A szabadságharc legvége: így kapitulált a komáromi erőd

2024. szeptember 27. 05:22

Történészek szerint a komáromi események, eredmények példátlanok a magyar szabadságharcon, sőt az európai horizonton végig nézve is. Klapka György akarata érvényesült, Magyarország legnagyobb örömére.

2024. szeptember 27. 05:22
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Nyitókép: A második komáromi csata a monostori sáncoknál

Komárom lakói elképesztő fejlesztéseknek lehettek tanúi a 19. század első felében, ha szemüket városuk – a Duna Gibraltárja – erődjére vetették: a török kiűzése után csökkent az erődítmény szerepe, ám a napóleoni időkben újra nyilvánvalóvá vált, hogy a háború a térségbe hatol. 1809-ben, amikor I. Ferenc felismerte az erőd kiváló stratégiai fekvését és kiadta parancsban, hogy azt 

a császárság legerősebb támaszpontjává kell kialakítani, akár 200 ezres katonaság befogadásával,

minden bizonnyal nem gondolta volna, hogy egyszer egy Klapka György nevű magyar hős fogja azt védelmezni és a magyarság érdekébe állítani pár évtizeddel később. De így történt. Végül 175 évvel ezelőtt, 1849. szeptember 27-én aláírták a komáromi erőd kapitulációjára vonatkozó megállapodást, amivel sok magyar élet menekült meg az osztrák megtorlás elől.

Tegyük hozzá az előzményekhez: az építési műveletek 1848-ig zajlottak, épp a forradalmak vetettek véget a további erődítésnek, de akkorra Komárom a birodalom legjelentősebb és legkorszerűbb támaszpontja lett, vagyis kiváló aduász mindkét félnek: a Habsburgoknak és a magyar szabadságharcosoknak egyaránt. 

A komáromi vár és erődítmény birtoklása az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő katonai és politikai motívuma volt

 – az erőd többször is „tulajdonost” váltott.

Amit sokan tudnak: Klapka György és várvédői a világosi fegyverletétel (1849. augusztus 13.) után másfél hónapig kitartottak az orosz-osztrák túlerő ellen. Heroikus küzdelmüket és az erőd minőségét bizonyítja, hogy 

utolsóként tették le a fegyvert Európa forradalmárai közül.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem tudták megtörni a hazafias komáromiakat

Kezdjük onnan, hogy a forradalom győzelme és hosszas huzavona után 1848. szeptember 29-én a vár legénysége letette az esküt a magyar alkotmányra és az osztrákok elhagyták a várat. Az erőd jelentőségét mutatja, hogy ősszel 

Kossuth Lajos kétszer is meglátogatta, 

másodszor Bem Józseffel együtt. A legénység bővült és bővült a lelkes, hazafias hangulat miatt: 1848 végére már 10 ezer 640-en voltak. 

1848 decemberében megindult az osztrák támadás Magyarország ellen, visszanyomták a Tiszáig a magyarokat, de a komáromiakat nem tudták megtörni, míg 1849. áprilisában 

a honvédség Damjanich János és Görgei Artúr vezetésével visszavette Komáromot

 és egy kalap alatt a körvédelem kiépítése is megkezdődött.

Júliusban kettő komáromi csata is lezajlott: az első komoly sikert hozott a konyhára, amit a másodikban nem sikerült megtartani. Ekkor már érvényesülni kezdett az orosz-osztrák erőfölény a hadszíntér egészén. Bár Görgei egyértelműen a Komárom környéki összevonást támogatta, Kossuth parancsára Szegedre irányába indult. 

Komárom magára maradt. 

Klapka György és 18 ezer harcosa azt a feladatot kapta, hogy kitörésekkel, rajtaütésekkel minél jelentősebb erőket kössön le, így könnyítve a magyar fősereg helyzetét. 

Klapka György

Újabb ostromgyűrű és újabb ellenállás

Az újabb ostromló sereget Csórich altábornagy vezette nagyjából 12 ezer katonával. A várvédők legfontosabb kitörésére augusztus 3-án került sor, amikor is

 a zsákmány minden képzeletet felülmúlt: 

többek között 30 ágyút, 35 élelmiszerszállító hajót, 800 sertést, 2600 szarvasmarhát hoztak el a császáriak készleteiből és ezer hadifoglyot is ejtettek! A győzelem lelkesedéssel párosult, pár nap alatt 6 ezer újonc jelentkezett Komáromban várat, a hazát védeni.

