A borsótól a zabig – hasznos tudnivalók az alternatív tejekről

2024. december 08. 22:30

Előző írásomban az alternatív tejek térnyeréséről olvashattak, most következzenek a legelterjedtebb fajták és néhány tipp arról, mire érdemes figyelni a használatuk során.

2024. december 08. 22:30
Tom,Kha,Gai,Soup,With,Chicken,,Cherry,Tomato,,Coconut,Milk,
Annoni Gianni
Annoni Gianni

Előző írásomban az alternatív tejek, a növényi italok térnyeréséről, valamint a főbb ismertetőjegyeikről olvashattak, most pedig következzenek a legelterjedtebb fajták és néhány tipp arról, mire érdemes figyelni a használatuk során.

Borsó

A borsóból készült ital krémes állagú és tejesebb ízű, mint sok más alternatív tej. A zabhoz hasonlóan a borsótej is gyakran tartalmazhat ízjavító adalékanyagokat, például cukrokat vagy sűrítőszereket. Egy elemzés szerint fehérjetartalmát tekintve kiemelkedik az összes ital közül. Egyelőre nehéz megtalálni a kereskedelmi forgalomban.

Burgonya

Viszonylag új szereplő az alternatív tejek piacán. A burgonya gazdag rostokban, fehérjékben, szénhidrátokban és zsírokban. A belőle készült ital lágy állaga és enyhe íze miatt gyakran tartalmaz ízfokozó adalékokat, ezért érdemes figyelmesen elolvasni a címkéjét.

Dió

Szintén újdonságnak számít a diótej, de egyre népszerűbb a fogyasztók körében. A diónak – mivel kevesebb vízre van szüksége a növekedéséhez, mint a mandulának – kisebb a környezeti terhelése. Jellegzetes íze miatt ideális kávéban vagy desszertekben tejpótlóként.

Földimogyoró

A mogyorótej igen sűrű állagú, ezért ivásra kevésbé, inkább krémek és desszertek készítésére alkalmas. Gazdag a szervezet számára hasznos természetes antioxidánsokban.

Kender

A piacon még nem terjedt el, valószínűleg a ki­fejezetten édes, mogyorós íze miatt. A kender sokoldalú, a belőle készült ital kiváló alternatívája a tejtermékeknek. A kendertejnek magas a fehérje-, a vitamin- (például A- és E-vitamin-), a kalcium-, az ómega-3 és az ómega-6-tartalma.

Kesudió

Ómega-3 és ómega-6 zsírsavak, ásványi sók (kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas, réz), B9- (folsav), B3- (niacin) és E-vitamin forrása. Tartalmaz továbbá rostot, lipideket, szénhidrátokat és fehérjéket.

Kókuszdió

Jellegzetes ízével 

a kókuszital az ázsiai konyha nélkülözhetetlen összetevője, kiváló alapanyag főzéshez. 

Ha mellette döntünk, érdemes ellenőrizni a csomagoláson található összetevőket, mivel ezt is gyakran édesítik.

Mandula

Ügyeljünk a mandula százalékos arányára, ezekben az italokban ugyanis gyakran alacsony. Fontos észben tartani azt is, hogy a mandulatejet nem fogyaszthatják azok, akik allergiások a diófélékre. Összességében a mandulaital jó tejalternatíva akár önmagában, akár összetevőként. Elég édes ízű, A-vitamin, D-vitamin, fehérjék, ómega-6, cink, kalcium, vas, magnézium és kálium forrása.

Mogyoró

A mogyorótejnek karakteres íze van, így leginkább sütéshez, cukrászati termékek készítéséhez vagy kávéhoz alkalmas. Jó fehérjeforrás, valamint B- és E-vitaminban gazdag. Az ital sem koleszterint, sem zsírt nem tartalmaz, de gyakran édesítik, ezért ennél sem árt résen lenni a vásárláskor.

Rizs

A rizstej lágy textúrájú, a legkönnyedebb italok közé tartozik, és az egyik legédesebb ízű – magas cukortartalma miatt mértékkel kell fogyasztani. A jelentős szénhidráttartalom a cukorbetegeknek gondot okozhat, és nem javasolt azoknak sem, akik a glikémiás terhelés alapján diétáznak.

Szója

A szójababból készült növényi alapú tejalternatíva már az 1980-as években népszerűvé vált. Sokoldalú tejpótlóról van szó, számos receptben használható, viszonylag semleges ízű, fehérje- és kalciumforrás, koleszterinmentes és alacsony telítettzsír-tartalmú. Gyakran kalcium és B-, D-, A-, E-, K-vitamin hozzáadásával értékesítik. Az utóbbi években aggályok merültek fel a szójatermékek egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, főleg a génmódosított növények kerültek célkeresztbe.

Tönköly

Finom ízű, melegen és hidegen egyaránt fogyasztható reg­gelire vagy egyéb italként. A konyhában édes és sós receptekben is használható, például krémek és besamel készítéséhez.

Zab

A baristák által kedvelt zabtej rostban gazdag. Jellemzően gluténmentes, de mivel zabból készül, gyakran fennáll a keresztszennyeződés veszélye. Alacsony kalóriatartalmú termék, édes és finom íze miatt különösen desszertek vagy kávé ízesítésére használják.

*

Remélem, érdekesen tudtam bemutatni az olvasóknak az alternatív tejek világát, és sikerült jobban megismertetni a lehetőségeket. A következő írásomban a karácsonyi szokásokról és ételekről írok, apró kitekintéssel az olasz szokásokra.

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
canadian-deplorable
2024. december 09. 16:58
Maradok az igazi böcce tejnél.
Csubszi
2024. december 09. 11:14
Örülök, hogy ebben egyetértés van: "Egy pohár tej (tehén), tiszta fej!"
kizokkentido
2024. december 09. 08:03
Aki foglalkozott már valaha egészséges táplálkozással, pontosan tudja, hogy érdemes nagyívben elkerülni a feldolgozott élelmiszereket. Ez a növényi tej egyfajta élelmiszer pazarlás.
bunko-jobbos
2024. december 09. 07:37
Még a tejből készült terméket sem lehet annak nevezni, ha bizonyos feltételeknek nem felel meg. Akkor ez a fasz miért hívja tejnek? Ez színtiszta csalás. Találjanak ki rá valamilyen nevet, oszt marketingeljék azt. Az is hatásos: lásd margarin. Arról is elhitették, hogy aranyból van. De legalább nem hívták vajnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!