Egy 48-as, szabadságharcos honvéd csatatérről írt levele tartja izgalomban a gyűjtőket

2024. október 28. 11:54

A kápolnai csata után nyúlt tintáért és papírért.

2024. október 28. 11:54
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: A levél, amelyet a lelkes honvéd írt 1849 tavaszán a hadszinttérről. Fotó: Darabanth

Különleges levél bukkant fel egy hazai online árverésen. A kétoldalas magánlevelet 1849. március 25-én, a 33-ik honvéd zászlóaljban szolgáló szabadságharcos írta a rokonainak. A levelet Makláron fogalmazta, mondhatni, hazafias lelkülettel. 

„Féljétek a magyar istenit, mert rettenetes haragjának mennyköve a honvédekben. Tanuljátok becsülni fegyverünk vitézségét, dicsőségét, mert félig meddig kivívtuk már hazánk szabadságát. 

Pár nap múlva ágyúztatjuk magunkat az elhatározó csatában. Imádkozzatok karunk erejéért, imádkozzatok a győzelemért, imádkozzatok a vitéz 33-ik zászlóaljért” – áll a levélben. 

A kápolnai csata egy jelenete Than Mór festményén. Forrás: Wikipedia

A honvéd alig egy hónappal korábban részt vett a kápolnai csatában. Az ütközet során a hadszíntér osztrák kézen maradt, ám a Windisch-Grätz vezette Habsburg sereg a csata után visszavonult Budára, így a terület magyar kézre került. A levélben a honvéd a kápolnai csatára is kitér, főleg, hogy hozzá is eljutott, hogy Windisch-Grätz erősen túlozva azt jelentette Ferenc József osztrák császárnak az ütközet után, hogy a lázadó hordákat iszonyú mennyiségben pusztították el. 

Ezt is ajánljuk a témában

„A Kápolnai csatában is részt vettem, honnan Windisch-Grätz azon gyalázatos tudósítását küldte Ferenc József császárnak” 

– írta a honvéd. Az általa is említett 33-ik zászlóaljat Szegeden és Csongrádon toborozták, a levél írója valószínűleg az utóbbi településről csatlakozott a szabadságharchoz, hiszen a levelet a csongrádi rokonainak címezte. A 33-ik zászlóalj katonái puskával, szuronnyal harcoltak az osztrákok ellen, a különlegességük viszont az volt, hogy a télies időben ködmönt viseltek, amin először sokan megrökönyödtek a magyar seregben.

A levelet író honvéd elszántsága ebben az időben tetten érhető volt a magyar seregen, ezt jelzi, hogy a Márczius Tizenötödike című lap 1849 márciusában a Makláron állomásozó honvédőkkel kapcsolatban a következőt jegyezte fel: 

„Seregünkben egyébiránt a legjobb szellem s a legszebb egyetértés uralkodik. Vezéreink úgy, mint közvitézeink csak egyre várnak: győzni és mivel hitök is van a győzelem iránt, győzni fognak” 

– fogalmazott az újság. A hivatalos kormánylap, a Közlöny pedig azt jelentette március 17-én megjelent számában, hogy Maklárnál a magyar csapatok 5 osztrák szekeret zsákmányoltak, tele ágyúgolyókkal. A 33-ik honvédzászlóaljról egyébként korábban még Görgei Artúr honvédtábornok is elismerően szólt, miután sokat tettek azért, hogy a magyar hadsereg győzzön a ma Szlovákiához tartozó Branyiszkónál zajló csatában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Windisch-Grätz, aki az osztrák sereget vezette a kápolnai csatában. Fotó: Wikipedia

A levelet író honvéd arról is beszámolt a sógorának, hogy egészséges, pénze is van elég, és, hogy Maklárnál szomorú, esős idő van. Azt is megírta, hogy 

„a napokban a magyarnak az élni vagy nem élni csatája lesz”. 

A többit tudjuk. A további sikerek ellenére négy hónappal később Világosnál a magyar hadsereg letette a fegyvert, ami hosszú időre megpecsételte az ország sorsát. A levelet író honvéd sorsáról nem tudni. Meglehet, a tavaszi hadjárat során életét vesztette, az is megeshet, hogy a vesztes szabadságharcot követően büntetésül besorozták az osztrák seregbe vagy megúszta az elszámoltatást. A különleges levélre a Darabanth nagyárverésén lehet licitálni. Jelenleg 65 ezer forintnál jár a licit. 

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. október 28. 13:18 Szerkesztve
Isteni ez a levél! / egy egri vitéz, az MJK ® táborából: [email protected] /
steinamanger-2
2024. október 28. 13:10 Szerkesztve
Aztán letették a fegyvert a ruszkik előtt akiket ma imádni kell minden fideszesnek. Ha ez a honvéd feltámadna akkor leköpné őket ahogy az 56os hősök is.
kovsa2
2024. október 28. 13:05
„Féljétek a magyar istenit, mert rettenetes..." Azért ez rohadt szomorú, hogy már az első sort sem sikerült hiba nélkül lemásolni! Nincs "magyar istenit"! Nem az van odaírva. "magyarok istenét" a helyes megoldás!
véna
2024. október 28. 12:38
Vindisgréc utódjairól meg éppen most gondoskodnak Mohamedék, kár, hogy a levélíró ezt már nem érhette meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!