Európai vaj, amely sokszorosan lekörözi az amerikait – nem véletlenül egyre nagyobb kedvenc
Érdekes megállapítást tettek a szakemberek a két vaj összehasonlítását követően. Nem véletlen az európai vaj fokozódó népszerűsége.
Előző írásomban az alternatív tejek térnyeréséről olvashattak, most következzenek a legelterjedtebb fajták és néhány tipp arról, mire érdemes figyelni a használatuk során.
Előző írásomban az alternatív tejek, a növényi italok térnyeréséről, valamint a főbb ismertetőjegyeikről olvashattak, most pedig következzenek a legelterjedtebb fajták és néhány tipp arról, mire érdemes figyelni a használatuk során.
A borsóból készült ital krémes állagú és tejesebb ízű, mint sok más alternatív tej. A zabhoz hasonlóan a borsótej is gyakran tartalmazhat ízjavító adalékanyagokat, például cukrokat vagy sűrítőszereket. Egy elemzés szerint fehérjetartalmát tekintve kiemelkedik az összes ital közül. Egyelőre nehéz megtalálni a kereskedelmi forgalomban.
Viszonylag új szereplő az alternatív tejek piacán. A burgonya gazdag rostokban, fehérjékben, szénhidrátokban és zsírokban. A belőle készült ital lágy állaga és enyhe íze miatt gyakran tartalmaz ízfokozó adalékokat, ezért érdemes figyelmesen elolvasni a címkéjét.
Szintén újdonságnak számít a diótej, de egyre népszerűbb a fogyasztók körében. A diónak – mivel kevesebb vízre van szüksége a növekedéséhez, mint a mandulának – kisebb a környezeti terhelése. Jellegzetes íze miatt ideális kávéban vagy desszertekben tejpótlóként.
A mogyorótej igen sűrű állagú, ezért ivásra kevésbé, inkább krémek és desszertek készítésére alkalmas. Gazdag a szervezet számára hasznos természetes antioxidánsokban.
A piacon még nem terjedt el, valószínűleg a kifejezetten édes, mogyorós íze miatt. A kender sokoldalú, a belőle készült ital kiváló alternatívája a tejtermékeknek. A kendertejnek magas a fehérje-, a vitamin- (például A- és E-vitamin-), a kalcium-, az ómega-3 és az ómega-6-tartalma.
Ómega-3 és ómega-6 zsírsavak, ásványi sók (kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas, réz), B9- (folsav), B3- (niacin) és E-vitamin forrása. Tartalmaz továbbá rostot, lipideket, szénhidrátokat és fehérjéket.
Jellegzetes ízével
a kókuszital az ázsiai konyha nélkülözhetetlen összetevője, kiváló alapanyag főzéshez.
Ha mellette döntünk, érdemes ellenőrizni a csomagoláson található összetevőket, mivel ezt is gyakran édesítik.
Ügyeljünk a mandula százalékos arányára, ezekben az italokban ugyanis gyakran alacsony. Fontos észben tartani azt is, hogy a mandulatejet nem fogyaszthatják azok, akik allergiások a diófélékre. Összességében a mandulaital jó tejalternatíva akár önmagában, akár összetevőként. Elég édes ízű, A-vitamin, D-vitamin, fehérjék, ómega-6, cink, kalcium, vas, magnézium és kálium forrása.
A mogyorótejnek karakteres íze van, így leginkább sütéshez, cukrászati termékek készítéséhez vagy kávéhoz alkalmas. Jó fehérjeforrás, valamint B- és E-vitaminban gazdag. Az ital sem koleszterint, sem zsírt nem tartalmaz, de gyakran édesítik, ezért ennél sem árt résen lenni a vásárláskor.
A rizstej lágy textúrájú, a legkönnyedebb italok közé tartozik, és az egyik legédesebb ízű – magas cukortartalma miatt mértékkel kell fogyasztani. A jelentős szénhidráttartalom a cukorbetegeknek gondot okozhat, és nem javasolt azoknak sem, akik a glikémiás terhelés alapján diétáznak.
A szójababból készült növényi alapú tejalternatíva már az 1980-as években népszerűvé vált. Sokoldalú tejpótlóról van szó, számos receptben használható, viszonylag semleges ízű, fehérje- és kalciumforrás, koleszterinmentes és alacsony telítettzsír-tartalmú. Gyakran kalcium és B-, D-, A-, E-, K-vitamin hozzáadásával értékesítik. Az utóbbi években aggályok merültek fel a szójatermékek egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, főleg a génmódosított növények kerültek célkeresztbe.
Finom ízű, melegen és hidegen egyaránt fogyasztható reggelire vagy egyéb italként. A konyhában édes és sós receptekben is használható, például krémek és besamel készítéséhez.
A baristák által kedvelt zabtej rostban gazdag. Jellemzően gluténmentes, de mivel zabból készül, gyakran fennáll a keresztszennyeződés veszélye. Alacsony kalóriatartalmú termék, édes és finom íze miatt különösen desszertek vagy kávé ízesítésére használják.
*
Remélem, érdekesen tudtam bemutatni az olvasóknak az alternatív tejek világát, és sikerült jobban megismertetni a lehetőségeket. A következő írásomban a karácsonyi szokásokról és ételekről írok, apró kitekintéssel az olasz szokásokra.
Nyitókép: Shutterstock