Kereskedőházakkal részesülne Azerbajdzsán a bővülő közép-európai fogyasztásból

2019. július 22. 12:10

Azerbajdzsán újabb külföldi piacokra kíván betörni, termékeit a közép-kelet-európai országokba szeretné szállítani. Lengyelországgal már erős a gazdasági kapcsolat, de az ország terve az, hogy a régió többi országával is hasonló együttműködést érjen el.

2019. július 22. 12:10
null

A „Made in Azerbaijan” címkével megjelölt termékeit szeretné Közép-Európába szállítani Azerbajdzsán.

Nemat Nagdaliyev, az ország kereskedelmi képviselője szerint a közeljövőben Azerbajdzsán bővíteni fogja Közép-Európában a kereskedőházi hálózatát. Németországban, Csehországban és Magyarországon is terveznek kereskedőházakat nyitni – mondta el Nagdaliyev.

Nagdaliyev hangsúlyozta, hogy a Gazdasági Minisztérium kezdeményezésével létrejött Azerbajdzsáni Kereskedőház a „Made in Azerbaijan” „márka” termékeit vezeti be a lengyel piacra, támogatva az azerbajdzsáni áruk Lengyelországba irányuló exportjának előmozdítását és bővítését. Azt is elárulta, hogy a lengyel kereskedőházban 30 különböző azerbajdzsáni cég által gyártott termék kapható, kezdve az alkoholos italoktól a szárított gyümölcsökig, a teáktól a lekvárokig.

„Jelenleg mintegy 20 lengyel vállalat működik az azerbajdzsáni szolgáltatások, ipar és kereskedelem bővítésén” – mondta Nagdaliyev. Azt is elárulta, hogy az összes Lengyelországba exportált azerbajdzsáni termék közül a mogyoróból készült termékek és a gránátalmából készített gyümölcslé iránt alakult ki a legnagyobb kereslet.

A kereskedelmi képviselő arról is beszámolt, hogy a lengyel piac felmérése után a textilkereskedelmet nagyon jövedelmező üzletnek találták, éppen ezért textilt is exportálnának Lengyelországba, de ennek lehetőségét még tárgyalja a két fél. „A jövőben az azerbajdzsáni textiltermékek exportját nemcsak Lengyelországba, hanem Közép-Európa többi országába is tervezzük”  – tette hozzá Nagdaliyev.

Az Azerbajdzsáni Kereskedőház 2018 óta működik Varsóban és az azerbajdzsáni termékek exportjának előmozdításán dolgozik. Azerbajdzsán és Lengyelország a közelmúltban fontos dokumentumokat írt alá a Bakuban tartott Azerbajdzsán-Lengyel Üzleti Fórumon a két ország együttműködésről.

2018-ban a két ország közötti kereskedelmi forgalom 34 százalékkal nőtt a 2017-es állapothoz képest.

A kereskedelmi forgalom összértéke elérte a 104 millió dollárt.

Lengyelország eddig több mint 20 millió dollárt fektetett be Azerbajdzsánba, míg Azerbajdzsánnak a lengyel gazdaságba irányuló befektetései csa 6,5 millió dollárra rúgtak.

Ezenkívül Azerbajdzsánnak és Lengyelországnak is jelentős tervei vannak az együttműködés kibővítésére a mezőgazdasági, ipari, telekommunikációs, idegenforgalmi és energiaágazatokban egyaránt.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2019. július 23. 07:36
Baltát lehet majd venni?
thomsen
2019. július 22. 22:53
Mit lehet az azeriektől venni? Földgázt PB gázpalackban? Baltás bérgyilkost? Esetleg Korán-importra szorulunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!