Földimogyoró
A mogyorótej igen sűrű állagú, ezért ivásra kevésbé, inkább krémek és desszertek készítésére alkalmas. Gazdag a szervezet számára hasznos természetes antioxidánsokban.
Kender
A piacon még nem terjedt el, valószínűleg a kifejezetten édes, mogyorós íze miatt. A kender sokoldalú, a belőle készült ital kiváló alternatívája a tejtermékeknek. A kendertejnek magas a fehérje-, a vitamin- (például A- és E-vitamin-), a kalcium-, az ómega-3 és az ómega-6-tartalma.
Kesudió
Ómega-3 és ómega-6 zsírsavak, ásványi sók (kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas, réz), B9- (folsav), B3- (niacin) és E-vitamin forrása. Tartalmaz továbbá rostot, lipideket, szénhidrátokat és fehérjéket.
Kókuszdió
Jellegzetes ízével
a kókuszital az ázsiai konyha nélkülözhetetlen összetevője, kiváló alapanyag főzéshez.
Ha mellette döntünk, érdemes ellenőrizni a csomagoláson található összetevőket, mivel ezt is gyakran édesítik.
Mandula
Ügyeljünk a mandula százalékos arányára, ezekben az italokban ugyanis gyakran alacsony. Fontos észben tartani azt is, hogy a mandulatejet nem fogyaszthatják azok, akik allergiások a diófélékre. Összességében a mandulaital jó tejalternatíva akár önmagában, akár összetevőként. Elég édes ízű, A-vitamin, D-vitamin, fehérjék, ómega-6, cink, kalcium, vas, magnézium és kálium forrása.
Mogyoró
A mogyorótejnek karakteres íze van, így leginkább sütéshez, cukrászati termékek készítéséhez vagy kávéhoz alkalmas. Jó fehérjeforrás, valamint B- és E-vitaminban gazdag. Az ital sem koleszterint, sem zsírt nem tartalmaz, de gyakran édesítik, ezért ennél sem árt résen lenni a vásárláskor.
Rizs
A rizstej lágy textúrájú, a legkönnyedebb italok közé tartozik, és az egyik legédesebb ízű – magas cukortartalma miatt mértékkel kell fogyasztani. A jelentős szénhidráttartalom a cukorbetegeknek gondot okozhat, és nem javasolt azoknak sem, akik a glikémiás terhelés alapján diétáznak.
Szója
A szójababból készült növényi alapú tejalternatíva már az 1980-as években népszerűvé vált. Sokoldalú tejpótlóról van szó, számos receptben használható, viszonylag semleges ízű, fehérje- és kalciumforrás, koleszterinmentes és alacsony telítettzsír-tartalmú. Gyakran kalcium és B-, D-, A-, E-, K-vitamin hozzáadásával értékesítik. Az utóbbi években aggályok merültek fel a szójatermékek egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, főleg a génmódosított növények kerültek célkeresztbe.
Tönköly
Finom ízű, melegen és hidegen egyaránt fogyasztható reggelire vagy egyéb italként. A konyhában édes és sós receptekben is használható, például krémek és besamel készítéséhez.
Zab
A baristák által kedvelt zabtej rostban gazdag. Jellemzően gluténmentes, de mivel zabból készül, gyakran fennáll a keresztszennyeződés veszélye. Alacsony kalóriatartalmú termék, édes és finom íze miatt különösen desszertek vagy kávé ízesítésére használják.
*
Remélem, érdekesen tudtam bemutatni az olvasóknak az alternatív tejek világát, és sikerült jobban megismertetni a lehetőségeket. A következő írásomban a karácsonyi szokásokról és ételekről írok, apró kitekintéssel az olasz szokásokra.
Nyitókép: Shutterstock