerintem minden normálisan gondolkodó ember látja azt hogy az USA szítja a tüzet a mi kárunkra!
dglaj
2022. február 20. 01:35
Az amerikai fegyverlobbinak ez a háború óriási biznisz lenne!!!!!!!!!! Az európai nemzetek meg mehetnek, ahova akarnak (ahova engedik)....
Rizsa
2022. február 20. 01:35
Úgy látom nem vagyok egyedül . A riogatás jó az amerikai üzletnek.
lendvaiildiko
2022. február 20. 01:35
Tévednek, az egészet Orbán Viktor és a fidesz boszorkány konyháján főzték ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!