Íme, a bátor katona és zseniális mérnök, aki Görgeit is oktatta – Török Ignácra emlékezünk

2024. október 06. 06:38

A rejtélyes életű tábornok hadimérnöki teljesítménye a szabadságharc aranylapjai közé tartozik. Egy ideig méltatlanul elfelejtették, de mára film is született titokzatos életéről.

2024. október 06. 06:38
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Nyitókép: Török Ignác aradi vértanú tábornok (Wikipédia)

*

„Lelkiismeretem felment engem” (Török Ignác a hadbíróság előtt)

A mai nap az aradi vértanúk emléknapja. 175 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki nemzeti hőseinket, az aradi tizenhármat, köztük a miniszterelnököt. A tavalyi évben Damjanich János, a „hősök iskolamestere” szellemét, tetteit idéztük meg, idén a zseniális hadimérnökre és bátor vezérőrnagyra, Görgei és Klapka egykori tanárára, a méltatlanul elfeledett Török Ignácra emlékezünk, aki 

a szabadságharc egyik legkiemelkedőbb stratégája volt.

A „magyar Golgota” leendő mártírja Gödöllőn született 1795-ben, kisbirtokos magyar nemesi családban. Hadmérnöki akadémiát végzett Bécsben, 1816-tól szolgált a császári és királyi hadseregben: először a mérnökkarnál dolgozott, majd a magyar nemesi testőrségnek oktatott erődítéselméletet. Ahogy említettük, tanítványai között voltak a szabadságharc ikonikus figurái közül Görgey és Klapka is.

Ezt is ajánljuk a témában

Komáromi és más erődítések

A történészek szerint Török Ignác kitűnt hadépítészi szaktudásával, nem véletlenül nevezték ki 1848 februárjában a kulcsfontosságú károlyvárosi erődítési kerület igazgatójává, majd a szabadságharc kitörésekor 

hova máshova került volna, mint a komáromi várba, ahol a világ egyik legmodernebb erődítményét bővíthette, szervezhette.

 A katona eleve maga kérvényezte áthelyezését. Kijelentetjük tehát: vitézségén túl főként elméleti, hadmérnöki tudásával segítette a magyar szabadságküzdelem ügyét, nem is akárhogyan.

A komáromi parancsnokságot ugyan Majthényi István nyerte el, de Török Ignác először is ennek ellenére sem hagyta el Komáromot, majd jött a fordulópont: 

felettesének ellenszegülve is kész volt védelmezni az erődöt. 

A sztori röviden: 1848–49 fordulóján az időleges császári sikerektől megszédült Majthényi osztrák kézre akarta adni a várat, ám a várvédők lemondatták őt, és Törököt nevezték ki a helyére. Erre már a kormány is tábornoki rangba emelte Törököt, aki „múlhatatlan érdemeket szerzett” Komárom megtartásában. Az erősséget kitörésekkel, később, az ostromgyűrű februári bezárulta után a támadások visszaverésével sikerült megvédelmeznie.

A Rubicon összefoglalása szerint „Török Ignác kitartásának és leleményességének köszönhető, hogy a Duna-parti erősség egészen a dicsőséges tavaszi hadjárat megindulásáig kitartott az osztrák ostromlókkal szemben, ami a Tisza felől előrenyomuló magyar csapatok taktikai lehetőségeit is jelentős mértékben bővítette.” 

1849 áprilisában aztán a felszabadító honvédsereg bevonult az erődbe. Török Ignác átadta a parancsnokságot az újonnan érkezett Lenkey Jánosnak és ismét erődítési igazgató lett. A tábornok-mérnök innentől 

hadépítészeti feladatokat vállalt a honvédő küzdelem során, jelentősen megtolva a szabadságharc szekerét:

 nevéhez fűződik a Hentzi-féle budai erődítések lebontása, az esztergom-párkányi hídfő megtervezése, de a szabadságharc végső szakaszában a Tiszánál is vezetett sáncépítési munkálatokat.

Ezt is ajánljuk a témában

A kivégzés helyszínén szívroham végzett vele 

Török Ignác Görgei környezetében esett az oroszok fogságába, Világosnál. Osztrák bírái kötél általi halálra ítélték. A tábornok a hadbíróság előtt magyarságával igazolta tettét a feljegyzések szerint: „Lelkiismeretem felment engem” – mondta. A hadbíróság kötél általi halálra ítélte.

Jellemző főhősünk személyiségére, hogy kivégzése előtt várépítésről olvasgatott egy könyvet, 

mégpedig Vauban francia hadmérnök egyik munkáját. Török Ignác végül másodikként lépett a bitófa alá, de a kivégzés helyszínén szívroham végzett vele, így már holtan akasztották fel. Ezek voltak utolsó szavai: „Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.”

