A mogyorótejnek karakteres íze van, így leginkább sütéshez, cukrászati termékek készítéséhez vagy kávéhoz alkalmas. Jó fehérjeforrás, valamint B- és E-vitaminban gazdag. Az ital sem koleszterint, sem zsírt nem tartalmaz, de gyakran édesítik, ezért ennél sem árt résen lenni a vásárláskor.
Rizs
A rizstej lágy textúrájú, a legkönnyedebb italok közé tartozik, és az egyik legédesebb ízű – magas cukortartalma miatt mértékkel kell fogyasztani. A jelentős szénhidráttartalom a cukorbetegeknek gondot okozhat, és nem javasolt azoknak sem, akik a glikémiás terhelés alapján diétáznak.
Szója
A szójababból készült növényi alapú tejalternatíva már az 1980-as években népszerűvé vált. Sokoldalú tejpótlóról van szó, számos receptben használható, viszonylag semleges ízű, fehérje- és kalciumforrás, koleszterinmentes és alacsony telítettzsír-tartalmú. Gyakran kalcium és B-, D-, A-, E-, K-vitamin hozzáadásával értékesítik. Az utóbbi években aggályok merültek fel a szójatermékek egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, főleg a génmódosított növények kerültek célkeresztbe.