Az osztrákok számára megalázó eset után az ostromzár augusztus 19-én zárult újra. A felek tárgyalni kezdtek. 

Jöttek az osztrákok, jöttek az oroszok, de az álláspontok nem közeledtek, majd eljött maga a császári hadügyminiszter is, 

aki fegyverszünetet javasolt: ez végül megágyazott a későbbi tárgyalásoknak, mivel Komárom védői korábban kijelentették: addig semmilyen tárgyalásba nem kezdenek, ameddig nem kapnak hírt a főhadszíntér eseményeiről. Erre lehetőséget kaptak, körbejárhatták az országot, értesülhettek a szabadságharc leveréséről és tovább formálódhattak az igények.

Kompromisszum vagy utolsó vérig?

Az erőd két nagy táborra szakadt: 

az egyik csoport az utolsó csepp vérig küzdött volna, a másik tárgyalni akart. 

A történészek szerint a katonai győzelemre ekkor már nem volt esély, így a kompromisszumkész tömörülés javaslatai jobban szolgálták már az ország érdekét. 

Elsőre azért alaposan bepróbálkoztak: amnesztiát követeltek a teljes nemzet számára, 

általános kegyelmet nemzetiségi különbség nélkül a magyar sereg tagjai számára, „a magyar kincstár által kibocsájtott papírpénz elfogadását, a vár védőinek katonai tiszteletadással történő elvonulását, a katonák és a tisztek lakhelyének szabad kiválasztását, külföldi út esetén a szükséges papírok kiállítását, a magántulajdon megtartását, a polgári lakosság retorzióktól való megkímélését, a tiszteknek egy havi, a legénységnek 10 napi zsold kifizetését, végül a komáromi várparancsnoksággal szerződők kártalanítását” – ezekben talán maga Klapka sem hitt.

Szakértők szerint a parancsnok az időt húzta, vagy abban reménykedett, hogy „középen összeérnek”, és kapnak egy jó ellenajánlatot. Az osztrákok persze elutasították az egészet, a harcok újraindultak: a császáriak 44 ezer főt számláltak, ehhez jött az oroszok 12 ezer embere és rengeteg ágyú. 

Döntő túlerőről beszélhettünk.

Az ostromlók minden fortélyt bevetettek: felhívásokat juttattak az erődbe, amik árulásra és szökésre csábítottak amnesztiáért cserébe. A szökések száma valóban nőtt, így 

Klapka tizenöt katonát nyilvánosan kivégeztetett a város főterén.

Ez hatásos volt. Aztán bérgyilkost béreltek Klapka ellen: célját nem érte el. Később saját emberei lázadtak föl a parancsnok ellen, mivel nem akartak tárgyalni, hanem harcolni a halálig. Ez sem jött össze, börtönbe zárták őket, és Klapka akarata érvényesült.

Haynau

A kapituláció

Szeptember végén a várvédők kéréssé enyhítették feltételeiket, mivel Pétervárad is kapitulált, mint a Komárom előtti utolsó jelentős gócpont, ám a császáriak csakis a feltétel nélküli megadást voltak hajlandóak elfogadni. 

Kiújultak a harcok. Haynau is megérkezett – már csak ő hiányzott – és átvette a hadművelet irányítását. 

De ő sem volt képes áttörést elérni.

Haynau azonban megértette: Komáromot a hazafiságtól fűtött, eltökélt várőrséggel szemben csak irtózatos veszteséggel tudná bevenni.

 Jöhetett a kompromisszum. Más szóval: az elszántságnak és az ihletett védekezésnek meglett az eredménye.

Klapka emlékirata alapján ezek voltak a kapituláció pontjai. Ízlelgessék a komáromi ellenállás egyedülálló következményeit: 

A katonák szabadon elvonulhatnak fegyvertelenül, de a tisztek megtarthatják kardjaikat.