Volt egy bécsi szerelme, egy férjes asszony 

Nem Török Ignác volt az, akiről a legtöbbet beszéltek az aradi hősök közül, nem hozzá volt a legkegyesebb az emlékezet. Úgy is mondhatjuk, hogy hosszú időre méltatlanul elfelejtették, de 

a sors valahol igazságot szolgáltatott neki, hiszen mára film született titokzatos életéről 

Magyar Golgota címmel. Hogy miért volt titokzatos az élete?

A rendező, Pozsgai Zsolt szavai szerint: „A vértanúk közül Törökről lehet a legkevesebbet tudni, ő az, aki család nélkül élt és halt meg, a többi vértanúról szinte minden tudható, hiszen leveleket írtak a feleségüknek, gyerekeiknek. Ő viszont rejtélyes valaki volt, ez is megtetszett a figurájában. A rejtély nyomába eredtem, hogy miért is nem volt családja. Nem dokumentumfilmről, hanem játékfilmről van szó, ami szabadon bánik a történelmi helyzetekkel: nem csak arról beszél, ami volt, hanem arról is, ami lehetett volna” 

A film bizonyos részei valósak, és nem csupán Török Ignác halála. „Volt egy bécsi szerelme, egy férjes asszony. Azt írta Török Ignác valamikor, hogy hűséges marad a nőhöz élete végéig. Utánajártam ennek a történetnek, kiderült, hogy 

ettől az asszonytól született Töröknek egy gyereke, erről Vörösmarty is írt,

 akivel jó barátságban volt a vértanú” – tudtuk meg a rendező szavaiból.

Részlet a filmből (Magyar Golgota)

*

Felhasznált irodalom:

Réthy Endre, Takács László. Aradi vértanúink. Tankönyvkiadó (1988)

Hermann Róbert. „Az 1849–1850. évi kivégzések”. Aetas, 2000 (1-2)

https://rubicon.hu/kalendarium/1795-junius-23-torok-ignac-honved-tabornok-szuletese

https://oktober6.kormany.hu/torok-ignac-2016

https://kronikaonline.ro/kultura/torok-ignac-a-rejtelyes-aradi-vertanu

https://www.origo.hu/tudomany/2020/06/torok-ignac-aradi-vertanu-225-eve-szuletett#google_vignette

 

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. október 06. 07:45 Szerkesztve
"hernadvolgyi-2 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. október 06. 07:26 A Bartók rádió egy átlagos hallgató számára valószínűleg nem hallgatható. Miért költünk közpénzt erre?" A Bartókot sokan hallgatják. Nekem több olyan rokonom, ismerősöm is van, aki az autóban Bartókot hallgat, pedig nem hangverseny- vagy operajárók, otthon nem hallhatnak komolyzenét. Egyszerűen a mai rádiókínálatból ez a legkonszolidáltabb és egyben kellően informatív csatorna, aki nem szereti az állati ricsajt, oda kapcsol. Pozsgai Magyar Golgotáját pedig nem azért nehéz befogadni, mert olyan míves vagy emelkedett volna, hanem azért, mert rossz, elcseszett a rendezés.
sexykitty-5000104
2024. október 06. 07:28
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­­k­­e­­­l­d­­ ­a­­­ ­­­s­­z­­e­­x­­­i­­ ­­­p­­­u­n­­­c­­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
recipdoki
2024. október 06. 07:27
„Lelkiismeretem felment engem” .....úgy látszik neki vót ilyesmije ,ellentétben ,a mandi még véletlenül sem veszi még hülyébbre a szoponcait höhöö.. A kreténkeltető mandi -a kretén szoponc alattvalók nem tudhatják meg ,hogy egy alkalmatlan orbánbáb a mandiner fogyatékosoknak szóló propagandista szerkik höhöö..önmagától meg melyik orbánfelszopónak van annyi értelmi képessége beismerni ,hogy hülyék parancsának engedelmeskedik hööhöö Gyertek máskor is nincs harag ,mindig jó röhögni az ilyen alulművelt ,primitív szoponcokon akik ész .értelem híján a FideSS -goebbelsi -mindig a lealacsonyabb értelmi képességűekhez szóló fogyatékoshoz szóló propaganda fasán csüngenek ,feldobálják a propaganda sötét fejükbe idomított szarát ,aztán a vezérimádattól bambán tátott szájjal aládzsavelve zabálják és még gruppenben egymás seggéből végigszaros szájjal orálisan élvezik is
Dixtroy
2024. október 06. 07:18
Sose bízz a labancban, a király aki esküt fogadott, lemondott, hogy ne kelljen betartania, a fia pedig a hadifoglyokat kivégeztette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!