Azok a tisztek, akik korábban a császár–királyi hadseregben szolgáltak, útlevelet kapnak külföldre. Aki ezt nem kérvényezte, az szabadon hazatérhet.

A honvédtiszteknek, akik nem szolgáltak a császári–királyi hadseregben, engedélyezik, hogy otthon tartózkodjanak alkalmaztatásuk nélkül.

A császári–királyi ezredek egykori legénysége amnesztiát kap, ezen kívül külföldi útlevelet osztanak ki annak, aki azt 30 napon belül kérelmezi.

A tisztek számára egyhavi fizetést biztosítanak, a legénységnek pedig 10 napi zsoldot adnak osztrák bankjegyben.

A helyőrség hadipénztári utalványok kibocsátása által felvállalt kötelezettségeit törlesztik 500000 forint konvencionális pénzben, osztrák bankjegyekben.

A megegyezés értelmében a Komáromban lévő bénák és a kórházakban lévő betegek ellátásban részesülnek.

Az ingó és ingatlan magántulajdonát mindenki megtarthatja.

Érdekeség, hogy a szerződés alapján a Komáromban lévő katonák mentességet kaptak az üldöztetéstől és a retorzióktól, de 

az erődben számos polgár is tartózkodott, akiket Klapka gyorsan katonai állományba vett, kiküszöbölve az esetleges problémákat. 

Történészek szerint a komáromi eredmények példátlanok a magyar szabadságharcon, sőt az európai horizonton végig tekintve is. Klapka tudta ezt, amikor így summázta az eseményeket: 

„Megtettük, amit emberi erő megtenni képes, 

és pirulás nélkül állhatunk meg Isten és a világ ítélőszéke előtt.”

*

Felhasznált irodalom:

https://ujkor.hu/content/az-1848-1849-es-forradalom-es-szabadsagharc-epilogusa-a-komaromi-erod-kapitulacioja

Kecskés László: Komárom, az erődök városa, Zrínyi, 1984, pp. 166–204.

https://m.mult-kor.hu/20090927_kozkegyelmet_kaptak_a_komaromi_var_1849es_vedoi

https://lexikon.katolikus.hu/K/kom%C3%A1romi%20fegyverlet%C3%A9tel.html

Wikipédia

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2024. szeptember 27. 09:19
Jaj de érdekes cikkecskék jelennek meg itten máma, most hogy Orbánbazsi főszoponcunk bevallotta, odadobnák az országot puskadörrenés nélkül ha jönnek az oroszok. Szépen elkezdtétek kondicionálni a nerjobbágyok amúgy sem éles elméjét, most hogy lebuktatok, és senki sem szopja be a magyarázkodásotokat. Remélem nem lesz pofátok 56-ra/48-ra, és úgy általában semmilyen olyan magyar történelmi eseményre megemlékezni, ahol magyar emberek az életüket áldozták, sokszor túlerővel szemben, a kilátástalan harcot is vállalva, hogy védjék a hazát. Politikusként már régen megbuktaok, magyarnak sem lehet titeket nevezni, de emberként most nulláztátok le magatokat végleg. Egy híres mondással búcsúznék: Ha előtted áll 2 ember, az egyik ellenség, a másik áruló, és neked egy töltényed van, mindig az árulót lődd le!
lauderstenonis-2
2024. szeptember 27. 09:12
Pákozdnál kellett volna kapitulálni. Legalább is a hazaáruló 0rbán Balázsék szerint.
Halder_1899
2024. szeptember 27. 08:46 Szerkesztve
Mennyivel jobb és ÉRTÉKESEBB,hasznosabb ezeket olvasni, mint pl mi történt a mocsok rtl boksz műsorában, vagy valami más hülye botrány. Hibák, pl: "míg 1849. áprilisában a honvédség Damjanich János és Görgei Artúr vezetésével visszavette Komáromot" Ez nem jó. Nem kellett visszavenni, magyar kézben volt továbbra is. Esetleg javítani lehetne. Az ostromgyűrűt törték szét a magyar csapatok.
sexykitty-5000094
2024. szeptember 27. 08:43
🍓 ️ ­­É­r­t­­é­k­­e­­l­­­d­ ­­­a­ ­­s­­z­­­e­­x­i­ ­p­­u­­­n­­c­­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!